WK Artistiek: René Dericks bij beste acht van de wereld

Geweldig artistiek spel op vrijdagmorgen namens TeamNL van zowel René Dericks als de uitgeschakelde Jop de Jong. Kwartfinale eindstation voor sterke Dericks

22 september 2023

ANKARA - Liefst tien jaar was het WK Artistiek niet gehouden door redenen als kosten, locaties etc.

Maar in 2023 was het dan toch zover: in Ankara, na afloop van de WK’s Driebanden Heren, Dames en Jeugd.

TeamNL werd vertegenwoordigd door de drie vaste waarden in de top van het artistiek biljart: de jonge showman uit Bathmen Jop de Jong, de ervaren Limburger Rene Dericks en tweevoudig wereldkampioen en ras-Amsterdammer Sander Jonen. Een trio dat Nederland ook vertegenwoordigde op het EK in Gandia, Spanje en waar alle drie de laatste 16 haalden, zie dit artikel.

 

 

Zo goed was de start ditmaal niet in Ankara – maar met twee van de drie spelers door de poulefase deed TeamNL het lang niet slecht.

Alleen Sander Jonen overleefde de poulefase niet, al was het nipt. Jonen moest zijn laatste poulewedstrijd winnen van de Duitser Marvin Heinrich, maar verloor nipt met 117-109. Jop de Jong ging door op percentage (drie spelers met gelijk aantal wedstrijdpunten, Jop hert beste ‘doelsaldo’), en René Dericks was al na twee wedstrijden geplaatst voor de knock-outs.

 

 

Deze knock-outs begonnen vrijdagmorgen – en wat een spektakel!

Jop de Jong speelde geweldig, maar moest alsnog zijn meerdere erkennen in David Gonzales die met 88% het percentagerecord van dit toernooi brak.

Gelukkig betekende dit niet het einde voor de Nederlanders, want René Dericks zette zijn prima vorm uit de poulefase voort, en won in een goede partij tegen Marvin Heinrich die eerder nog Sander Jonen de baas was.

Jop de Jong via zijn Facebook-pagina: “Helaas heb ik zojuist verloren tegen een fantastisch spelende Gonzalez. Jammer, maar het was stiekem ook wel genieten om zo'n uitzonderlijke speler van dichtbij te mogen ervaren. Ik had beter kunnen spelen, maar gezien hoe goed Gonzalez presteerde, had ik echt alles uit de kast moeten halen. Straks neemt hij het op tegen onze eigen René in de kwartfinale, die ook geweldig presteert.”

Voor Dericks wachtte om half 5 niemand minder dan de in bloedvorm verkerende David Gonzalez. Artistiek spektakel was gegarandeerd - en dat kwan ook. Helaas was Gonzalez te sterk, zodat hij na Jop de Jong ook René Dericks uitschakelde net voor de medailles.

Niettemin: een uitstekende prestatie van Dericks op dit WK, in een meer dan degelijke prestatie van TeamNL.

 

 

Alles over het WK Artistiek 2023 (incl. links naar livescores & livestreams)

 

Tekst: KNBB
Foto's René met dank aan Sander Jonen

Artistiek WK
Volg ons online