Het bijzondere van biljarten deel 4: Sam van Etten

"In 's Lands Welvaren woon ik al vanaf mijn 1e jaar en midden in het voorcafé staat een prachtige biljarttafel. De verkoop heeft een grote impact op het dorp, en voor mij een verandering in mijn dagelijkse leven."

16 februari 2021

In de voor velen van ons lang niet gemakkelijke coronatijd zijn we op KNBB.nl gestart met deze eenvoudige maar mooie serie: Het bijzondere van biljarten. Waarin iedere keer een andere speler dezelfde intro’s aanvult. Doel: iedere week wat mooie verhalen over het carambole, driebanden, pool of snookerspel wat wij met zijn allen zo missen.

De aftrap werd onlangs gedaan door niemand minder dan Therese Klompenhouwer, 's-werelds beste driebandster én geweldig ambassadeur van het driebanden, en deel 2 was met één van de grootste (en relatief jonge) klassieke biljarters van Nederland, Gert-Jan Veldhuizen. In deel 3 maakten we de oversteek van klassiek biljart naar poolbiljart, en spraken we toptalent Lynn Pijpers.

Vandaag in deel 4 één van onze absolute toppers in het klassieke biljart, inmiddels steeds meer gefocust op een doorbraak in het driebanden, en nog steeds pas 24 jaar: Sam van Etten.

 


 

Mijn liefde voor het biljartspel kwam naar voren toen ik…

"Zeven jaar oud was en mee ging doen met een dorpsgenoot die wekelijks in het café van m’n ouders kwam trainen. In dit café woon ik al vanaf mijn 1e jaar en midden in het voorcafé staat een prachtige biljarttafel. Ik was meteen gegrepen door het verslavende spelletje. Uiteindelijk wedstrijden spelen en het beter willen worden, in combinatie met het sociale wat de sport ook biedt, wakkerde mijn liefde voor de sport alleen maar meer aan.

Dit café, café ’s Lands Welvaren, is inmiddels verkocht. Zaterdag 6 februari hebben we dit bekendgemaakt, zie https://www.slands-welvaren.nl/ en https://nos.nl/regio/noord-holland/artikel/94155-sluiting-dorpscafe-harde-klap-voor-verenigingsleven-er-blijft-steeds-minder-over. Een grote impact op het dorp, en voor mij een verandering in mijn dagelijkse leven."

 

 

Biljarten is echt een bijzonder spel en een prachtige sport. Eén van de mooiste dingen vind ik…

"De macht en controle die je over de ballen kan hebben. Prachtig om bal 2 bij een verzamelstoot op een paar millimeter nauwkeurig precies neer te leggen waar je hem wilt hebben. Het eindeloze verbeteren hierin is een verslaving, omdat het maar een aantal keer voorkomt dat zo’n stoot echt perfect lukt. Maar als het lukt, in dat een prachtig gevoel!"

 

 

In al die jaren heb ik een flink aantal mooie dingen meegemaakt aan en rond de biljarttafel. Om er zomaar één ding uit te pikken: Wat op mij veel indruk heeft gemaakt is…

"Hoe mensen mee kunnen leven. Ik heb het (te) weinig laten merken, maar het is fantastisch als je thuiskomt en vrienden, familie, klanten en andere mensen die geïnteresseerd zijn in wat ik doe, daar zo in meeleven.

In het bijzonder het meeleven van mijn directe familie op welke manier ook (vanuit huis of in de biljartzaal) is fantastisch. Of het nu opa is die mij voorheen altijd naar iedere wedstrijd bracht en nu meegaat naar iedere wedstrijd, andere opa en oma die steeds vaker komen kijken, mijn vader die onwijs meeleeft, of de familie thuis die meekijkt op Kozoom, dat is iets wat toch wel erg bijzonder is."

 

 

Eerdere delen in deze serie:

Het bijzondere van biljarten deel 1: Therese Klompenhouwer
Het bijzondere van biljarten deel 2: Gert-Jan Veldhuizen
Het bijzondere van biljarten deel 3: Lynn Pijpers
 

Tekst: KNBB
Archieffoto's ©Henry Thijssen & ©Ton Smilde

Biljartspelers Etten, Sam van Horeca
Volg ons online