Wat een start van de Buffalo League: Caudron-Jaspers!

Vuurwerk verwacht op alle fronten in Eredivisie Driebanden seizoen 2017-2018

Overzicht van alle teams, spelers & mutaties

08 september 2017

NIEUWEGEIN – De eerste schoten voor de boeg zijn al afgevuurd, de echte start is niet ver meer weg. Het Haagse bastion van Jorissen heeft met de komst van Carl Verhoeven (SIS) nog niet echt een grote schoonmaak aangekondigd, maar de spectaculaire presentatie moet de voorbode zijn voor een prachtig gevecht in de hoogste regionen van het driebanden. En wat een start mogen we zondag al verwachten: Caudron tegen Jaspers in Sluiskil.

 

 

De Buffalo league met zijn twaalf teams staat aan de aftrap van een lange competitie. De mutaties hebben zich vooral afgespeeld rond de sponsoring en de locaties. De kampioen van vorig jaar, Eureka, is gestopt, de spelers zijn opgegaan in andere teams. We zullen er even aan moeten wennen: SIS Schoonmaak en L&B Ledermode zijn de nieuwe toppers en kanshebbers op het kampioenschap in de eredivisie. Dutch Premium Comfort is ook een nieuwe naam aan het firmament van de Buffalo League.

Vijf teams worden op voorhand genoemd als de grootste kanshebbers om de play-offs te halen: het Haagse team van SIS, een volledig Nederlands team met de vertrouwde drie basisspelers Glenn Hofman, Jean van Erp en Jeffrey Jorissen en als nieuwkomer Raimond Burgman. L&B Leermode, met zijn locatie in Het Tapperijke in Hoeven, komt uit met Eddy Merckx, Dave Christiani, Gerwin Valentijn en John Tijssens. HCR Prinsen start met Dick Jaspers, Eddy Leppens, Anno de Kleine en Raymund Swertz. STZ Zundert, finalist in de twee laatste edities, is zeker weer een van de topfavorieten. En tenslotte behoort Dallinga.com zeker weer tot de grote kanshebbers met Frédéric Caudron, Jean Paul de Bruijn, Steven van Acker, Patrick Vasseur en twee ’nieuwe’ sterren: Raymond Ceulemans en de jonge Koreaanse belofte Jung-Ju Shin zullen elk tenminste vier keer aantreden in Sluiskil.

Volgens het merendeel van de teamleiders is de competitie sterker dan ooit. Veel andere buitenlandse toppers zullen opnieuw de weg vinden naar de Nederlandse wedstrijden. Zo maar een greep: Nikos Polychronopoulos, Tayfun Tasdemir, Murat Naci Coklu, Martin Horn, Michael Nilsson, Roland Forthomme, Peter Ceulemans, Savas Bulut, Hakan Incekara, Jérôme Barbeillon, Cédric Melnytschenko, Christian Rudolph, Birol Uymaz, Stefan Galla, Filippos Kasidokostas, Kurt Ceulemans, Gökhan Salman en Jacob Haack Sörensen.

Daarmee is de Nederlandse competitie zeker één van de sterkste, zo niet de sterkste van de wereld. Bennie Deegens, voorzitter van de Sectie driebanden, zei tijdens de presentatie in Den Haag dat het project met onbeperkte buitenlandse spelers zijn laatste jaar ingaat. Daarna wordt bekeken of de regels moeten worden aangepast. ,,De kritiek dat jonge, Nederlandse spelers minder aan bod zouden komen, is weerlegd’’, zei de voorzitter. ,,De eerste prioriteit ligt voor ons op een competitie met prachtige teams en veel topspelers. Maar natuurlijk besteden wij ook aandacht aan de ontwikkeling van onze jeugdspelers.’’

De Buffalo league gaat dus zondag (10 september) van start met een eerste volledige ronde. De laatste wedstrijden voor de winterstop zijn op 17 december, daarna hervat de competitie op 7 januari. De laatste speeldagen, in een dubbel weekend, zijn op zaterdag 5 en zondag 6 mei. Het andere dubbele weekend is op 16 en 17 december.

 

 

De teams in vogelvlucht:

Dallinga.com

Met Frédéric Caudron en Jean Paul de Bruijn heeft het Zeeuwse team twee sterke troeven om de competitie in te gaan. De samenstelling wisselt bij tijd en wijle door andere buitenlandse verplichtingen. Caudron speelt volgens de planning 14 keer, De Bruijn 17 keer. De komst van Raymond Ceulemans en Jung-Ju Shin is zeker een extra boost voor het team en de supporters.
De selectie: Frédéric Caudron, Jean Paul de Bruijn, Steven van Acker, Patrick Vasseur, Jung-Ju Shin, Raymond Ceulemans, Marco Janssen, Bart Ceulemans, Berry Dallinga.

L&B Leermode

Het Tapperijke in Hoeven, de locatie van dit topteam, is voor velen in de top van het driebanden bekend terrein. John Tijssens en Hans van der Wurf hebben er de kern van het team ondergebracht dat een gooi moet kunnen doen naar de titel. Eddy Merckx is de kopman, die in principe alle wedstrijden speelt. Met Dave Christiani, Gerwin Valentijn en John Tijssens heeft het team op alle posities echte winnaarstypes.
De selectie: Eddy Merckx, Dave Christiani, Gerwin Valentijn, John Tijssens, Jacob Haack Sörensen, Henk Habraken, Jeffrey van Nijnatten, Paul Bruijstens, Hans van der Wurf.

SIS Schoonmaak

De meest gehoorde uitspraak tijdens de presentatie: als het optreden van het team net zo spectaculair en flitsend is als de openingsshow, dan belooft het een prachtig jaar te worden. De supporters in het Biljartcafé van Jorissen maken zich op voor een herhaling van twee jaar geleden. Het kampioenschap was toen nog een regelrechte verrassing. De nieuwe sponsor Carl Verhoeven is duidelijk in zijn verwachting. Ik ga voor een kampioenschap, zo legt hij de lat hoog. Raimond Burgman, een onvervalste routinier en titelgrossier, is een enorme versterking voor het team. Glenn Hofman blijft kopman voor Jean van Erp.
De selectie: Glenn Hofman, Jean van Erp, Raimond Burgman, Jeffey Jorissen, Herman van Daalen, Sander Jonen, Ruud Nieuwenburg, Wilco van Wijk, Rob Lamboo.

HC Prinsen

Dinand Prinsen, de teamleider, weet dat hij voor minimaal de helft van de wedstrijden over Dick Jaspers kan beschikken als kopman. Eddy Leppens speelt vrijwel alles en is de sterke debutant in het team dat in het sfeervolle thuishonk in Haarlo een gevreesd tegenstander is voor alle teams. Het wordt uitkijken naar de verdere ontwikkeling van Raymund Swertz, het kaderfenomeen dat zich ook in het driebanden elk jaar verbetert. Jef Philipoom is een sterke reservespeler.
De selectie: Dick Jaspers, Eddy Leppens, Anno de Kleine, Raymund Swertz, Jelle Pijl, Jef Philipoom, Johan Claessen.

STZ Zundert

De verwachtingen in het Brabantse biljartmekka zijn zoals altijd hooggespannen. Roland Forthomme en Peter Ceulemans stimuleren het team elk jaar naar een hoge positie op de ranglijst, alleen blijft de zo begeerde titel nog altijd uit. Peter Ceulemans zal dit jaar niet alle wedstrijden spelen, omdat hij ook in de bundesliga actief is. Maar zeker in de belangrijkste wedstrijden zal Zundert op zijn sterkst aantreden. D’n Hoek is klaar voor een mooi en sfeervol seizoen.
De selectie: Roland Forthomme, Peter Ceulemans, Barry van Beers, Raymon Groot, Rk van Beers, Roland Uijtdewillegen, Danny Geysen, Lennart Schrauwen, Sam van Etten.

Team Eekhoorn

De Nederlands/Belgische combinatie werkt voortreffelijk en maakt nog elk jaar progressie. Jerry Hermans, ook de teamcaptain, heeft zich van talentvol voetballer razendsnel ontwikkeld tot een biljarter met een mooie toekomst. De samenstelling is onveranderd. Frans van Kuyk, die in België is gestart met een overwinning op Caudron, voert het team aan als vanouds, Kurt Ceulemans, met zijn ups en downs, gaat een druk jaar tegemoet als World Cup organisator in België, maar is de altijd gevreesde tweede man. De meest talenvolle Nederlandse jongere, Joey de Kok, staat op de reservelijst.
De selectie: Frans van Kuyk, Kurt Ceulemans, Kenny Miatton, Jerry Hermans, Jack Wijnen, Eddy Willems, Henriek Hanegraaf en Joey de Kok.

A1 Biljarts

Twee sterkhouders zijn vertrokken, Eddy Merckx en Gerwin Valentijn. Maakt dat de weg vrij voor Michael Nilsson om zich weer eens in Nederland te vertonen. En Christian Rudolph is ook al zo’n speler met een grote bekendheid in de eredivisie. A1 werd met Nilsson niet zo lang geleden kampioen van de eredivisie. Kunnen die gouden tijden ooit weer herleven in Apeldoorn? Addy Wienk zou er heel wat voor overhebben.
De selectie: Michael Nilsson, Christian Rudolph, Ronny Lindemann, Martien van der Spoel, Henk Blauwblomme, Kay de Zwart, Michel van Silfhout, René Gerrits, Addy Wienk.

Bousema Lochem

Wat een team zal er staan in Lochem als Murat Naci Coklu en Martin Horn de kopmannen zijn? Het zal tenminste in de helft van de wedstrijden kunnen, als het aan Ronny Hazewinkel, de kopman ligt. Het volle internationale programma van deze spelers is het struikelblok. Toch is Lochem, met ook Gökhan Salman en Stefan Galla op de spelerslijst, één van de vaste waarden in de eredivisie met een vrijwel zekere rol als middenmoter. Therese Klompenhouwer is reserve dit seizoen.
De selectie: Murat Naci Coklu, Martin Horn, Stefan Galla, Gökhan Salman, Wesley de Jaeger, Frans van Schaik, Therese Klompenhouwer, Markus Galla, John Schollink.

De Veemarkt

De debutant gaat vooral op de Turkse toer met een geweldig drietal op de spelerslijst: Tayfun Tasdemir, Can Capak en Tolgahan Kiraz. Met die drie in de arena kan De Veemarkt van elke tegenstander winnen. De vraag is natuurlijk: hoe vaak zal het team in deze sterkste opstelling uitkomen. De Veemarkt heeft ook een Duitse inbreng met Dustin Jäschke, Torsten Anders en Dieter Grossjung. Zeker een tegenstander, onder leiding van René Dericks, om rekening mee te houden.
De selectie: Tayfun Tasdemir, Can Capak, Tolgahan Kiraz, Dustin Jäschke, Huub Wilkowski, Torsten Anders, Dieter Grossjung, Ramazan Durdu, René Dericks.

’t Hartje/Van Wanrooy

De biljartsupporters die in het Brabantse Oosterhout wonen, kunnen hun ’hartje’ ophalen. Behalve de twee teams op de Camping, speelt er nog een derde team zijn thuiswedstrijden. ’t Hartje, met Ad Broeders vast weer als de drijvende kracht, heeft Peter De Backer als eerste op de lijst. De Belg is in eigen land niet verkeerd begonnen: hij was de beste man in de eerste ronde van de competitie voor zijn team uit Zele. Savas Bulut en Hakan Incekara komen af en toe overgevlogen om het team te versterken en Davy van Havere, die vaak als kopman wordt ingezet, heeft zijn sporen inmiddels ook verdiend. Voor iedereen welkom terug: de buitengewoon sympathieke Harrie van de Ven.
De selectie: Peter De Backer, Savas Bulut, Hakan Incekara, Davy van Havere, Harrie van de Ven, Ad Koorevaar, Frank Martens, Ad Broeders, Wim van Cromvoirt.

DPC

Het bolwerk van Danny Molier heeft wat aanpassingen gedaan na het vertrek van twee smaakmakers: Semih Sayginer, voor weinig wedstrijden vorig jaar) en Frans, Sweet Caroline, van Schaik. De jonge Fransman Cédric Melnytschenko is een debuut in Nederland van harte gegund. De start is zondag met vier buitenlanders: Birol Uymaz, Martin Spoormans, Cédric Melnytschenko en Richard Bitalis. Zeker weer een spraakmakend team, daar hoeft niemand aan te twijfelen. Met één wereldtopper op afroep: Nikos Polychronopoulos. En nog een Franse aanwinst: Jérôme Barbeillon.
De selectie: Nikos Polychronopoulos, Birol Uymaz, Jérôme Barbeillon, Martin Spoormans, Cédric Melnytschenko, Richard Bitalis, Ronnie Daniels, Tom Beemsterboer, Erwin Hens, Danny Molier.

MCR

Op de camping van Jerry Hermans speelt in het komende seizoen ook MCR, met een opvallende naam op één: Filippos Kasidokostas. Hoe vaak zal de Griek, die al een paar jaar hevige last heeft van een trillende arm, verschijnen? Dat is de vraag, omdat hij ook in World Cups zelden meer verschijnt. Het Brabantse team heeft niettemin ook Thorsten Frings en Emilio Sciacca als niet te onderschatten buitenlanders.
De selectie: Filippos Kasidokostas, Thorsten Frings, Emilio Sciacca, Bart Hoefnagels, Stefan Lenting, Nick Loenen, Randy Loenen, Leon Brouwer.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Jaspers ©Kozoom, foto Caudron ©Ton Smilde

Buffalo Driebanden Eredivisie/Topklasse
Volg ons online