Groots opgezet Jubileum-EK Poolbiljart 2018 in Veldhoven

Op liefst 60 pooltafels gaat worden gespeeld in de disciplines straight pool, 8-ball, 9-ball, 10-ball en teams. Een kleine 700 sporters uit 40 Europese landen doen mee.

“Het gaat een EK worden waarin de naam van Nederland als toonaangevend poolbiljart land wederom zal worden bevestigd”

27 september 2017

Het Europees Kampioenschap Poolbiljarten 2018 gaat plaatsvinden in Nederland. Locatie is het Hotel & Conference Center “Koningshof” in Veldhoven. Voorlopige speeldata zijn 19-31 juli 2018. Direct na afloop van het EK zal ook nog de Eurotour plaatsvinden, van 2 tot 4 augustus op dezelfde locatie.

Het betreft een jubileum-editie, het 40e Europees Kampioenschap onder de vlag van de EPBF, de European Pocket Billiard Federation. Om dit te vieren is een groots evenement opgezet, bestaande uit een EK Heren, EK Dames, EK Rolstoel, EK U23, EK U19, EK U17, EK Girls, EK Seniors, en EK Ladies. Er zal op liefst 60 pooltafels worden gespeeld in de disciplines straight pool, 8-ball, 9-ball, 10-ball en teams. Aan dit EK doen een kleine 700 sporters uit 40 Europese landen mee.

Het is niet de eerste keer dat in Veldhoven een groots poolevent wordt georganiseerd. De laatste keer was in 2005. EPBF president Gre Leenders: “Het EK van destijds was het begin van de EK nieuwe stijl zoals we die momenteel ook nog kennen. Live scoring en een professionele, frequent bijgehouden website waren de nieuwe standaard die destijds in Veldhoven is neergezet. We zijn blij en trots onze jubileum-editie juist in Veldhoven te kunnen houden.”

Nederland heeft goede herinneringen aan het EK Veldhoven 2005. Zo had de voormalige bondscoach Alex Lely destijds een dubbelslag door Europees kampioen te worden in zowel het 8-ball, door in de finale met 8-7 van de Pool Tomasz Kaplan te winnen, als in het 9-ball, na een eveneens nipte overwinning op Ralf Souquet: 9-8.

De huidige staat van het Nederlandse pool is zowel hoopgevend als ook wat zorgelijk. Bij de heren behoren Niels Feijen en Nick van den Berg nog steeds tot de wereldtop. Maar Feijen heeft momenteel een blessure die hem weerhoudt van spelen op hoog niveau. En Van den Berg heeft recentelijk wat ranking punten laten liggen, waardoor het nog niet zeker is dat een Nederlander gaat deelnemen aan de Mosconi Cup. Waar Feijen en Van den Berg al jaren tot de internationale top behoren, hebben we de afgelopen jaren de dorbraak gezien van Marc Bijsterbosch, Marco Teutscher en ook de nog zeer jeugdige Jan van Lierop.

 

 

Niels Feijen zal bij het EK Poolbiljarten 2018 aantreden als regerend kampioen straight pool, Marc Bijsterbosch als regerend kampioen 10-ball. En ook de Nederlandse dames lijken de weg omhoog te hebben gevonden: bij het afgelopen EK behaalde Tamara Peeters-Rademakers de eerste Nederlandse medaille sinds 2013. De laatste gouden medaille van een Nederlandse dame op een EK dateert alweer uit 2011, toen Kynthia Orfanidis een verrassende en knappe titel won in het 8-ball.

 


 

KNBB-directeur Willem La Riviere: “Het is geweldig dat zo’n groot poolbiljart evenement plaatsvindt in Nederland. Zoals 2005 een grote boost betekende voor het poolbiljarten in Nederland, zo zal dit ook nu weer het geval zijn. Althans, dat hopen en verwachten we. Zestig biljarttafels in één zaal, dat is echt heel bijzonder. En met zoveel topspelers in vrijwel alle categorieën, is de kans op Nederlands eremetaal aanzienlijk. Maar niet alleen dat. Door de opzet van het evenement zal de media-aandacht geweldig zijn, zowel vanuit Nederland als internationaal.”

“Het gaat een EK worden waarin de naam van Nederland als toonaangevend poolbiljart land wederom zal worden bevestigd, daar ben ik van overtuigd.”

 

Tekst: KNBB
Foto’s: ©EPBF

EK Feijen, Niels Poolbiljart
Volg ons online