Zuidelijke overheersing op Euro Youth 2023

Nederland haalt zilver met Nick Dudink in Libre U21; jonge Turken domineren het driebanden

30 april 2023

VERDERIO – De jonge Turkse biljarters zijn de grote winnaars van het Euro Youth kampioenschap voor spelers onder 21 en onder 17. Denizcan Akkoca verlengde zijn titel in het toernooi voor de oudste jeugd, Burak Hashas domineerde opnieuw een groot kampioenschap en won het toernooi onder 17. De Turken stonden zelfs met twee man in de finale onder 21, waar Akkoca won van Abdullah Kaya met 35-22 in 30. Burak Hashas won het toernooi onder 17 tegen de Spanjaard Bruno Martinez in de finale: 30-19 in 19.

Het Euro Youth kampioenschap 2023 in Vernerio, Italië, werd deze zondag afgesloten met de laatste finales en was voor alle deelnemers en landen een groot succes. De drie andere winnaars waren het Deense team in de biathlon, die Frankrijk versloegen in de finale, de Fransman Nathan Legendre, die in de finale van het vrij spel won van de Nederlander Nick Dudink en de Italiaan Emanuel Cucchiara, die in de finale van het kegelbiljart zijn landgenoot Federico Diciolla versloeg voor goud.

De conclusie na het Europees kampioenschap voor jongeren mag zijn dat de zuidelijke landen het toernooi hebben gedomineerd. De Turken en de Spanjaarden lieten zien dat deze landen in het driebanden met veel talenten zijn gezegend. De Turkse jongeren, met twee op het podium onder 21 en met twee onder 17, maakten de beste indruk. Denizcan Akkoca eindigde met 12 matchpunten en 1.151 voor Abdullah Kaya met 8 punten en 1.073. De Griek Dimitrios Seleventas en de Spanjaard Marcos Morales haalden de bronzen medaille, allebei met 8 matchpunten, Seleventas met 1.195, Morales met 1.178. De pas 17 geworden Burak Hashas in zo stilaan onverslaanbaar in de jongerenklassen, zowel in de wereld als in de Europese toernooien. De Turken werd winnaar met 14 matchpunten in de onder 17 en 1.484 gemiddeld voor Bruno Martinez met 10 punten en 1.145, Toni Garcia met 10 punten en 1.049 en Kivanc Burkan Yildrim met 8 punten en 1.350 gemiddeld.

De Spaanse school, van wie inmiddels vele opgeleide talenten de weg naar de PBA hebben gevonden (Zapata, Martinez, Palazón, Mayor en Anguita), heeft weer een nieuwe lichting klaar met Bruno Martinez, Toni Martin, Arturo Daniel Zotov in de jongste categorie en Marcos Morales, Daniel Sainz-Pardo en Sergio Martinez in de klasse onder 21 jaar.

De verklaring voor die stroom van talenten mag zijn, dat de Spanjaarden met hun interne opleiding in Los Alcazares sport en studie perfect combineren. De Turkse federatie wil graag ook naar zo’n structuur. Burak Hashas zei na zijn titel: ,,Wij hebben geen eigen trainer/coach, we worden opgeleid door privé trainers.’’ De Nederlandse voorzitter Paul Brekelmans, die ook met jonge spelers naar dit EK afreisde, stelde evenwel vast: ,,Het blijkt dat in deze succesvolle landen veel steun is van de overheid voor sport, opleiding en studie.’’

In de top tien van het driebanden onder 21 was behalve voor de Turken en Spanjaarden alleen plaats voor Dimitrios Seleventas (Griekenland), Nikolaus Kogelbauer (Oostenrijk), Goncalo Santos (Portugal), Nick Rosier (België) en Joris van ’t Zelfden (Nederland). Andere dan Turken en Spanjaarden in de top tien van de onder 17 waren Christos Kisniarov (Duitsland), Jakob Ide (Duitsland), Toon Bollansee en Luca Philipoom (België).

Op de slotdag onder 21 won Denizcan Akkoca in de halve finale van Dimitrios Seleventas met 35-27 in 25 en Abdullah Kaya van Marcos Morales met 35-32 in 36. De finale ging naar Akkoca, die Kaya versloeg met 35-22 in 30. In de onder 17 was Burak Hashas in de Turkse halve finale winnaar tegen Kivanc Burkan Yildrim met 30-7 in 14 en won Bruno Martinez van Toni Garcia met 3o0-19 in 29. De finale ging naar Burak Hashas, die Bruno Martinez versloeg met 30-19 in 19.

De finale van het vrij spel onder 21 tussen Nathan Legendre en Nick Dudink werd gewonnen door de Fransman met 250-21 in 8. De Fransman leidde in de eindstand met 6 matchpunten en 22.37 voor Dudink met 6 matchpunten en 14.78. Het Deense team met Lukas Mortensen en Jonas Søndergaard won de finale in de biathlon (driebanden/kegelbiljart) van de Fransen Nathan |Duriez en Erian Herrebrecht met 200-124.

Tekst: Frits Bakker