Het bijzondere van biljarten deel 3: Lynn Pijpers

"In het begin was mijn dagelijkse leven precies een ‘eat, pool, sleep, repeat’, met hier en daar wat school tussendoor"

12 februari 2021

In de voor velen van ons lang niet gemakkelijke coronatijd zijn we op KNBB.nl gestart met deze eenvoudige maar mooie serie: Het bijzondere van biljarten. Waarin iedere keer een andere speler dezelfde intro’s aanvult. Doel: iedere week wat mooie verhalen over het carambole, driebanden, pool of snookerspel wat wij met zijn allen zo missen.

De aftrap werd onlangs gedaan door niemand minder dan Therese Klompenhouwer, 's-werelds beste driebandster én geweldig ambassadeur van het driebanden, en deel 2 was met één van de grootste (en relatief jonge) klassieke biljarters van Nederland, Gert-Jan Veldhuizen.

In deel 3 maken we de oversteek van klassiek biljart naar poolbiljart, en spreken we toptalent Lynn Pijpers.

 

 

Mijn liefde voor het (pool)biljartspel kwam naar voren toen ik…

"Was begonnen met pooltrainingen volgen bij de Poolscool in poolcafe The Hustler. Dit deed ik wekelijks gewoon omdat ik het wel leuk vond.

Enkele maanden later was ik echt verliefd geworden op poolen en begon ik naast de Poolscool trainingen ook zelf te gaan trainen. Al snel was ik niet meer weg te slaan van de tafel en stond mijn leven volledig in het teken van poolen. In het begin was mijn dagelijkse leven precies een ‘eat, pool, sleep, repeat’, met hier en daar wat school tussendoor."

 

 

Poolen is echt een bijzonder spel en een prachtige sport. Eén van de mooiste dingen vind ik…

"Dat haast geen enkele situatie hetzelfde is, waardoor je telkens nieuwe oplossingen moet vinden en nieuwe dingen blijft leren.

Daarnaast is het een mentale sport en vind ik het prachtig om te zien wat voor mentale ontwikkeling je doormaakt door deze sport te beoefenen. Naast het oplossend denkvermogen, ben je ook veel bezig met bijvoorbeeld de druk en het controleren van je gedachten. Door veel te vallen en opstaan en dingen uit te proberen, leer je wat voor jou wel of niet werkt om zo goed mogelijk te presteren. Hierdoor leer ik mezelf beter kennen en leer ik hoe ik het beste met bijvoorbeeld druk kan omgaan. Dit helpt mij ook in het dagelijkse leven, bijvoorbeeld tijdens mijn tentamens waar ik ook vaak druk ervaar."

 

 

In al die jaren heb ik een flink aantal mooie dingen meegemaakt aan en rond de (pool)biljarttafel. Om er zomaar één ding uit te pikken: Wat op mij veel indruk heeft gemaakt is…

"Het enthousiasme en respect wat zowel de poolspelers als het publiek had tijdens mijn eerste WPBA toernooi in Wisconsin, Amerika. Deze mensen zien pool echt als een grootse sport en respecteren je heel erg als poolspeler. Mensen kopen kaartjes om te komen kijken naar de wedstrijden, en tribunes vol publiek klappen bij mooie shots. Ook zijn er veel mensen die vragen om foto’s en handtekeningen van spelers, en doen ze alsof de spelers beroemdheden zijn. Het was gewoon echt geweldig om mee te maken hoe zij de poolsport zien.

Dit is iets wat ik in Nederland helaas wel eens mis. Hier word je toch vaak raar aangekeken en niet serieus genomen als je zegt dat je op hoog niveau poolbiljart. De KNBB doet wel erg hun best om hier verandering in te brengen, door de vele promotieprojecten die zij afgelopen tijd gestart zijn. Niet alleen ik, maar ook veel andere poolspelers in Nederland, zijn de KNBB dan ook erg dankbaar dat ze zoveel moeite doen om onze geliefde sport groter en meer gerespecteerd te maken."

 

 

Eerdere delen in deze serie:

Het bijzondere van biljarten deel 1: Therese Klompenhouwer
Het bijzondere van biljarten deel 2: Gert-Jan Veldhuizen
 

 

Tekst: KNBB
Archieffoto's ©Melissa Kuys-Rademakers

 

Biljartspelers Poolbiljart
Volg ons online