Biljartverwarming

Het effect van biljartverwarming wetenschappelijk onderzocht

 

Het effect van biljartverwarming in relatie tot de kosten ervan: het is de afgelopen maanden een veelbesproken onderwerp geweest. De relatie tussen het effect en de kosten van biljartverwarming (zaken als: het stroomverbruik van biljartverwarming en het effect van vocht) is zeer belangrijk voor zowel zaalhouders als spelers. Toch ontbraken veel van de voor deze discussie relevante data, waardoor de basis voor het maken van de juiste afwegingen en/of besluiten lastig was.

Op verzoek van de KNBB is door Bas Knoll en Hans de Jager uitgebreid onderzoek gedaan naar bovenstaande. Het volledige onderzoek vindt u hier, onderstaand staan verkort enkele van de belangrijkste bevindingen.

Wij zijn bij dit onderzoek grote dank verschuldigd aan beide onderzoekers en aan de meetapparatuur van Checkline. Allen hebben een cruciale rol gespeeld bij de relevantie van de vragen, de wijze van onderzoek en de betrouwbaarheid van de resultaten.

De secties carambole en driebanden zullen de bevindingen uit dit rapport beoordelen en eventueel vertalen naar een aangepast reglement.

 

Een verkorte versie van dit wetenschappelijke onderzoek (artikel) vindt u hier.

Het volledige wetenschappelijke onderzoek "Optimalisatie van biljartverwarming op vocht en baluitloop" (PDF) vindt u hier.

 

 

Meer over biljartverwarming

De alsmaar oplopende energieprijzen hebben op iedereen effect. Helaas ook voor onze biljartsector. Uit onze recent uitgezette navraag in de sector blijken meerdere biljartlocaties en clubs ondanks besparende maatregelen forse financiële schade op te lopen.

De energierekening is voor veel biljart-, pool- en snookerlocaties en biljartverenigingen bijna niet meer op te hoesten. Een belangrijk onderdeel van de maandelijkse energierekening is het verbruik van de biljartverwarming.

Waarom biljartverwarming?
Voor een betere uitrol van de bal is het van belang dat de leiplaat en daarmee het biljartlaken niet vochtig is. Dit is dan ook de grondslag voor biljartverwarming.

 

Wat kunt u doen om het verbruik te beperken?
Als een biljartverwarming 24 uur per dag aan zou staan dan komt dit neer op een jaarlijks verbruik van ca 3500 kWh. Een gemiddelde biljartverwarming heeft een vermogen van 600 Watt. Indien deze niet uitgeschakeld wordt buiten gebruikstijden, is het verbruik ongeveer 3.500 kWh per jaar. De gemiddelde prijs voor de crisis was ca € 525 (€0,15/kWh) per jaar en komt nu op ca €2975 (€0,85 euro per kWh) per jaar.

 

Bespaaradviezen
Een tijdschakelaar aanbrengen waarmee de biljartverwarming ca 1,5 uur voor het spelen aangaat en na het spelen automatisch uitgaat is de grootste winst.

Een goede temperatuurregelaar kan ook bijdragen aan reductie van verbruik.

Het gaat dan vooral om de vochtigheid buiten en binnen. Die bepaalt of en hoe hoog de biljartverwarming moet worden ingesteld.

In veel biljartlocaties staat de biljartverwarming te hoog en in sommige locaties veel te hoog. Dit is niet nodig. Het gaat namelijk niet om warmte maar om vocht tegen te gaan. Door wanneer het buiten droog is de biljartverwarming een paar graden boven de omgevingstemperatuur in te stellen, wordt het vocht al voldoende verdreven. In de winter hoeft het biljart zelfs niet warmer te zijn dan de omgeving. Alleen bij regenachtig weer is het aan te raden de biljartverwarming zo’n 5 tot 8 graden boven de omgevingstemperatuur in te stellen. Door zo te regelen, wordt drastisch op het elektraverbruik bespaard.

 

Is biljartverwarming tijdens deze crisis verplicht?
De zorgen die momenteel bij lokaalhouders leven raken ons enorm. Het bondsbestuur van de KNBB heeft daarom besloten tijdelijk toe te staan van de reglementaire plicht van biljartverwarming af te wijken.  De lokaalhouder kan zo in overleg met de verenigingen en teams besluiten de biljartverwarming uit te schakelen.

Dit betekent dat het aan de lokaalhouder in overleg met de verenigingen en teams is om zelf te bepalen of de biljartverwarming aan of uit staat.

Dit kan dus betekenen dat er tijdelijk wedstrijden gespeeld worden op onverwarmde biljarttafels. Natuurlijk niet ideaal en dit zou (door net iets minder lange uitrol) enige invloed kunnen hebben op de moyennes van de spelers, maar omdat we momenteel met een crisis van ongewone impact te maken hebben is het van enorm belang dat lokaliteiten en clubs overleven. Wij roepen dan ook alle leden en spelers op om solidair te zijn en begrip te hebben wanneer er gespeeld wordt in een locatie waar de biljartverwarming noodgedwongen uit staat.

 

Hoe nu verder?
De KNBB pleit er voor dat er z.s.m. steunmaatregelen voor het MKB, horeca en sportverenigingen komen zoals een prijsplafond.
Onder andere door een gezamenlijke lobby met het NOC*NSF en de POS wordt dit beoogd. Onlangs heeft de KNBB dit ook in het nieuws gebracht via het NOS Journaal en NPO Radio 1. (Scroll in de uitzending naar 1:10:55).

Naast lobby gericht op steun is het advies aan lokaliteiten om daar waar het kan in duurzame maatregelen te investeren, zoals geavanceerde temperatuurregelaars, zonnepanelen, warmtepompen en isolatie. Kijk voor voorbeelden van subsidies op o.a.: https://www.kenniscentrumsportenbewegen.nl/producten/subsidiewijzer-verduurzaming-sportaccommodaties/

 

Volg ons online