NK 5-ball op Simonis Biljartlakens Landsfinale 2022

Een van de side-events van de Simonis Biljartlakens Landsfinale 2022  is op maandag 4 juli 2022: het NK 5-ball. Laagdrempelig, gezellig, en toegankelijk voor iedereen met een libre moyenne tot 3. Inderdaad, niet minimaal drie maar maximaal drie - dit om het recreatieve karakter van dit event te benadrukken.

Wilt u graag meedoen? Schrijf in! Kent u een biljartliefhebber die ook graag 5-ball zou spelen? Laat hem/haar weten over dit bijzondere evenement

12 juni 2022

 

Na de ingezette vernieuwingen in 2019 van de Simonis Biljartlakens Landsfinale zijn er ook nu voor de editie 2022 weer de nodige veranderingen. In de A-klasse wordt zoals gewoonlijk met 4 teams gespeeld en in de B1 en C1 met 8 teams. In de overige klassen is het aantal deelnemers uitgebreid naar 16 teams. En daarnaast ook enkele side-events.

Een van deze events is op maandag 4 juli 2022: het NK 5-ball. Laagdrempelig, gezellig, en toegankelijk voor iedereen met een libre moyenne tot 3. Inderdaad, niet minimaal drie maar maximaal drie - dit om het recreatieve karakter van dit event te benadrukken. Hier alle info over dit Open NK, hier de inschrijving. (Inschrijving sluit op 20 juni 2022 om 16:00)

De Landsfinale vindt plaats op op het Sport- en Evenementencomplex Merwestein, Merweplein 1 Nieuwegein. Een locatie die goed bereikbaar is, en met volop invalidenplekken voor de deur. Zie www.knbb.nl/landsfinale voor meer informatie over de Landsfinale, zie dit artikel voor de twee overige events die op deze bijzondere dag worden gehouden.

 

 

Wat is 5-ball?

Sinds enkele jaren kent de biljartsport een nieuwe, flitsende spelsoort: het 5-Ball. Dat wij als KNBB fan zijn van 5-Ball, dat zal geen geheim zijn. Immers, wij zien het als een perfect spel om mensen bekend te maken met biljarten. Het is een echt lage-instap spel: de regels zijn gemakkelijk, zelfs niet-geoefende spelers kunnen gemakkelijk punten scoren, en je speelt om beurten dus lang moeten wachten is er niet bij. Maar daarbij is door het eindspel (aftellen van punten, en moeten eindigen op precies 0, net als bij darts) er zeker ook sprake van tactiek en kunde! Om deze reden (de telling) wordt 5-ball wel eens omschreven als een combinatie tussen biljarten en darts.

Spelregels 5-ball

 

 

 

Veel toernooien in 5-Ball worden er (nog) niet georganiseerd in Nederland. Een van de grootste jaarlijkse events vindt plaats onder de bezielende leiding van Evert Hulleman in de Trefkoele in Dalfsen (hier het verslag van editie 2019). Niemand minder dan koning Willem-Alexander was in 2016 aanwezig was bij de opening van de Trefkoele, en aanschouwde het 5-ball met interesse.

 

 

 

Op  4 juli dus het NK 5-ball  in Sportcomplex Merwestein in Nieuwegein! Je kunt je hiervoor inschrijven ook als je het spel nog niet zo goed kent, en ook (nee, vooral) als je geen geweldige biljarter bent.

De spelers worden tussen 8.30 en 9.00 uur verwacht waarna rond 09.30 uur de wedstrijden beginnen. Rond 11.30 is een pauze en om 12.30 uur is het vervolg van de voorronden. Vanaf 14.30 uur begint de knock-outfase met naar verwachting rond 16.30 uur de finale. Na de finale is er nog ruim gelegenheid om met een hapje en drankje de gemiste ballen met elkaar door te nemen in het bruin café.

 

 

Alle informatie over het Open NK 5-ball
Inschrijven voor het Open NK 5-ball (inschrijving sluit op 20 juni 2022 om 16:00)

 

5 Ball is een relatief nieuwe spelsoort in de biljartsport, is heel eenvoudig te leren en wordt al snel heel leuk gevonden - ook door spelers die iets minder goed zijn. Wat de puntentelling betreft heeft het wel iets weg van de dartssport. Wie het eerste van 51 op 0 eindigt is winnaar. De speelballen (wit en geel) hebben ieder een waarde van 4, de groene bal 1 en de blauwe en de rode bal respectievelijk 6 en 2. Per beurt kan er maximaal 13 punten worden gescoord. Om te kunnen scoren moeten er altijd twee ballen worden geraakt. En daar zit hem nu juist de kneep. Precies uitkomen op 0. Spelers spelen om en om, dus je hoeft nooit lang op je stoel te zitten. Zie voor meer informatie over 5-ball deze website.

 

 

Tekst & archieffoto's lancering 5-ball: KNBB
Archieffoto's Trefkoele/Willem-Alexander via Evert Hulleman
Archieffoto sleutelhangers 5-ball: Sylvia van Mourik

 

5-Ball Initiatieven Simonis Biljartlakens Landsfinale
Volg ons online