Voorkom fraudemails

KNBB Vereniging Carambole waarschuwt: Pas op voor fraudemails

Penningmeesters opgelet... Niet alle mails van uw voorzitter zijn te vertrouwen!

 

 

Met een zekere regelmaat worden ze ontvangen. Mails van de voorzitter aan de penningmeester met de vraag of hij "beschikbaar is om een betaling te verrichten."

Natuurlijk is de penningmeester bereid om gehoor te geven aan het verzoek van de voorzitter en antwoordt dus positief.

Er volgt dan meestal een mail met opgave van naam, bankrekening van begunstigde en het over te maken bedrag, al dan niet met een reden van betaling. En het verzoek om het even te melden als het geld is overgemaakt.

Misschien gaan de bellen rinkelen maar niet altijd en wordt in goed vertrouwen de opdracht uitgevoerd. En dan is het geld weg en komt niet meer terug.

Als de eerste mail vertrouwd wordt, kijk dan toch even aan wie u antwoordt. Het kan een ander emailadres zijn dan dat van uw voorzitter. En dan moet er een lichtje gaan branden!

Positief antwoorden hoeft geen probleem te zijn. Er is nog niets betaald en doe dat ook niet als u de gevraagde gegevens ontvangst. Stuur de mail door naar de fraudehelpdesk van uw bank. De Rabobank heeft speciaal "valse-email@rabobank.nl" als meldadres.

Want meestal is de begunstigde een "geldezel", die voor een klein bedrag zijn bankpas en rekeningnummer tijdelijk beschikbaar stelt. Daarom wordt ook gevraagd te melden dat de betaling verricht is. Geld wordt direct opgenomen bij een geldautomaat en zowel het geld als de fraudepleger is gevlogen.

Let dus goed op bij de ontvangst van zo'n mail, bel met de voorzitter of het klopt en maak nooit zomaar geld over. Omdat de opdracht door de rekeninghouder is gegeven, is de bank meestal niet bereid tot schadevergoeding.

Dit is maar één voorbeeld van fraudemails, maar er zijn er meer. Let dus te allen tijde extra goed op of een mail wel volledig betrouwbaar is, zeker als er een financiële transactie vereist is en/of bankgegevens zouden moeten worden gedeeld.

Voorkom de deuk in uw imago en uw clubkas!

 

Overzicht mailadressen/fraudehelpdesk van grote banken:

ABN AMRO: valse-email@nl.abnamro.com.
ING: valse-email@ing.nl.
Rabobank: valse-email@rabobank.nl.
SNS: valse-email@sns.nl.
ASN Bank: valse-email@asnbank.nl.
RegioBank: valse-email@regiobank.nl
Knab: valse-email@knab.nl
Triodos Bank: valse-email@triodos.nl
Van Lanschot: valse-email@vanlanschot.com
ICS Cards (International Card Services): valse-email@icscards.nl
BUNQ: phishing@bunq.com

 

Tekst: KNBB Vereniging Carambole
Bewerking: KNBB
Foto: Rechtenvrij via Unsplash


 

Volg ons online