Het bijzondere van biljarten deel 2: Gert-Jan Veldhuizen

"Clue: Houd op met excuusjes zoeken voor je eigen tekortkomingen. Pak verantwoordelijkheid! En misschien nog belangrijker, Geniet! Daar doen we het immers voor."

09 februari 2021

In de voor velen van ons lang niet gemakkelijke coronatijd zijn we op KNBB.nl gestart met deze eenvoudige maar mooie serie: Het bijzondere van biljarten. Waarin iedere keer een andere speler dezelfde intro’s aanvult. Doel: iedere week wat mooie verhalen over het carambole, driebanden, pool of snookerspel wat wij met zijn allen zo missen.

De aftrap werd onlangs gedaan door niemand minder dan Therese Klompenhouwer, 's-werelds beste driebandster én geweldig ambassadeur van het driebanden. Vandaag deel 2 was met één van de grootste (en relatief jonge) klassieke biljarters van Nederland, en maker van veelbekeken biljartvideo's op zijn GJ Billiards YouTube kanaal, Gert-Jan Veldhuizen.

 


 

 

Mijn liefde voor het biljartspel kwam naar voren toen ik…

"Toen ik merkte dat je door middel van effecten diverse posities kon afdwingen, en dat niet de tafel, maar jij als speler bepaald waar de biljartballen komen te liggen. Ik was pas 12 jaar, maar mijn doel was om deze macht te verfijnen om de beste biljarter van Nederland te worden."

 

 

Biljarten  is echt een bijzonder spel en een prachtige sport. Eén van de mooiste dingen vind ik…

"Het enthousiast maken van huidige en nieuwe biljarters om zoveel mogelijk uit het biljartspel te halen. Dit geef ik uitvoering met mijn Youtube-kanaal en privélessen wat ik met ontzettend veel plezier doe! "

 

 

In al die jaren heb ik een flink aantal mooie dingen meegemaakt aan en rond de biljarttafel. Om er zomaar één ding uit te pikken: Wat op mij veel indruk heeft gemaakt is…

"Dat ik mijn liefde voor het biljartspel altijd heb mogen delen met mijn vader. Hij bracht mij overal naartoe en gaf de noodzakelijke ondersteuning op het mentale vlak. In slechte en goede tijden stond hij altijd paraat.

Ongeveer drie jaar geleden tijdens de Nationale voorwedstrijden ankerkader 71/2 ereklasse in Rumpt speelde ik een slecht toernooi, maar los daarvan was ik gigantisch aan het tieren op het materiaal en dat ik zoveel pech had tijdens mijn wedstrijden. Ik kreeg constant boutage, ballen vielen achter elkaar, je kent het wel. Mijn pa heeft mij mee naar buiten genomen en me vervolgens ontzettend op m'n sodemieter gegeven. Op dat moment haten ik mijn vader. Boos ging ik naar binnen en begon mijn volgende partij. 1 beurt uit 150 caramboles. Nog nooit zo goed gespeeld.

Clue: Houd op met excuusjes zoeken voor je eigen tekortkomingen. Pak verantwoordelijkheid! En misschien nog belangrijker, Geniet! Daar doen we het immers voor."

 

 

Eerdere delen in deze serie:

Het bijzondere van biljarten deel 1: Therese Klompenhouwer

 

Tekst: KNBB
Archieffoto's ©Ton Smilde en ©Henry Thijssen

Biljartspelers Carambole/libre KNBB
Volg ons online