Weer een flink aantal nieuwe Biljartinstructeurs A!

Cursusleider Lion de Leeuw over het mooie van opleiden:

"Goed te zien dat cursisten aan de cursus beginnen als speler, en aan het einde van de cursus denken/doen als trainer."

08 december 2017

Liefst zeven cursisten hebben half november met succes de Biljartinstructeur afgerond! Een groter aantal dan normaal, en een indicatie dat de KNBB opleidingen nog steeds worden gewaardeerd en als nuttig worden gezien.

Wat betekent dat eigenlijk, Biljartinstructeur A? Van de website www.knbbopleidingen.nl:

De cursus Biljartinstructeur A leidt op tot trainer op districtsniveau. De A-instructeurs vormen het fundament van de biljartopleiding binnen de KNBB. De vaardigheden die nodig zijn om de gevorderde biljarter te enthousiasmeren voor de sport en een verantwoorde technische ondergrond mee te geven komen in deze cursus aan bod. Verder is er aandacht voor het creëren van een veilige leeromgeving, de structuur van de biljartsport in Nederland en de voorbeeldfunctie die een trainer vervult.

Aan de volgende personen mocht het Biljartinstructeur A certificaat worden uitgereikt:

  • Wilma Bastiaanse
  • Piet Dooren
  • Piet Kok
  • Johan Koomen
  • Erwin Oosterkamp
  • Fred Schaarman
  • Jan Westerbeek

 

 

We spraken cursusleider Lion de Leeuw, die zeer content was over niet alleen de grootte, maar ook de leergierigheid van zijn groep:

"Het leuke aan deze groep was dat ze zeer enthousiast waren heel leergierig en vooral goed van niveau waren met enorme interactie tussen trainer en de deelnemers. Ook mooi om te zien dat ze uit diverse windstreken komen, er was zelfs een cursist die woonachtig in België is, uiteraard wel lid van de KNBB. Zonder bijdrage van deelnemers is een goede cursus onmogelijk, overigens zijn de cursisten over het algemeen zeer nieuwsgierig over hoe en wat omtrent training geven."

"Het is elke keer weer een uitdaging om het beste uit deelnemers te halen nadat er eerst een behoorlijke dosis theorie en praktijkkennis is overgebracht aan hen.Het doel is om hen te laten inzien dat trainen van biljarters niet vertellen is wat je zelf weet als biljarter, helaas is dat meestal de praktijk van trainen bij biljarten. Echter, het gaat vooral om het inschatten en aanbrengen wat een leerling nodig heeft om haar of zijn doelstelling te behalen.Trainen is kijken en luisteren naar de leerling en daarop anticiperen; inleven in de gedachten en gevoelens leerling is een belangrijk facet. Uiteindelijk moet de leerling zijn eigen leraar worden en dat over te brengen en te laten inzien aan de cursisten is een mooi project."

"Goed is te zien dat de cursisten aan de cursus beginnen als speler, en aan het einde van de cursus denken/doen als trainer."

"Daarnaast geven de trainers ook aan dat ze zeker m.b.t. hun eigen spel ook vordering gemaakt hebben, helemaal hoe zij er tegen aan kijken. En, dat ze begrijpen dat na het aanleren van technische vaardigheden de toename van niveau meestal niet meer in de armen zit maar in het hoofd. Wanneer de cursisten dat ook over kunnen brengen aan hun leerlingen dan is mijn bijdrage voor een groot deel geslaagd."

"Voor de cursisten geldt verder dat enthousiasme uitstralen en overbrengen over de biljartsport een toegevoegde waarde is voor de KNBB en onze mooi biljartsport! De KNBB geeft hiervoor alle ruimte en mogelijkheden zowel voor de trainer als voor de cursist, middels een gedegen opleiding. Er staan weer nieuwe cursussen gepland voor zowel A als B instructeur in het nieuwe jaar, en ik hoop en verwacht dat dit weer net zo goed zal gaan."

 

 

Is Biljartinstructeur misschien iets voor u, maar liggen de vereisten voor Biljartinstructeur A net iets te hoog? Binnenkort start een nieuwe Biljartinstructeur B, dat opleidt tot trainer op verenigingsniveau, en waarvoor het vereiste moyenne bij libre een stuk lager ligt (op 2.50). Dit houdt de opleiding tot Biljartinstructeur B in:

De cursus Biljartinstructeur B leidt op tot trainer op verenigingsniveau. De B-instructeurs vormen het fundament van de biljartopleiding binnen de KNBB. De vaardigheden die nodig zijn om de beginnende en iets-gevorderde biljarter te enthousiasmeren voor de sport en een verantwoorde technische ondergrond mee te geven komen in deze cursus aan bod.

Verder is er aandacht voor het creëren van een veilige leeromgeving, de structuur van de biljartsport in Nederland en de voorbeeldfunctie die een trainer vervult.

 

Schrijf nu in voor Biljartinstructeur B! (Inschrijving is nu geopend! Cursus begint zaterdag 10 maart 2018)

 

Tekst & foto's: Rolf Slotboom

KNBB KVC Opleiding
Volg ons online