Live streamen door derden

Als KNBB vinden wij het prima dat clubs/lokaliteiten competitiewedstrijden live uitzenden/streamen. De promotionele waarde van live streaming maakt dat de KNBB daarom ook zelf investeert in de uitzending van de meeste grotere evenementen en hoogste competities zoals de Eredivisie.

Op lagere niveaus daar waar de competitie in verenigingen plaatsvindt laten we het als KNBB vooral aan de verenigingen zelf over. Op vele plekken worden dan ook wedstrijden live uitgezonden op internet wat door leden en betrokkenen meestal gewaardeerd wordt.

Het is wel van belang dat de vereniging het vooraf kenbaar maakt.

Volgens het Wetboek van Strafrecht is elk opzettelijk filmen of fotograferen van personen met een aangebrachte camera in de openbare ruimte verboden, tenzij dit vooraf duidelijk is aangekondigd. Met bordjes of stickers moet duidelijk worden aangegeven dat er camera’s gebruikt worden. Daarbij is het wel relevant dat de camera’s een duidelijk doel dienen en zo min mogelijk mogen ingrijpen in de privacy van personen.

Met name ten aanzien van de publicatie van filmpjes of foto’s bestaan echter wel regels. Ondervindt iemand nadeel van het filmen of fotograferen, dan kan diegene een redelijk belang hebben waarmee hij of zij de publicatie kan tegenhouden. Zo’n redelijk belang kan onder andere zijn een inbreuk op de persoonlijke levenssfeer, ofwel de privacy.

Kortom wat is uw bezwaar dat een biljartwedstrijd waarin u speelt live wordt uitgezonden? Als u een redelijk belang heeft dan is ons advies dit vooraf kenbaar te maken dat u niet wilt dat de wedstrijd wordt opgenomen en uitgezonden dan is het gebruikelijk dat de tegenstander dat respecteert.

 

Volg ons online