Gedreven pooltalent

Tien vragen aan... Lynn Pijpers

"Als ik eenmaal iets leuk vind dan doe ik het alleen voor de lol of ik geef mijzelf 200%, een derde optie is er niet"

27 juli 2018

Ze is klein, gedreven, expressief. Ze staat vooraan om Nederlanders te supporteren op het EK. Als ze een wedstrijd verliest wil er nog wel eens een traantje vloeien. Ze werkt hard om beter te worden. Heeft focus. Is uiterst ambitieus maar ook zelfkritisch. Houdt niet van verliezen. Ze neemt het spel serieus, en wil de allerbeste zijn. Ze wordt gezien als één van de grootste Nederlandse poolbeloften. En ze droeg bij de opening van het EK namens Nederland de rood-wit-blauwe vlag,

Genoeg reden om eens af te stappen op Lynn Pijpers, en haar tien vragen voor te leggen.*

*Interview voorafgaand aan het Teams Event van de meisjes, waar Lynn inmiddels samen met Megan Rademakers de halve finales heeft gehaald - en Nederland derhalve is verzekerd van minimaal brons.

 

 

Lynn, wat waren voorafgaand aan het EK je doelen? Wat wilde je bereiken?

Omdat mijn prioriteiten dit jaar bij het behalen van mijn diploma lagen heb ik voorafgaand aan dit EK geen hoge verwachtingen aan mijzelf gesteld in de richting van prestaties. Een medaille zou natuurlijk wel mooi zijn maar ik weet dat ik zonder verwachtingen en druk van mezelf het beste kan presteren. Mijn doel was dan wel om het beste uit mezelf te halen en dan ook zo'n goed mogelijk spel te laten zien. Verder wilde ik dit EK mentaal sterk aan tafel staan als het bijvoorbeeld eens spannend wordt, maar ook goed met verliespartijen omgaan is voor mij een belangrijk aandachtspunt.
 

 

En – hoe gaat het tot nu toe. Hoe tevreden ben je?

Helaas heb ik nog niet het niveau laten zien dat ik graag zou willen. Verder ben ik mentaal heel wisselend geweest, op de meeste momenten kon ik mezelf goed onder controle houden. Verder viel een verliespartij voor een medaille bij 10-ball wel erg zwaar maar de andere verliespartijen had ik snel geaccepteerd.

 

"Als je eenmaal de vlag voor je land mag dragen dan voel je je toch wel heel erg trots en het is een grote eer"

Je was vlaggendraagster namens Nederland bij de opening. Hoe dat zo? En, hoe voelde dat?

De bondscoach kiest altijd iemand uit om de vlag te dragen en waarom ik dat precies was? Geen idee maar ik was natuurlijk wel super blij dat ik de vlag mocht dragen. Als je eenmaal de vlag voor je land mag dragen dan voel je je toch wel heel erg trots en het is een grote eer.

 

 

 

Je bent altijd enorm gemotiveerd. Waar komt die motivatie vandaan? Heb je dat ook bij andere dingen, of alleen bij pool?

Ik ben altijd al erg gemotiveerd geweest en heb vroeger ook op redelijk hoog niveau gejudood. Helaas ben ik toen door een blessure en de keuze judo of poolen gestopt met judo. Als ik eenmaal iets leuk vind dan doe ik het alleen voor de lol of ik geef mijzelf 200%, een derde optie is er niet. Momenteel hou ik me dus ook bijna alleen maar bezig met poolen en school en komt daar niet veel tussenin.

 

"Als ik eenmaal iets leuk vind dan doe ik het alleen voor de lol of ik geef mijzelf 200%, een derde optie is er niet"

Je bent momenteel top in de jeugd. Maar de stap van top in de jeugd naar top bij de volwassenen valt vaak niet mee, zeker niet de stap richting de internationale top. Hoe ga jij dit halen?

Ik heb de kans gekregen om me aan te sluiten bij het CTO (centrum voor topsport en onderwijs) in Eindhoven. Dit betekend dat ik op de sportcampus in Eindhoven ga wonen en daar zo goed mogelijk begeleid wordt om mijn sport en studie zo goed te kunnen combineren. Daarnaast ligt de campus ook maar twee straten van de selectie trainingsruimte af, wat betekent dat ik dagelijks op het beste materiaal kan trainen om mijn spel zo goed mogelijk te ontwikkelen.

 


 

Kun je iets vertellen over hoe je traint? Hoe vaak, met wie, methodieken etc.

Ik train bijna elke dag als er geen toernooi opstaat of als er iets af moet voor school. Meestal is dit dan in de poolhal waar ik in 5 min fietsen ben. Helaas is het materiaal niet al te best en brengt dat ook wel eens frustratie met zich mee. Daarnaast is deze poolhal in de zomerperiode pas om 19:00 open wat betekend dat ik maar 3 uurtjes per dag kan trainen om nog een beetje op tijd naar huis te kunnen fietsen. Ik ga dan ook wel vaker met het openbaar vervoer naar andere poohallen omdat ik daar dan langer en beter kan trainen maar dat kan ik niet elke dag doen. Elke donderdag avond train ik 2 uurtjes mee met de Poolscool in Poolcafe the Hustler. In die 2 uur leer ik veel bij wat ik dan ook weer kan toepassen en oefenen als ik zelf train. En als ik dan niet aan de tafel sta ben ik veel bezig met dingen opzoeken die mij kunnen helpen om beter te worden, en kijk ik veel poolwedstrijden.

 

Hoe bevalt het je hier op het EK in Veldhoven? Wat vind je leuk aan dit EK?

Eerlijk gezegd vind ik het natuurlijk erg jammer dat ik na een jaar hard werken niet hier sta zoals ik graag zou willen. Ondanks dat vind ik het toch echt super om hier op dit prachtige evenement te zijn. Dat dit het 40-jarig Jubileum-EK is maakt het nog net allemaal wat groter en mooier als de andere EK's die ik gespeeld heb. Het leukste aan dit EK vind ik dan ook echt dat alle EK's samengevoegd zijn en dat iedereen van jong tot oud, man of vrouw en zelfs rolstoelers hier tegelijk aanwezig zijn.

 

"Het leukste aan dit EK vind ik dat alle EK's samengevoegd zijn en dat iedereen van jong tot oud, man of vrouw en zelfs rolstoelers hier tegelijk aanwezig zijn"

KNBB en Sectie Pool hebben hard gewerkt om dit EK te gebruiken om jonge spelers kennis te laten maken met pool, bijvoorbeeld met SmartPool - dat het poolen naar de scholen brengt. Wat vind je hiervan?

Ik als jeugdspeler zou het natuurlijk super mooi vinden als er meer jongeren interesse krijgen in deze prachtige sport. Poolen is helaas nog niet zo erg bekend onder de jeugd in Nederland en dat vind ik erg jammer. Ik vind het heel leuk om te zien dat de KNBB en Sectie Pool zo erg hun best doen om het poolen te promoten onder de jongeren.

 

Wie is jouw voorbeeld? En, van wie heb je op poolgebied het meeste geleerd?

Mijn grote voorbeeld is toch wel echt Jasmin Ouschan. Buiten haar grote prestaties vind ik Jasmin gewoon een hele leuke speler om naar te kijken. Zij is heel erg gemotiveerd, sportief en doet er alles aan om aan de top te staan. Daarnaast vind ik haar sterke uitstraling aan tafel ook erg mooi om te zien en niet te vergeten haar aanvallende en soepele spel. Zonder de Poolscool zal ik waarschijnlijk nooit de mogelijkheden met poolen gezien hebben en zou het bij een potje voor de lol gebleven zijn. Bij de Poolscool heb ik dus ook het meeste geleerd, met name van mijn coach René Peeters. Hij heeft erg veel kennis en ervaring en doet er dan ook alles aan om mij zo goed mogelijk op weg naar de top te helpen.

 

"Van poolen leer je erg veel, zowel mentaal als tactisch denken is erg belangrijk"
 

 

Kun je in maximaal twee zinnen uitleggen waarom iemand zou moeten poolen? Wat is er nu eigenlijk zo leuk aan?

Van poolen leer je erg veel, zowel mentaal als tactisch denken is erg belangrijk en je ontwikkelt veel nieuwe vaardigheden. Verder maken de constant veranderende situaties, waarbij je veel moet nadenken, het poolen erg leuk.

 

 

Tekst: KNBB
Foto's ©EPBF, foto NK Pool door KNBB Sectie Pool, overige foto's zonder logo ©Melissa Kuys-Rademakers

 

Dames Jeugd/Junioren Poolbiljart
Volg ons online