“Hoe we het gaat doen: communicatie, commitment en bal voor bal”

Captain Alex Lely over hoe Team Europe in de Mosconi Cup 2020 hopelijk het tij gaat keren

20 november 2020

Wat was het een teleurstelling, eind 2019: opnieuw dolf het favoriete Team Europe in de Mosconi Cup het onderspit tegen underdog Team USA.

Het roer moest om, dat was duidelijk. En één van deze maatregelen betrof: de aanstelling van Alex Lely als captain van Team Europe.

Inmiddels zijn we tien maanden na de aanstelling van Lely. Nog slechts minder dan twee weken voor het begin, ditmaal in Coventry, voor het eerst in jaren zonder Nederlandse spelers, en alles wederom uitgezonden op Ziggo Sport.

Voldoende reden om eens aan Lely te vragen: hoe denkt hij ditmaal het tij te keren?

 

 

Team Europe heeft een aantal wat mindere edities achter de rug. Vaak genoemde redenen: mogelijk wat arrogantie bij de Europeanen, simpelweg meer wil om te willen bij de Amerikanen, meer teamspirit ook. Wat zijn volgens jou de redenen voor de wat mindere recente edities van het toch steeds favoriete Europa?

Ja de Amerikanen hadden een aantal jaren met verlies op verlies te maken gekregen, en hebben op een gegeven moment het roer omgegooid. Onder leiding van Johan Ruysink is toen besloten de juiste keuzes te maken met betrekking tot training en groepsdenken. En dat heeft zich, helaas voor Team Europe, uitbetaald.

 

Waar maak jij het verschil? Of, anders gezegd: Op welke dingen focus jij je, zodat Team Europe ditmaal wél gaat winnen?

Tja, zie eigenlijk het antwoord op de eerste vraag. maar nu dan met mij in plaats van Johan. Hoe we het gaat doen: communicatie, commitment en bal voor bal.

 

Voor het eerst sinds jaren is er geen Nederlander in Team Europe, en is meervoudig MVP Niels Feijen geen onderdeel meer van het Europese team. Was deze beslissing moeilijk voor jou, als landgenoot en goede kennis van Niels – of speelt dit geen rol bij de beslissingen?

Ik vond het wel sneu, maar hij was zelf ook vol begrip, dat hielp. Het was leuk geweest om Niels erbij te hebben, maar ik vond de keuze voor Kaçi een meer verantwoorde. Wat Kaçi mist ten aanzien van Niels, daar zijn vlieguren voor nodig en hij is een speler voor de komende ik weet niet hoeveel jaar, dus dat speelde ook mee. Maar verder mist hij qua pots verdraaid weinig.

 

Dit jaar dus geen Nederlanders aan de tafels, al leek het even erop dat er wel een clash van Nederlandse captains zou zijn: jij van Team Europe, en de succesvolle Johan Ruysink weer aan het roer bij Team USA. Inmiddels is de positie van Johan bij Team USA overgenomen door Jeremy Jones. Wat is volgens jou het aandeel geweest van Johan bij het recente succes van de Amerikanen?

Ik denk: het leren accepteren van procesgericht denken, werken en trainen met een methode. Zeg maar, een professionele benadering in plaats van zoeken, tweaken en niet precies weten hoe je nou een lange termijn inricht.

 

 

Onlangs is bekend geworden dat Ziggo Sport de Mosconi Cup weer gaat uitzenden. Kun jij het belang uitleggen van pool- snooker- en biljartwedstrijden live op een nationaal sportkanaal? En, ga je het commentaar niet missen? (Omdat je als vaste commentator bij Ziggo Sport nu zelf niet het commentaar meer kunt doen)

Ik ga het niet missen omdat ik daarna gewoon weer terug mag (toch??) maar het is ontzettend belangrijk voor de sport dat het zichtbaar is, en dat er nieuwe liefhebbers komen. Voor de sponsoring en topsport, maar ook voor zaalhouders die dan nieuwe liefhebbers binnen krijgen.

 

Van welke spelers verwacht je veel? En: durf je alvast een korte voorspelling van de uitslag te geven?

Vijf kampioenen, één team – zo simpel is het. De big hitters zijn Filler, Shaw en Ouschan. maar ik hoop voor Kaçi en Gorst dat ze een mooie cup spelen. En dan volgend jaar met publiek!

 

 

Nog iets wat we zijn vergeten te vragen?

Nee, let's go, groetjes.

 

De plannen van Lely in tien bullets
Alle links naar KNBB artikelen Mosconi Cup door de jaren heen

 

Tekst: KNBB
Foto: Matchroom Sport

Mosconi Cup Poolbiljart
Volg ons online