Klassiek fenomeen Raymund Swertz ster op EK

Drie disciplines: eenmaal brons, tweemaal goud. Er staat geen maat op het klassieke fenomeen uit Afferden

05 mei 2024

CERVERA – Hij was niet alleen de ster van TeamNL, hij was de ster van het hele Klassieke EK in Cervera, Spanje.

Na de relatief voorzichtige start met brons in het bandstoten, was Raymund Swertz in zijn zo geliefde kaderspel een klasse apart. Eerst in sneltreinvaart naar het goud in het 47/2, en als afsluiting van dit EK in de klassieke spelsoorten, ook goud in het nog moeilijker kaderspel 71/2.

De finale was hetzelfde als in het 47/2, tegen Patrick Niessen uit België, en het resultaat was ook hetzelfde: zijn opponent had geen enkele kans. Swertz werd ongeslagen kampioen 71/2, maar misschien nog wel indrukwekkender dan dat waren zijn uitslagen vanaf de knock-out fase: 200-0 tegen Xavier Gretillat in de kwartfinale, 200-12 tegen Benoit Legros in de halve finale, en 200-39 tegen Patrick Niessen in de finale. Zijn tegenstanders, toch behorend tot de allerbeste kadristen in Europa, hadden simpelweg geen schijn van kans.

  

Het maakte de oogst voor TeamNL op deze European Championships Classics ongekend: tweemaal goud en eenmaal brons in drie disciplines, een score waar vooraf direct zou zijn getekend. Al was het wel wat teleurstellend dat voor de overige (gewoonlijk ook zeer sterke) Nederlanders Michel van Silfhout (47/2 en 71/2), Jean Paul de Bruijn en Jos Bongers (bandstoten) en Micha van Bochem (47/2) eremetaal buiten bereik bleef. Maar de hegemonie van Swertz was ongekend, hij was de ster van het EK, en dit straalt mooi af op de reputatie van Nederland als (nog altijd) toonaangevend biljartland in de klassieke spelsoorten.

Tegelijk toont het eens te meer het dilemma voor Raymund Swertz, die nu al een aantal jaar zijn focus voor een belangrijk deel heeft op driebanden, waar tegenwoordig het grote geld te verdienen is, maar waar Swertz internationaal (nog) niet tot de wereldtop behoort. Waar een andere klassieke superster Sam van Etten heeft gekozen voor een volledige overstap naar het driebanden, en daar grote stappen maakt, heeft Raymund Swertz gekozen voor én-én, weliswaar met focus eerst op driebanden, maar toch wel zoveel mogelijk grote klassieke events meepakken. Driebanders zullen zeggen: om écht grote stappen te maken in driebanden is volledige focus op driebanden nodig. Maar wie de uitzonderlijke klasse ziet van Swertz in met name het kaderspel, begrijpt ook volledig dat Swertz zich ook hier wil blijven laten zien. Sterker: het zou een ongekend verlies zijn om zo’n geweldige kadrist niet meer in actie te zien bij grote nationale en internationale klassieke events.

Het klassieke EK had weliswaar een stuk bescheidener prijzengeld dan de grote driebanden events (€2.000 per discipline voor de winnaar), er was in de relatief kleine zaal in Cervera, Spanje een echt geweldige sfeer. Een zaal vol fijnproevers en online via Kozoom die genoten van de subtiliteit, beheersing en vastheid van de klassieke sterren. Waarvan Nederlander Raymund Swertz nog altijd de allergrootste is – ja zelfs met grote afstand.

Een sieraad voor de biljartsport!

 

 

Alle info en links

In Cervera, Spanje was van 30 april t/m 1 mei het EK Bandstoten (met namens TeamNL Jean-Paul de Bruijn, Raymund Swertz en Jos Bongers), op 2 en 3 mei het EK Kader 47/2 (met namens TeamNL Raymund Swertz, Michel van Silfhout en Micha van Bochem) en op 4 en 5 mei het EK Kader 71/2 (met namens TeamNL Raymund Swertz, Michel van Silfhout en reserve Micha van Bochem).

Alle info over dit EK via de infopagina van de CEB. Alle info over de individuele events via bovenstaande hyperlinks.

Alle drie de events zijn onderdeel van het European Championships Classics, dat met de Evenements Pass voor €9.99 in zijn geheel te volgen was via deze Kozoom Live pagina. (En voor Kozoom Premium-leden gratis te zien is, en ook terug te kijken. Een Kozoom Premium Pass kost voor KNBB-leden geen €99.99 maar slechts €74.99. Hier alles over de Evenements Pass & Premium Pass, hier alles over de korting voor KNBB-leden; couponcode aanvragen bij Kozoom.)

 

Tekst: KNBB
Foto's: CEB

EK Kader Swertz, Raymund
Volg ons online