Het bijzondere van biljarten deel 7: Sabine Bakker

"Op de club hebben we de grootste lol als er van te voren wordt geroepen: “Dat kan niet!” - en vervolgens wel de carambole wordt gemaakt"

24 februari 2021

In de voor velen van ons lang niet gemakkelijke coronatijd zijn we op KNBB.nl gestart met deze eenvoudige maar mooie serie: Het bijzondere van biljarten. Waarin iedere keer een andere speler dezelfde intro’s aanvult. Doel: iedere week wat mooie verhalen over het carambole, driebanden, pool of snookerspel wat wij met zijn allen zo missen.

De aftrap werd onlangs gedaan door niemand minder dan Therese Klompenhouwer, 's-werelds beste driebandster én geweldig ambassadeur van het driebanden, en deel 2 was met één van de grootste (en relatief jonge) klassieke biljarters van Nederland, Gert-Jan Veldhuizen. In deel 3 maakten we de oversteek van klassiek biljart naar poolbiljart, en spraken we toptalent Lynn Pijpers. In deel 4 één van onze absolute toppers in het klassieke biljart, inmiddels steeds meer gefocust op een doorbraak in het driebanden, en nog steeds pas 24 jaar: Sam van Etten. Vervolgens kwam in deel 5 voor het eerst een snookerspeler aan het woord: Joris Maas. En in deel 6 kwam voor het eerst een arbiter aan het woord, één van de leukste en meest kleurrijke van het land: Erik van Woerkom.

Tijd om terug te gaan naar waar we deze serie mee begonnen: het dames driebanden. We spreken één van de opkomende speelsters uit Noord-Holland en tevens gecertificeerd districtsarbiter, Sabine Bakker.

 

 

Mijn liefde voor het biljarten kwam naar voren toen ik…

"14 jaar was! Mijn moeder had een vrouwentoernooi bij NHD in Zwaag. Ik wilde graag mee en kwam zo in aanraking met biljarten. Mijn ouders hebben me op dat moment aangemeld bij de jeugdclub van de Roemer in Medemblik. Ik heb daar zo’n twee jaar gespeeld. Destijds waren er een aantal jeugdclubs in West-Friesland actief en waren er voor de jeugd meerdere toernooien om te spelen.

Toen ik 19 was heb ik samen met mijn vader de cursus voor District Arbiter gevolgd en zo ben ik langzamerhand weer in het biljartwereldje terechtgekomen. Op mijn 23e heb ik het biljarten zelf weer opgepakt."

 

 

Biljarten is echt een bijzonder spel en een prachtige sport. Eén van de mooiste dingen vind ik…

"Dat iedereen het kan spelen, jong en oud, beperkt of niet beperkt. En ieder het op zijn of haar eigen niveau, met een hoop plezier.  Op de club hebben we dan ook de grootste lol als er van te voren wordt geroepen: “Dat kan niet!” - en vervolgens wel de carambole wordt gemaakt."

 

 

In al die jaren heb ik een flink aantal mooie dingen meegemaakt aan en rond de biljarttafel, als speler en als arbiter. Om er zomaar één ding uit te pikken: Wat op mij veel indruk heeft gemaakt is…

"Mijn Nederlands kampioenschap driebanden klein, waar ik eerste werd. Ik heb veel clubleden in Andijk die Nederlandse kampioenschappen hebben gespeeld, maar ik was de eerste in 60 jaar tijd die ook daadwerkelijk Nederlands kampioen werd. En dan ben ik ook nog de enige vrouw binnen de vereniging…. Ja, ik ben hun kampioentje!"

 

 

Eerdere delen in deze serie:

Het bijzondere van biljarten deel 1: Therese Klompenhouwer
Het bijzondere van biljarten deel 2: Gert-Jan Veldhuizen
Het bijzondere van biljarten deel 3: Lynn Pijpers
Het bijzondere van biljarten deel 4: Sam van Etten
Het bijzondere van biljarten deel 5: Joris Maas
Het bijzondere van biljarten deel 6: Erik van Woerkom
 

 

Tekst: KNBB
Archieffoto's: Ton Smilde
Compilatie NK: Marja van Nunen

Arbiters Biljartspelers Dames
Volg ons online