Het bijzondere van biljarten deel 9: Ad Smout

"Biljarten is een sport voor het leven"

25 maart 2021

In de voor velen van ons lang niet gemakkelijke coronatijd zijn we op KNBB.nl gestart met deze eenvoudige maar mooie serie: Het bijzondere van biljarten. Waarin iedere keer een andere speler dezelfde intro’s aanvult. Doel: iedere week wat mooie verhalen over het carambole, driebanden, pool of snookerspel wat wij met zijn allen zo missen.

De aftrap werd onlangs gedaan door niemand minder dan Therese Klompenhouwer, 's-werelds beste driebandster én geweldig ambassadeur van het driebanden, en deel 2 was met één van de grootste (en relatief jonge) klassieke biljarters van Nederland, Gert-Jan Veldhuizen. In deel 3 maakten we de oversteek van klassiek biljart naar poolbiljart, en spraken we toptalent Lynn Pijpers. In deel 4 één van onze absolute toppers in het klassieke biljart, inmiddels steeds meer gefocust op een doorbraak in het driebanden, en nog steeds pas 24 jaar: Sam van Etten. Vervolgens kwam in deel 5 voor het eerst een snookerspeler aan het woord: Joris Maas. In deel 6 kwam voor het eerst een arbiter aan het woord, één van de leukste en meest kleurrijke van het land: Erik van Woerkom. In deel 7 spraken één van de opkomende speelsters uit Noord-Holland en tevens districtsarbiter, Sabine Bakker. En in deel 8 spraken we recreatief biljarter en communicatieman van de KNBB, Rolf Slotboom.

Vandaag is het tijd voor één van de twee drijvende krachten achter Biljart Evenementen Nederland en oprichter van De Biljart Ballen Krant: Ad Smout.

 


 

 

Mijn liefde voor het biljarten kwam naar voren toen ik…

"Ongeveer dertig jaar geleden in aanraking kwam met deze sport. Mijn vrouw speelde libre bij een damesteam van De Westhoek in Drunen in de competitie van het toenmalige district Waalwijk. Zelf had ik ooit weleens een balletje gestoten, doch dat mocht geen naam hebben. Al snel besefte ik, dat biljarten meer inhield dan een caféspelletje voor oude mannen in een rokerig ruimte.

Langzaam maar zeker ging ik me dan ook steeds meer interesseren in de biljartsport. Ik verdiepte me in de organisatie van plaatselijk tot nationaal. Het verbaasde mij, dat er ontzettend veel gebiljart werd in plaatselijke en regionale competities die niet bij een overkoepelende organisatie als de KNBB waren aangesloten. Ondertussen had ik van de kastelein een achtergebleven keu gekregen en speelde regelmatig een onderling partijtje. Het biljartbacil had in mij plaats genomen om net als bij velen nooit meer weg te gaan."

 

 

Biljarten is echt een bijzonder spel en een prachtige sport. Eén van de mooiste dingen vind ik…

"Dat je bij het biljarten allereerst een wedstrijd tegen jezelf speelt. Pas wanneer je van jezelf wint, heb je de kans om je tegenstander te verslaan. Daarbij is biljarten een sport voor het leven. Ik heb weleens gesuggereerd: “Met biljarten kun je beginnen in de periode van de melktandjes en wanneer je drie keer van kunstgebit bent gewisseld kun je nog steeds biljarten.”

 

"Eén van de mooiste dingen vind ik dat je bij het biljarten allereerst een wedstrijd tegen jezelf speelt. Pas wanneer je van jezelf wint, heb je de kans om je tegenstander te verslaan"

 

Steeds meer besefte ik, dat biljarten zowel beoefend werd als recreatiesport, breedtesport en topsport. Nadat ik enkele jaren geproefd had aan het biljarten en teleurgesteld was in de geringe aandacht van de media stelde ik een onderzoek in naar de behoefte van een onafhankelijk biljartblad in de regio Waalwijk. Omdat ik nagenoeg mijn hele leven actief was in de krantenwereld, trok ik de stoute schoenen aan en lanceerde de gratis biljartkrant De Biljart Ballen. Sneller dan verwacht en gehoopt verspreidde deze zich als een olievlek over geheel Nederland en later ook in België. Mijn visie; aandacht voor alle niveaus bleek dus evenals het woord gratis aan te slaan.

 

 

Mijn ambities gingen verder en jaren later richtte ik samen met Harry Mathijssen Biljart Evenementen Nederland op. Ons doel was het topbiljarten een professionele en modernere uitstraling te geven. En op deze manier de sport aantrekkelijker te maken voor het publiek, wat zich vertaalde in volle zalen en dus meer sponsor- en media-aandacht. In al die jaren heb ik veel mensen mogen leren kennen, zowel topspelers als recreatieve biljarters, bestuurders, biljarthandelaren en locatiehouders etc. Maar vooral veel vrijwilligers, die we moeten koesteren. Helaas krijgen zij niet altijd de waardering die ze verdienen.. Natuurlijk ben ik het ook niet altijd met iedereen eens, maar je moet wel een ander en zijn mening respecteren.  Een ding hebben ze allemaal gemeen; ze zijn bezeten van de biljartsport."

 

"Samen met Harry Mathijssen richtte ik Biljart Evenementen Nederland op. Ons doel was het topbiljarten een professionele en modernere uitstraling te geven. En op deze manier de sport aantrekkelijker te maken voor het publiek, wat zich vertaalde in volle zalen en dus meer sponsor- en media-aandacht"

 

 

In al die jaren heb ik een flink aantal mooie dingen meegemaakt. Om er zomaar één ding uit te pikken: Wat op mij veel indruk heeft gemaakt is…

"De toernooien van mensen met een verstandelijke beperking. Het is een lust om te zien en te beleven, hoe deze mensen met onze niet eenvoudige concentratiesport omgaan. Samen met Pieter Vriens heb ik o.a. in Hilvarenbeek meerdere van deze toernooien georganiseerd. Zelden heb ik zoveel sportiviteit en dankbaarheid mogen ervaren als tijdens deze evenementen.

Uiteraard haal ik, samen met Harry, ook veel voldoening uit mijn activiteiten bij Biljart Evenementen Nederland. Zo staat de KNBB Jumbo Masters weer voor de deur. Deze keer helaas geen volle tribunes met juichende supporters. Daartegenover staat wel veel media-aandacht met vijf dagen lang live uitzendingen op Ziggo Sport. Weer een hele uitdaging dus. Evenals de bekerfinale, het Europees kampioenschap driebanden en de worldcup in Veghel, die voor dit jaar nog op het programma staan. Hopelijk is Corona geen spelbreker.

 

"Deze keer helaas geen volle tribunes met juichende supporters. Daartegenover staat wel veel media-aandacht met vijf dagen lang live uitzendingen op Ziggo Sport"

 

Zelf hoop ik op snelle opening van de horeca, zodat ik de keu voor de dagcompetitie weer uit mijn koffer kan halen. Wanneer ik mijn libre gemiddelde om zou kunnen zetten in een driebandengemiddelde, dan kan ik op bord vier soms weleens een partij winnen in de eredivisie."

 

 

Eerdere delen in deze serie:

Het bijzondere van biljarten deel 1: Therese Klompenhouwer
Het bijzondere van biljarten deel 2: Gert-Jan Veldhuizen
Het bijzondere van biljarten deel 3: Lynn Pijpers
Het bijzondere van biljarten deel 4: Sam van Etten
Het bijzondere van biljarten deel 5: Joris Maas
Het bijzondere van biljarten deel 6: Erik van Woerkom
Het bijzondere van biljarten deel 7: Sabine Bakker
Het bijzondere van biljarten deel 8: Rolf Slotboom
 

 

Tekst: KNBB
Archieffoto's: Ton Smilde

BiljartBallen krant Initiatieven Media
Volg ons online