Eerste goud voor TeamNL op Klassiek EK: Swertz ongenaakbaar in 47/2

Het gecombineerde EK Bandstoten, Kader 47/2 en Kader 71/2 begon voor #TeamNL nog relatief voorzichtig met éénmaal brons in het bandstoten voor het favoriete Nederland, voor Raymund Swertz.

In de eerste kaderdiscipline van dit EK voelde Swertz zich als een vis in het water, en snelde naar Europees goud.

03 mei 2024

CERVERA – “Hij neemt wel revanche in het kader.”

Een nogal vreemde opmerking nadat iemand een bronzen medaille heeft gehaald op een Europees kampioenschap, maar het werd niettemin veelvuldig gehoord na het brons van Raymund Swertz in het bandstoten.

 

 

En: het bleek te kloppen! In het door hem zo geliefde kader 47/2 raasde Limburger Raymund Swertz door het toernooi heen. In de poulefase namen zijn drie partijen in totaal slechts zes beurten in beslag, en daaronder zat ook nog een onverwachte 179-200 nederlaag in drie beurten tegen Patrick Niessen, de topper namens België die zoveel Nederlanders training geeft – of heeft gegeven.

Met een partij in één beurt snelde Swertz van de poulefase richting de kwartfinales, om vervolgens in drie beurten en met de bizarre cijfers 2-250 voorbij de sterke Willy Gerimont te gaan. In  de halve finale tegen de eveneens sterke Esteve Mata had Swertz ‘ongekend lang’ nodig voor de 250 caramboles, namelijk vier beurten. (Let wel: dit is nog steeds een moyenne van 62.50!) Maar in de finale was het weer ouderwets. Tegen de persoon die hem in de poulefase nog had verslagen, Patrick Niessen maakte Swertz het in één beurt uit: 42-250. En voor wie niet precies weet wat dit betekent: het betekent dat Swertz in de gehele finale geen enkele keer heeft gemist! En over het gehele toernooi, zes partijen in totaal, slechts 9 missers had – ofwel gemiddeld anderhalve misser per partij.

Het zijn bizarre cijfers, fenomenaal eigenlijk. En dat is precies wat Raymund Swertz is in de klassieke spelsoorten: fenomenaal.

Van de overige twee Nederlanders hier in Spanje werd Michel van Silfhout uitgeschakeld in de kwartfinale, en Micha van Bochem in de poulefase. Daarmee staat de teller voor TeamNL na twee EK’s op eenmaal brons en eenmaal goud, beide voor het klassieke fenomeen Raymund Swertz.

Morgen start in de kleine maar gezellige, goed gevulde zaal in Cervera het slotevent van dit EK, het kader 71/2. Topfavoriet is een man uit Afferden die in kader slechts zelden mist: Raymund Swertz.

  

Hoe is het EK te volgen/zien?

In Cervera, Spanje zijn van 30 april t/m 1 mei het EK Bandstoten (met namens TeamNL Jean-Paul de Bruijn, Raymund Swertz en Jos Bongers), op 2 en 3 mei het EK Kader 47/2 (met namens TeamNL Raymund Swertz, Michel van Silfhout en Micha van Bochem) en op 4 en 5 mei het EK Kader 71/2 (met namens TeamNL Raymund Swertz, Michel van Silfhout en reserve Micha van Bochem).

Alle info over dit EK via de infopagina van de CEB. Alle info over de individuele events via bovenstaande hyperlinks.

Alle drie de events zijn onderdeel van het European Championships Classics, dat met de Evenements Pass voor €9.99 in zijn geheel te volgen is via deze Kozoom Live pagina. (En voor Kozoom Premium-leden gratis te zien is. Een Kozoom Premium Pass kost voor KNBB-leden geen €99.99 maar slechts €74.99. Hier alles over de Evenements Pass & Premium Pass, hier alles over de korting voor KNBB-leden; couponcode aanvragen bij Kozoom.)

 

Tekst: KNBB
Foto's: CEB

 

EK Kader Swertz, Raymund
Volg ons online