Het bijzondere van biljarten deel 6: Erik van Woerkom

"Wanneer het biljart bezet was ging ik tellen, om maar zoveel mogelijk aan het biljart te staan. Zo ben ik in het wereldje terecht gekomen"

22 februari 2021

In de voor velen van ons lang niet gemakkelijke coronatijd zijn we op KNBB.nl gestart met deze eenvoudige maar mooie serie: Het bijzondere van biljarten. Waarin iedere keer een andere speler dezelfde intro’s aanvult. Doel: iedere week wat mooie verhalen over het carambole, driebanden, pool of snookerspel wat wij met zijn allen zo missen.

De aftrap werd onlangs gedaan door niemand minder dan Therese Klompenhouwer, 's-werelds beste driebandster én geweldig ambassadeur van het driebanden, en deel 2 was met één van de grootste (en relatief jonge) klassieke biljarters van Nederland, Gert-Jan Veldhuizen. In deel 3 maakten we de oversteek van klassiek biljart naar poolbiljart, en spraken we toptalent Lynn Pijpers. In deel 4 één van onze absolute toppers in het klassieke biljart, inmiddels steeds meer gefocust op een doorbraak in het driebanden, en nog steeds pas 24 jaar: Sam van Etten. Vervolgens kwam in deel 5 voor het eerst een snookerspeler aan het woord: Joris Maas.

In deel 6 komt voor het eerst een arbiter aan het woord, één van de leukste en meest kleurrijke van het land: Erik van Woerkom.

 

 

Mijn liefde voor het biljarten kwam naar voren toen ik…

"Als 10-jarig ventje op donderdagmiddag na school naar de weekmarkt in Vught ging. Na de boodschappen met moeders gingen we naar Cafe Modern wat drinken, daar stond een biljart. Ik was gefascineerd van de rollende ballen en wilde dat ook.

Helaas mocht dat natuurlijk niet... maar jaren later in De Meern bij Cafe Schoolzicht, nu De Don, mocht ik wel biljarten. Ik zal 15 zijn geweest. Later competitie libre gaan spelen maar al gauw ging ik driebanden,dat vond ik toch leuker. En wanneer het biljart bezet was ging ik tellen, om maar zoveel mogelijk aan het biljart te staan. Zo ben ik in het wereldje terecht gekomen."

 

 

Biljarten is echt een bijzonder spel en een prachtige sport. Eén van de mooiste dingen vind ik…

"Dat ik destijds de kans heb gehad om te mogen arbitreren en vervolgopleidingen te mogen volgen bij de KNBB. Ik wil het hoogst haalbare eruit halen, dat betekent nog een tree hoger op de arbiter ladder! Die UMB badge, ultieme waardering."

 

 

In al die jaren heb ik een flink aantal mooie dingen meegemaakt aan en rond de biljarttafel, als speler en als arbiter. Om er zomaar één ding uit te pikken: Wat op mij veel indruk heeft gemaakt is…

"Mijn eerste keer naar Viersen als supporter,ik denk 2016. Na de wedstrijden in de hotel lobby nog wat drinken, ik loop daar naar binnen en kom naast Dick Jaspers en Raymond Ceulemans te zitten. De lobby was gevuld met alleen maar helden van mijn geliefde spelletje. Prachtige verhalen,anekdotes en grappen en grollen gehoord ,wat een avond. Zelfs mijn grote held ,ja sorry maar het is zo, Marco Zanetti was er. Wat zou ik die graag eens arbitreren..."

 

 

"Mijn droom kwam uit in Veghel! Bij de World Cup in Veghel: niet één keer maar liefst drie keer mocht ik hem aan tafel aantreffen. Wat een charisma en prachtige oplossingen heeft die man! 

Ook het zien groeien van mijn eigen club De Eekhoorn, van twee 2.30 tafels naar vier kleine en vier grote matchtafels. Alle toernooien die daar al gerealiseerd zijn ben ik trots op."

 

 

"Ik hoop dat we elkaar weer gauw kunnen tegenkomen rond het biljart in goede gezondheid!"

 

Eerdere delen in deze serie:

Het bijzondere van biljarten deel 1: Therese Klompenhouwer
Het bijzondere van biljarten deel 2: Gert-Jan Veldhuizen
Het bijzondere van biljarten deel 3: Lynn Pijpers
Het bijzondere van biljarten deel 4: Sam van Etten
Het bijzondere van biljarten deel 5: Joris Maas
 

Tekst: KNBB
Archieffoto's: Paul Brekelmans, Ton Smilde, profielfoto arbiter en met Team Eekhoorn via Erik van Woerkom
Uitgelichte foto: De BiljartBallen/Dirk Acx

 

 

Arbiters Biljartspelers
Volg ons online