Alles over de Simonis Biljartlakens Landsfinale 2022

In editie 2022: Tijd voor Krijt in laatste weekend 9-10 juli; maandag 4 juli speciale dag met NK Rolstoelbiljarten, NK 5-ball en NK voor Parkinsonpatiënten.

En: aantal deelnemende teams in de meeste klassen verdubbeld!

29 juni 2022

We konden het in de lente met veel plezier melden: Groen licht voor de Simonis Biljartlakens Landsfinale. Vlak voor de start op donderdag 30 juni kunnen we met trots melden dat er een prachtig programma staat.

Na twee onvolledige seizoenen heeft het huidige seizoen, met wat improvisaties, haar einde genaderd - met na de gewestelijke ronden alleen nog de Landsfinale, hét hoogtepunt van het jaar voor veel biljarters en biljartteams. Zo zijn er een aantal teams die dit jaar hun titel komt verdedigen (zoals het team van de Boerderij die in 2019 met hun enthousiasme bijdroeg aan een ongekend succesvolle editie), en dit zorgt in de laatste weken voor volop positieve en hoopvolle aankondigingen op social media.

Bij de vernieuwing van de Landsfinale in 2019, ook wel de Landsfinale Nieuwe Stijl, was het doel van de KNBB om naast alle kampioenschappen ook zoveel mogelijk ruimte te bieden aan projecten en evenementen met maatschappelijke waarde. De vernieuwingen in 2019 waren een groot succes!

Door corona hebben de edities van 2020 en 2021 helaas niet kunnen plaatsvinden, maar in de editie 2022 is er weer volop tijd gereserveerd voor mooie evenementen met een uitgebreid programma. Hierbij dus ook de maatschappelijke component met Tijd voor Krijt in het slotweekend, en tevens de bijzondere dag op 4 juli met de NK’s voor Parkinsonpatiënten, Rolstoelbiljarten en 5-ball.

Uiteraard is een woord van dank aan alle vrijwilligers in de districten en gewesten maar ook aan de spelers van de teams op zijn plaats, omdat we mede door hun inzet en flexibiliteit het seizoen af kunnen ronden zoals het hoort. In 2019 is de Landsfinale in een compleet nieuw jasje gestoken en zijn de speelschema’s aangepast, waardoor het evenement weer volledig van deze tijd is en voor spelers en arbiters naast het biljarten ook de sociale contacten en beleving veel meer aandacht gekregen hebben. Dat hebben we gemerkt in de hoeveelheid complimenten die we daarvoor gekregen hebben.

 

 

Aantal teams 

Met ingang van de editie 2022 hebben we het evenement verder opgewaardeerd door meer teams de mogelijkheid te geven deel te nemen. Om die reden is het aantal deelnemende teams in de meeste klassen verdubbeld.

In de A-klasse werden 4 teams uitgenodigd en in de overige klassen 8 teams. Met ingang van deze editie zullen in de A-klasse nog steeds 4 teams uitgenodigd worden en in de B1 en C1 nog steeds 8 teams. In de B2, C2, C3, C4, Damesbeker, Dagcompetitie Libre en Dagcompetitie Driebanden in elke klasse 16. Het aantal deelnemende teams stijgt hiermee van 68 naar 124. Bijna een verdubbeling!

 

Arbitrage 

De uitbreiding van het aantal teams legt uiteraard een grotere druk op de arbitrage. Om die reden zijn de teams met ingang van deze editie verplicht één arbiter en één schrijver mee te nemen (in plaats van voorheen twee schrijvers). Voor de schrijvers is clubtenue gewenst maar zeker niet verplicht. De arbiter dient te zijn gekleed in de gebruikelijke zwarte pantalon. Nieuw dit jaar voor alle arbiters is dat door de KNBB een polo ter beschikking gesteld wordt om de arbiters ook een uniforme en eigentijdse uitstraling te geven welke passend is bij het toernooi. Alle door de KNBB uitgenodigde arbiters zullen hiervan worden voorzien.

 

 

Speeldagen 

Donderdag 30 juni:  PK Dagbiljart Libre, Driebanden, Bandstoten 
Vrijdag 1 juli:  C3 
Zaterdag 2 juli: A, B1, C1 
Zondag 3 juli: C4 
Maandag 4 juli: NK Rolstoelbiljarten, NK 5-ball, NK Parkinsonpatienten
Dinsdag 5 juli: Dagcompetitie Driebanden 
Donderdag 7 juli: Dagcompetitie Libre
Vrijdag 8 juli: C2 
Zaterdag 9 juli: B2 (tevens 13:30-15:00: Tijd voor Krijt)
Zondag 10 juli: Damesbeker (tevens 13:30-15:00: Tijd voor Krijt)
Maandag 11 juli:  Vrijwilligerstoernooi

 

Een overzicht van alle deelnemende teams/uitslagen vindt u hier.
Alles over de Simonis Biljartlakens Landsfinale vindt u hier.

 

Tekst: KNBB Vereniging Carambole
Bewerking: KNBB
Foto's/logo: KNBB

KNBB KVC Simonis Biljartlakens Landsfinale
Volg ons online