Simonis Biljartlakens Landsfinale 2019 een succes

Gewenste sfeerverbetering meer dan geslaagd: groot enthousiasme bij supporters en aanwezige teams

01 juli 2019

Bij vernieuwingen is altijd maar de vraag: zijn vernieuwingen ook daadwerkelijk verbeteringen? Worden de aanpassingen gewaardeerd en toegepast zoals bedoeld?

Bij de Simonis Biljartlakens Landsfinale 2019 waren de ambities hoog: er werden zoveel vernieuwingen toegepast, o.a. meer speeldagen, nieuwe uitstraling, meer sfeer en meer side events, dat het vooraf werd aangekondigd als Landsfinale Nieuwe Stijl. En, dat bleek!

 

 

Zowel bij publiek als aanwezigen geen wanklank. En hoe kon het ook? De zaal was alle dagen vol tot zeer vol. Met nu ook horeca in de zaal zelf plus het speciaal ingerichte bruine café in de zaal ernaast was de sfeer ongekend. De huldigingen waren iedere dag een hoogtepunt, met de schitterende kampioensschalen en meermaals het Wilhelmus! En, met alle dagen prachtig weer zaten ook de omstandigheden erg mee.

De aankleding werd zelfs zo erg gewaardeerd dat liefst twee (!) winnende teams de nieuwe Landsfinale vlag hadden meegenomen! Inmiddels is deze door allebei natuurlijk weer keurig teruggebracht – maar het was een mooie indicatie hoe deze Landsfinale leefde, en hoe de vlaggen en banners met het nieuwe logo werden gewaardeerd. 

 

 

KNBB en KNBB Vereniging Carambole zijn na deze succesvolle editie weliswaar zeer tevreden, maar gaan komende week niettemin om de tafel om verdere verbeterpunten te bespreken. Alles met hetzelfde doel: de Landsfinale weer te maken tot hét event waar biljarters en supporters al het hele jaar naar toewerken en naar uitkijken.

Want alleen maar de Landsfinale bereiken als speler, dat is echt bijzonder. In ogenschouw nemend dat ruim 4000 (!) teams ieder jaar deelnemen aan de nationale teamcompetities, is het bereiken van de Landsfinale iets unieks. Het was dit jaar de jubileumeditie, inmiddels al de 40e Landsfinale – en de overgrote meerderheid van de deelnemers aan de teamcompetities heeft deze Landsfinale nog nooit als speler mogen beleven.

 

 

Alle kampioenen op een rij

Na het eerste weekend waren er al een flink aantal kampioenen. In het laatste weekend kwamen daar nog een aantal bij. En: net als in het eerste weekend was hun vreugde ongekend.

 

 

Het slotweekend werd gedomineerd door Overijssel en Gelderland met overwinningen voor B.V de Boerderij (C2 libre klein) en BV het Punt (B2 Driebanden Klein). De Boerderij, met een flinke schare supporters, was werkelijk uitzinnig. Met als één van de spelers de 24-jarige Tim Vergeer, die opriep voor meer jonge gasten in de biljartcompetities, werd nogmaals duidelijk dat biljarten echt voor alle leeftijden is.

 

 

De dag ervoor waren de dames en de dagbiljarters in actie gekomen. Bij de dagbiljarters was er goud voor BC Arnhem, dat in de finale te sterk was voor BV Leusden.

De kampioensschaal bij de dames was voor BV West-Peter, zilver was er voor Bill's Meiden (met Helen Koelink, die voor twee teams in actie kwam op deze Landsfinale!) en brons voor Delta Zuid-West.

 

 

Alle uitslagen van de Teamcompetities Seizoen 2018/2019 (Biljartpoint)

 

 

Side events bij Simonis Biljartlakens Landsfinale 2019

Eén van de side events was het eerste Open NK 5-ball, het biljartspel dat bij uitstek geschikt is als lage-instap spel voor nog niet heel ervaren spelers, voor jongeren en voor ouderen. In de finale won Erik Kivits van Jan Eijsink, met 93 jaar het oudste lid van de KNBB. Hiermee was Erik de eerste Nederlands Kampioen 5-ball!

 

 

Daarnaast was er op woensdag 26 juni de Open Nieuwegeinse Biljartdag, bedoeld om mensen uit omgeving Nieuwegein bekend te maken met het biljartspel, voornamelijk ook ouderen voor wie eenzaamheid een issue is, of voor gestopte biljartspelers die misschien weer eens de keu ter hand willen nemen.

 

 

Een aantal van deze aanwezigen hebben nog een rol mogen spelen in de mooie promovideo’s die door het videobedrijf van ex-Studio Sport presentator Edward van Cuilenborg zijn opgenomen. De thema’s van de drie video’s: 1. #Eenzaamheid? Niet aan de #biljarttafel! 2. #Biljarten & #Jongeren? Jazeker! En 3. Biljarten: van #Generatie op #Generatie.

Als altijd werd de Landsfinale afgesloten met de Vrijwilligersdag. Wie zich om niet voor KNBB Vereniging Carambole (KVC) heeft ingezet kreeg lunch, een heerlijke barbecue, en mocht deelnemen aan het jaarlijkse vrijwilligerstoernooi. De winnaar ditmaal: het bestuur van KVC zelf!

En tenslotte was er een mooie huldiging voor carambole kampioenen/medaillewinnaars op het EK in Brandenburg: kaderspecialisten Raymund Swertz en Michel van Silfhout, artistiek biljarters Rene Dericks en Erik Vijverberg, jeugdspelers Leon Dudink en Nick Dudink en medaillewinnaar bij de dames Christel Willemse.

 

 

In komende edities van de Simonis Biljartlakens Landsfinale zullen in de dagen tussen de speelweekends nog veel meer events worden georganiseerd. Te denken valt aan events voor jeugd, ouderen, gehandicapte sporters, dames en events in nieuwe speldisciplines.

 

Tekst & foto's: KNBB
Overzicht alle foto's: www.knbbgallery.nl
Uitgelichte foto De Berderij ©De Boerderij

 

KNBB KVC Simonis Biljartlakens Landsfinale
Volg ons online