Simonis Biljartlakens Landsfinale 2019 in nieuwe stijl

Meer speeldagen. Toevoeging van side events. Verbeterde faciliteiten voor spelers en supporters. Nieuwe aankleding. Meer sfeer!

20 maart 2019

Als KNBB zijn we ongekend trots op de jaarlijkse Simonis Biljartlakens Landsfinale, hét breedtesport evenement van het jaar van de KNBB. Jaarlijks vinden in Sportcomplex Merwestein (Nieuwegein) ruim 300 wedstrijden plaats om de Nederlandse Kampioenschappen van de Landscompetitie van de KNBB-vereniging Carambole (KVC).

 

 

Hoeveel historie de Landsfinale ook heeft, en hoe trots deze Landsfinale ons ook maakt, we merkten steeds meer dat vernieuwing noodzakelijk was. Aanpassingen om de Landsfinale modern te houden, sfeervoller, en om deze meer te laten aansluiten bij de hedendaagse beleving van spelers en supporters. Simpel gezegd: we willen dat biljarters trots zijn om de Landsfinale te spelen, en dat supporters er graag bij zijn!

Omdat in de laatste ALV van KVC door de districten was vastgesteld dat de Landsfinale op één plek nog steeds de voorkeur had boven mogelijke alternatieven zoals verschillende locaties, werd een meerjarenplanning voor Merwestein mogelijk. Gekeken is op welke gebieden vernieuwing mogelijk en wenselijk was, en gekozen is voor de volgende aanpassingen:
 

 • Het mogelijk meest zichtbare resultaat: de Landsfinale heeft tegenwoordig een logo! Dit logo zorgt voor een professionele uitstraling, is mooi voor op online media, en ook voor op de banners en de boarding in de zaal.
 • De algehele aankleding van de zaal. Deze aankleding zal moderner worden, met stijlvolle boarding, en met mooie verlichting.
 • Er zullen minder biljarts komen in de zaal, waardoor er meer ruimte komt voor horeca en ontmoeting. Dus niet meer afgescheiden in de dojo zoals voorheen, maar de horeca gewoon daar waar gespeeld wordt!
 • Betere faciliteiten voor het publiek.
 • Halverwege de dag een pauze zodat teams gezamenlijk kunnen lunchen, ter verbetering van de ervaring van spelers en supporters.
 • De Landsfinale blijft niet meer drie of vier, maar liefst tien dagen staan in Merwestein!
 • Niet één speelweekend zoals voorheen, maar twee speelweekends.
 • Er zullen in totaal vier speeldagen zijn i.p.v. drie.
 • Op de dagen dat er geen Landsfinale is,  zullen andere biljartactiviteiten worden georganiseerd. Dit zodat er extra biljartevenementen kunnen worden georganiseerd voor bijvoorbeeld jeugd of gehandicapte sporters.
 • Door spreiding van de finales over meer dagen ontstaat meer ruimte voor beleving en voor het gezamenlijk vieren van prestaties door bezoekers, spelers en vrijwilligers.
 • De speeldata van de Landsfinale gaan worden: zaterdag 22 juni, zondag 23 juni, vrijdag 28 juni en zaterdag 29 juni.
 • De aansluitende Vrijwilligersdag is niet meer (zoals voorheen) op maandag, maar op zondag. (Zondag 30 juni, dus.) Dit zodat meer vrijwilligers aanwezig kunnen zijn, en om te komen tot een nog mooiere en sfeervollere beloning voor hun inspanningen.

 

Tot zover alle info over de Landsfinale Nieuwe Stijl! Meer info, details en wedstrijdprogramma volgen begin april.

 

 

Tekst: KNBB/KVC
Foto's voorgaande edities: Andre van Hattum, Piet Verhaar, KNBB

 

KNBB KVC Simonis Biljartlakens Landsfinale
Volg ons online