Grootste EK Pool ooit in Europa – v/a 19 juli, in Veldhoven!

Liefst 60 pooltafels; top Europees poolbiljart aanwezig; Niels Feijen en Marc Bijsterbosch Nederlandse titelverdedigers; het KNBB Holland House voor spelers & fans; als side events SmartPool & Footpool; halve finale & finale 9-ball live op Ziggo Sport

09 juli 2018

Van 19 t/m 31 juli vinden de Dynamic Billard European Championships 2018 plaats in NH Conference Centre Koningshof te Veldhoven. Op maar liefst 60 Dynamic III-pooltafels strijden ruim 500 deelnemers uit 37 landen om de medailles in de categorieën jeugd, heren, dames, senioren en rolstoel. De KNBB heeft een afvaardiging van liefst 44 spelers, en er zullen niet minder dan 35 nieuwe Europese kampioenen worden gehuldigd.

 

 

Jubileumeditie
Het betreft een jubileumeditie, het 40e Europees Kampioenschap onder de vlag van de EPBF, de European Pocket Billiard Federation. Om dit te vieren is een groots evenement opgezet, bestaande uit een EK Heren, EK Dames, EK Rolstoel, EK U23, EK U19, EK U17, EK Girls, EK Seniors, en EK Ladies. Er zal op liefst 60 pooltafels worden gespeeld in de disciplines straight pool, 8-ball, 9-ball, 10-ball en teams.

Terugkeer in Veldhoven
Het is niet de eerste keer dat in Veldhoven een groots poolevent wordt georganiseerd. De laatste keer was in 2005. EPBF president Gre Leenders: “Het EK van destijds was het begin van de EK nieuwe stijl zoals we die momenteel ook nog kennen. Live scoring en een professionele, frequent bijgehouden website waren de nieuwe standaard die destijds in Veldhoven is neergezet. We zijn blij en trots onze jubileumeditie juist in Veldhoven te kunnen houden.”

 

 

Twee Nederlandse titelverdedigers bij de heren
De herenselectie voor het EK Pool herbergt twee titelverdedigers: Niels Feijen in het 14.1 straightpool, en Marc Bijsterbosch in het 10-ball. Ook oud-kampioenen Nick van den Berg (6x) en Alex Lely (2x) zullen een gooi doen naar Oranje Glorie. Voormalig bondscoach Lely beleefde bij het laatste EK in Nederland (2005, eveneens in Veldhoven) zijn grote doorbraak door zowel het 8-ball als 9-ball te winnen. Overigens is er ook bij de junioren een Nederlandse titelverdediger: Jan van Lierop bij het 9-ball. En tot slot nog een zeer bijzondere afvaardiging: Dave Kengen zal Nederland vertegenwoordigen bij het EK Wheelchair 2018!

 

 

Boost voor poolbiljarten in Nederland
KNBB-directeur Willem La Riviere: “Het is geweldig dat zo’n groot poolbiljart evenement plaatsvindt in Nederland. Zoals het EK van 2005 een grote boost betekende voor het poolbiljarten in Nederland, zo zal dit ook nu weer het geval zijn. Althans, dat hopen en verwachten we. Zestig biljarttafels in één zaal, dat is echt heel bijzonder. En met zoveel topspelers in vrijwel alle categorieën, is de kans op Nederlands eremetaal aanzienlijk. Maar niet alleen dat. Door de opzet van het evenement is er veel de media-aandacht, zowel vanuit Nederland als internationaal. Het gaat een EK worden waarin de naam van Nederland als toonaangevend poolbiljart land wederom zal worden bevestigd, daar zijn wij van overtuigd.”

 

 

Koningsnummer EK Pool live op Ziggo Sport
Van het koningsnummer van het EK Pool, het 9-ball, wordt op 31 juli de halve finale en finale live uitgezonden op Ziggo Sport, naar verwachting tussen 14:00 en 18:00.

 

 

Side events
Bijzonder aan het EK Pool 2018 is dat er volop side-events zijn. Dit EK zal worden ingezet om promotie voor onze sport te realiseren en om meer jeugd kennis te laten maken met pool- en snookersport. Dit gebeurt door het project SmartPool, dat inmiddels al met succes is uitgerold bij diverse scholen in Nederland, en dat wiskunde en poolbiljarten met elkaar verbindt, met als doel op een leuke en laagdrempelige manier meer interesse te kweken bij scholieren voor bètavakken en technische beroepen.

Tevens is aangekondigd het eerste NK Footpool, waarvan de finale zal plaatsvinden op 13 oktober in de fanzone van de Amsterdam Arena, voorafgaand aan de voetbalinterland Nederland-Duitsland.

Op de eerste twee dagen van het EK, 19 en 20 juli, zal door de jeugd worden gespeeld op de aanwezige mobiele SmartPool tafels en op de Footpool- en Panna-veldjes.

 

 

KNBB Holland House
Vanwege de speciale EK-editie dit jaar, en de vele mooie side events zoals SmartPool, komen er regelmatig nieuwe ideeën op tafel. En dit nieuwe idee werd werkelijkheid: het KNBB Holland House! Gedurende dit hele EK, dankzij de goede samenwerking met de EPBF en NH Eindhoven Conference Centre Koningshof.

Het KNBB Holland House is er voor álle spelers en álle fans. De plek waar ontspanning én gezelligheid centraal staat. Ook zullen er in het KNBB Holland House besloten bijeenkomsten worden georganiseerd voor de vakhandel, zaalhouders, vrijwilligers, etc. met als doel de sport in samenwerking nog verder te ontwikkelen.

Het KNBB Holland House is voor iedereen geopend vanaf de eerste speeldag op donderdag 19 juli. Ook het SmartPool evenement is dan ter plekke met o.a. het Footpool side event.

 

 

Overige informatie
Aansluitend aan het EK Pool vindt op dezelfde locatie in Veldhoven ook nog de Eurotour Netherlands Men & Women plaats. 

Toegang is op alle dagen gratis bij zowel de wedstrijden, de side events als het KNBB Holland House.

 

 

Relevante links
KNBB Holland House
SmartPool
NK Footpool
Nederlandse EK-selectie Dames & Heren bekend
Groots opgezet Jubileum-EK Poolbiljart 2018 in Veldhoven (vooruitblik KNBB)
Niels Feijen wint straightpool bij EK Pool 2017 (verslag KNBB)
Marc Bijsterbosch wint 10-ball bij EK Pool 2017 (verslag KNBB)
EPBF wedstrijdkalender
EPBF EK Pool Veldhoven pagina
EPBF Eurotour Veldhoven pagina
KNBB Sectie Pool EK Pool Veldhoven pagina
KNBB Sectie Pool Eurotour Veldhoven pagina

 

Tekst: KNBB/KNBB Sectie Pool
Logo's en banners ©KNBB Sectie Pool, foto's Niels Feijen en Marc Bijsterbosch ©Stefan Osnabrug, poster ©EPBF

 

EK Feijen, Niels Footpool
Volg ons online