Historisch goud Oranjedames: eerste teamtitel op EK

Therese Klompenhouwer en Monique van Exter, een gloednieuw koppel in driebanden, haalden de Europese titel dames driebanden voor landenteams in Antalya door winst tegen de Turkse zilveren winnaars. Het EK voor landenteams bij de dames werd voor het eerst in de historie gespeeld.

Het verslag en de interviews met de twee Nederlandse dames, plus een terugblik op alle medailles voor TeamNL

16 april 2023

ANTALYA – De routinier in de arena omhelsde de debutante. De titel van Therese Klompenhouwer was de elfde in Europa, die van Monique van Exter de allereerste in driebanden. De twee Nederlandse dames versloegen zondagmiddag op de slotdag van het Europees kampioenschap in Antalya het Turkse team in de finale voor nationale damesteams. Die overwinning werd pas een feit na een 1-1 stand in de reguliere partijen (Therese won van Gülsen Degener, Monique verloor van Güzin Mujde Karakasli). De Nederlanders grepen het goud in de Scotch Double (12-8) en werden de allereerste Europese kampioen in het driebanden voor damesteams. Therese, tien keer Europees kampioen bij de dames, deelde maar wat graag in de grote vreugde van Monique, debutante op het Europese podium. ,,Het is een heerlijke afsluiting na tien dagen op dit EK in Antalya, maandag lekker weer naar huis.’’Het Nederlandse gezelschap dat nog meekeek op de slotdag, vierde de overwinning mee. Voor het oranje team waren de dames de goudverdieners met twee keer winst op dit EK: Therese in het individuele driebanden, Therese Klompenhouwer en Monique van Exter, twee tegenpolen in successen en ervaring, waren de beste in het kampioenschap voor landenteams. De Nederlanders, gewend aan veel successen, kwamen dit keer met de mannen in het driebanden en de klassieke spelen niet tot goud – al was er met acht medailles totaal heel wat eremetaal voor TeamNL.

 

 

De Turken waren in hun toernooi voor eigen publiek succesvoller en sloten het damestoernooi af met zilver voor Gülsen Degener, jarenlang de leading lady van Turkije en Güzin Mujde Karakasli. De twee Turkse vrouwen deden een gooi naar goud, hielden de score in balans, maar werden door de slotserie van zes van Therese en Monique in de Scotch Double overtroffen.

De Nederlanders wonnen in de halve finale van België met 2-0: Therese Klompenhouwer versloeg Jaimie Buelens (30-16 in 32), Monique van Exter won van Daniëlle le Bruyn (30-16 in 42). De Turken versloegen Denemarken: Gülsen Degener was de sterkste tegen Charlotte Sörensen (30-28 in 33, Mujde Karakasli versloeg Nanna Petersen met 30-21 in 50.

 


|

 

Therese Klompenhouwer en Monique van Exter schoven samen aan voor een kort persmoment.

Therese: ,,Ik ben ook blij met deze titel, die we samen hebben gehaald. We hebben niet op het allerhoogste niveau gespeeld, maar voor de finale goede partijen gespeeld. Dat is het gevolg van een paar trainingen die we samen hebben gedaan. In de finale lag er wel wat spanning op, bovendien zijn de biljarts best moeilijk en er werd heel defensief gespeeld.’’

Monique: ,,Voor mij was het mijn eerste Europese kampioenschap in het driebanden, waarop ik me de laatste twee jaar meer heb geconcentreerd. Voorheen speelde ik ook nog veel klassiek. Ik ben heel blij met deze titel, die ik met Therese mag delen. We hebben best veel aan elkaar gehad. Ik vooral aan Therese. Voor het EK hebben we een paar keer getraind op Scotch Double, hoe we elkaar konden coachen. Daar heb ik in de finale van geprofiteerd. De beslissende serie voor de titel startte met een bal, die ik aan Therese te danken heb. We keken naar de positie en ze zei: ’Knal hem in die hoek met maximaal effect.’ Ik deed het en we waren kampioen. Het was een prachtige belevenis om de finale te spelen, vooral ook omdat we in deze Turkse arena veel steun kregen van onze Nederlandse fans.’’

De top vier van het EK dames voor landenteams:

1 Nederland 8-0.896-7

2 Turkije 1 6-0.672-6

3 Denemarken 1 3-0.595-9

4 België 1 2-0.495-5.

5, 6, 7, 8 en 9 met 1 matchpunt: Duitsland 1, Spanje 1, Frankrijk 1, Oostenrijk 1 en Denemarken 2.

 

 

Het was een mooi slot voor TeamNL, dat op deze laatste dag ook nog brons won bij het EK Driebanden Teams Heren. Dick Jaspers & Jean Paul de Bruijn werden hier nipt uitgeschakeld in de halve finale tegen Griekenland, nadat het Nederlandse team eerder knap Duitsland had verslagen.

 

 

Al met al een mooie afsluiting voor TeamNL, dat met acht medailles waaronder tweemaal goud bovenin de medaillespiegel was te vinden.

 


 

Eerdere medailles TeamNL:
Brons voor Michel van Silfhout en Micha van Bochem in het 71/2
Goud voor Therese Klompenhouwer in het Dames Driebanden
Brons voor Michel van Silfhout in het 47/2
Zilver voor Jean Paul de Bruijn en brons voor Raymund Swertz in het bandstoten
 

Alle links naar uitslagen en schema’s via Touch, via de CEB, of verslagen via Kozoom Netherlands. Live zijn alle wedstrijden te volgen op Kozoom met Premium Pass. Overzicht van alle wedstrijden op alle dagen vindt u hier.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Touch

 

Dames Driebanden EK
Volg ons online