“Stilte in mijn hoofd is belangrijk”

Lynn Pijpers over het proces van pooltalent naar topspeelster

07 februari 2020

Dat Lynn Pijpers een gedreven toptalent is in het poolbiljarten, dat schreven we al rondom het EK Pool 2018 in dit uitgebreide portret. Haar technisch/tactische bewustzijn in combinatie met een voor jongeren bepaald niet vanzelfsprekende winnaarsmentaliteit stemden ons als KNBB uiterst hoopvol voor wat betreft Lynn’s pooltoekomst.

 

 

Een tijdje lang won Lynn echter niet zo veel, werd ze soms vroegtijdig uitgeschakeld, of verloor ze wel eens een partij met grote cijfers.

Net toen wij ons wat zorgen begonnen te maken over haar progressie, was daar een echte doorbraak toen Lynn haar eerste NK won. In een evenement dat verder werd gedomineerd door gouden plakken van Tamara Peeters-Rademakers en zilveren plakken van Elise Qiu, was Pijpers de sterkste in de afsluitende discipline, het 8-ball.

 

 

We treffen Lynn bij de World Cup Driebanden in Veghel (waar ze op onze uitnodiging aanwezig is één van de dagen dat Ziggo Sport opnamen maakt; en dat Lynn ook een aardige driebander kan spelen, tja dat wist u natuurlijk al). We vragen haar hoe tevreden ze is over haar vooruitgang, en natuurlijk naar haar eerste Nederlandse titel.

 

 

Pijpers: “Het was best bijzonder dat ik juist in het 8-ball Nederlands kampioen werd, want ik vind het eigenlijk helemaal niet zo’n leuk spel. Althans, het is wel leuk als de tafel open ligt met misschien één of twee problemen. Maar bij pakweg vijf problemen wordt het al snel een tactisch steekspel.”

“De eerste Nederlandse titel inderdaad! Ik zat er al best lang tegenaan te hikken. Mijn blijdschap was groot. Niet alleen vanwege de titel, maar ook om mijn spelniveau gedurende het toernooi, én dat ik mentaal sterk genoeg was om het af te maken.”

 

“De eerste Nederlandse titel inderdaad! Ik zat er al best lang tegenaan te hikken. Mijn blijdschap was groot. Niet alleen vanwege de titel, maar ook om mijn spelniveau gedurende het toernooi, én dat ik mentaal sterk genoeg was om het af te maken”

 

“Het was het laatste rack, Elise breakt droog, en ik vervolgens in één keer uit. Ik moest op zwart een heel moeilijke bal spelen. Of, eigenlijk: de bal daarvoor was al heel moeilijk, daar zat veel druk op. Ik maakte hem heel goed, was al een beetje aan het juichen, maar toen moest de beslissende nog! Ook die maakte ik goed, door goede focus op de bal.”

 

 

“Mijn doelen zijn eigenlijk best duidelijk: ik wil een Eurotour winnen, en daarna doorstoten naar de wereldtop. Maar daarvoor heb ik nog heel wat werk te doen! Dat kon je ook wel zien toen ik best lang niet helemaal top presteerde. De oorzaak hiervan was ook duidelijk: mijn concentratie op ballen maken was wat minder. Het is vaak onbewust chaos in mijn hoofd, met allerlei gedachten – en dan heb ik te weinig focus op wat ik moet doen. Stilte in mijn hoofd is belangrijk, en daar heb ik de afgelopen tijd hard aan gewerkt.”

 

"Het is vaak onbewust chaos in mijn hoofd, met allerlei gedachten – en dan heb ik te weinig focus op wat ik moet doen. Stilte in mijn hoofd is belangrijk"

 

“Mentale kracht in poolen is heel belangrijk. De wil om te winnen is zeker mijn kracht, maar dat kwam er een tijdlang toch niet helemaal uit door dat tekort aan concentratie. Verliezen doet pijn en zorgt, althans bij mij, voor gedrevenheid om echt niet te willen verliezen – en dat zal in mijn weg naar de top een heel belangrijke factor zijn.”

 

 

“Er is in mijn leven in relatief korte tijd best veel veranderd. Ik ben gaan inwonen op de campus bij CTO Zuid, waar extra begeleiding is voor jonge sporters: zo wordt er gekookt, boodschappen gedaan etc. Een eigen plek zo vlak bij de selectie is fijn, en vaak ga ik ’s avonds trainen, soms ook samen met anderen uit de selectie zoals Quinten, Yannick of Ivar. Zo kunnen we leuke ballen met elkaar oefenen, en elkaar scherp houden.”

 

“Er is in mijn leven in relatief korte tijd best veel veranderd"

 

“Het is leuk dat bij de CTO Zuid inmiddels mooi mijn foto hangt! En nog een ander leuk ding: dat Tamara Peeters-Rademakers ambassadrice is geworden voor de SmartPool crowdfunding. Tamara is echt perfect om het (Smart)pool te promoten onder jongeren. Dat heeft ze bij mij ook gedaan; zonder haar was ik nooit begonnen.”
 


 

Niet lang na ons gesprekje bij de World Cup Driebanden in Veghel lazen we dat Lynn een aantal dagen naar Denemarken was gegaan voor training bij de beste poolspeler die ons land rijk is: Niels Feijen. Iemand die zich niet alleen bezig houdt met het technisch/tactische aspect van het spel, maar zeker ook het mentale aspect.

Lynn over wat ze precies heeft opgestoken van deze dagen bij Niels: “ Ik heb geleerd hoe belangrijk het is om een toernooiplanning te maken met daarbij een goede balans van intensiever trainen of juist meer rust pakken. We zijn ook elke ochtend 20 min gaan mediteren wat mij mentaal goed zou kunnen helpen en wat ik dus ook veel vaker ga doen.“

 


 

"Aan de pooltafel heb ik veel verschillende dingen geleerd vooral op het gebied van patroonkeuzes, safety en techniek. Ook heb ik voor het eerst one pocket gespeeld wat best moeilijk maar ook wel erg leuk was. “

“Ik heb vooral gezien hoe belangrijk discipline is en hoeveel je buiten de pooltafel kan doen om je spel beter te maken.”

 

“Ik heb bij Niels vooral gezien hoe belangrijk discipline is en hoeveel je buiten de pooltafel kan doen om je spel beter te maken”

 

“Ik heb ook erg genoten van de gezelligheid en gastvrijheid van Niels en zijn familie.”

 

 

Tekst: KNBB
Foto's ©Melissa Kuys-Rademakers
Foto's Niels Feijen via Lynn

 

Biljartspelers Jeugd/Junioren Poolbiljart
Volg ons online