Brons voor TeamNL's Raymund Swertz bij EK Bandstoten

In Cervera, Spanje zijn van 30 april t/m 1 mei het EK Bandstoten (met namens TeamNL Jean-Paul de Bruijn, Raymund Swertz en Jos Bongers), op 2 en 3 mei het EK Kader 47/2 (met namens TeamNL Raymund Swertz, Michel van Silfhout en Micha van Bochem) en op 4 en 5 mei het EK Kader 71/2 (met namens TeamNL Raymund Swertz, Michel van Silfhout en reserve Micha van Bochem).

Het openingsevent, het EK Bandstoten, leverde voor #TeamNL de eerste medaille op: brons voor Raymund Swertz. 

01 mei 2024

CERVERA - Toch zal Nederland niet geheel tevreden terugkijken, omdat TeamNL met Swertz een klassiek fenomeen in huis had, en met Jean Paul de Bruijn en Jos Bongers twee specialisten in bandstoten - kortom, eigenlijk drie kandidaten voor eremetaal en misschien wel meer.

De poulefase verliep wisselend. Vier groepen van vier, en in elke groep gingen er twee door naar de kwartfinales. Twee van de drie Nederlanders slaagden hierin. Eén hiervan was uitermate overtuigend en degelijk: Jean Paul de Bruijn speelde alle drie de partijen (twee keer winst, één keer remise) uiterst solide, alle keren 100 in 8 voor een moyenne van 12.50 - waarmee JP in de top van het veld zat. Voor Raymund Swertz gold dit niet: die ging tamelijk wisselvallig en met voor zijn doen laag moyenne als nummer twee in de poule door. En voor Jos Bongers was het EK zelfs uitermate teleurstellend met drie nederlagen, waaronder de laatste partij tegen Xavier Leroy met slechts 30 in 10 (tegen 100 in 10 voor Leroy).

Niettemin: twee van de drie door, twee Nederlanders in een veld van acht - dat was toch niet slecht. Helaas moesten deze beide Nederlanders in de kwartfinale tegen elkaar! Betekende dat weliswaar één keer eremetaal voor Nederland was gegarandeerd, maar het betekende eveneens dat het ook bij één medaille voor Nederland zou blijven.

De kwartfinale werd een mooi gevecht zonder heel hoge series, waarbij Swertz de tot dan toe zo overtuigende De Bruijn met 83-120 (12) wist te verslaan. En de halve finale tegen Xavier Leroy was voor Swertz qua moyenne zelfs nog iets beter (10.20 moyenne), meteen ook zijn beste parij ook van het toernooi qua moyenne, maar zijn eindsprint met een mooie serie van 36 was niet voldoende om de opgelopen achterstand tegen Leroy goed te maken: 102-120 in 10 beurten.

En daarmee zat het openingsevent van dit EK in de klassieke spelsoorten erop voor TeamNL. Voor Leroy wachtte Arnim Kahofer in de finale, voor #TeamNL ging het vizier direct op de komende twee kadertoernooien waarin vooral Raymund Swertz en Michel van Silfhout tot de topfavorieten behoren. Kortom: we hopen dat dit brons niet de laatste medaille voor Nederland zal zijn.

Morgen het 47/2!

 
 

Hoe is het EK te volgen/zien?

In Cervera, Spanje zijn van 30 april t/m 1 mei het EK Bandstoten (met namens TeamNL Jean-Paul de Bruijn, Raymund Swertz en Jos Bongers), op 2 en 3 mei het EK Kader 47/2 (met namens TeamNL Raymund Swertz, Michel van Silfhout en Micha van Bochem) en op 4 en 5 mei het EK Kader 71/2 (met namens TeamNL Raymund Swertz, Michel van Silfhout en reserve Micha van Bochem).

Alle info over dit EK via de infopagina van de CEB. Alle info over de individuele events via bovenstaande hyperlinks.

Alle drie de events zijn onderdeel van het European Championships Classics, dat met de Evenements Pass voor €9.99 in zijn geheel te volgen is via deze Kozoom Live pagina. (En voor Kozoom Premium-leden gratis te zien is. Een Kozoom Premium Pass kost voor KNBB-leden geen €99.99 maar slechts €74.99. Hier alles over de Evenements Pass & Premium Pass, hier alles over de korting voor KNBB-leden; couponcode aanvragen bij Kozoom.)

 

Tekst: KNBB
Foto's: CEB
Archieffoto Jean Paul de Bruijn TeamNL: Ton Smilde

Bandstoten EK Swertz, Raymund
Volg ons online