Verlenging A-status Niels Feijen na kwartfinale WK 9-ball

In gesprek met de Terminator over zijn WK, over financiële zekerheid en over zijn plannen voor de komende tijd

06 februari 2023

 

Hij is in blakende vorm: Niels Feijen. En aan mentale kracht lijkt hij nog niets te hebben ingeboet!

 

 

Nadat Niels bij het Jumbo NK Pool de ene na de andere partij vanuit achterstand toch nog omdraaide naar winst, en met als beloning de Nederlandse titel bij het koningsnummer 9-ball, was ook bij het WK 9-ball (waar hij heen ging namens TeamNL met Nick van den Berg, Jan van Lierop, Marc Bijsterbosch en Marco Teiuscher - zie deze vooruitblik) een medaille dichtbij. Uiteindelijk wist Niels de kwartfinale niet te winnen tegen Mario He, die niet zonder fortuin een 8-9 achterstand omdraaide naar 11-9 winst.

Een kwartfinale is gewoonlijk niet iets waar Niels blij om is, maar in dit geval betekende het: verlenging van zijn A-status, met alle sportieve en financiële voordelen van dien. Genoeg reden om de Terminator te vragen: “Blij met het WK, blij met de A-status, en: wat zijn je plannen?” Drie relatief korte vragen, maar gelukkig met een uitgebreid antwoord.

 

 

Feijen: “Jongens, jullie kennen mij: als ik naar een toernooi ga, ga ik maar met één doel: goud halen. Eigenlijk alle andere doelen komen in eerste instantie niet in mijn hoofd voor, ook niet doelen als ‘een medaille’ of ‘A-status’. In alle eerlijkheid werd ik er door anderen op gewezen dat winst in een bepaalde wedstrijd verlenging van mijn A-status zou inhouden. En ja, terugkijkend ben ik daar zeker blij mee, want het verzekert mij weer van financiële veiligheid, al heb ik met mijn YouTube kanaal nu ook andere inkomstenbronnen waardoor de afhankelijkheid van de A-status net iets minder is. Maar fijn is het zeker – al was ik er gedurende het WK zoals gezegd eigenlijk niet mee bezig.”

 

"Als ik naar een toernooi ga, ga ik maar met één doel: goud halen. Eigenlijk alle andere doelen komen in eerste instantie niet in mijn hoofd voor, ook niet doelen als ‘een medaille’ of ‘A-status’"

 

“Hoewel ik geen medaille heb behaald, laat staan een gouden, heb ik toch een supergoed toernooi gedraaid. Goed gespeeld, maar een beetje pech op het eind. 9-ball kan soms zo zijn, dat is zo’n 10 tot 15 procent geluk, en soms rolt het je kant op, soms niet. In dit geval had Mario He het wel. Op 9-8 voor mij geeft Mario een klap, fluket een bal erin, schiet hem leeg en twee eroverheen. Winner break dus ik kom niet meer aan tafel: 9-11 voor Mario.”

 

"Op 9-8 voor mij geeft Mario He een klap, fluket een bal erin, schiet hem leeg en twee eroverheen. Winner break dus ik kom niet meer aan tafel: 9-11 voor Mario.”

 

“Maar soms is het ook omgekeerd, hoor. Eerder in het toernooi, ik denk bij de laatste 64, scratchte mijn man op 10-10 hill/hill, en laat een pannenkoek-rack liggen voor mij: eenvoudig uit te spelen. Zo kan het dus ook, zo dicht ligt het soms allemaal bij elkaar.”

 

"Eerder in het toernooi, ik denk bij de laatste 64, scratchte mijn man op 10-10 hill/hill, en laat een pannenkoek-rack liggen voor mij: eenvoudig uit te spelen. Zo kan het dus ook"

 

Wat betreft toekomstige events heb ik mooi nieuws te melden: ik heb net de uitnodiging binnen voor de World Pool Masters, en daar kijk ik vanzelfsprekend naar uit. Ik hoop ook nog op een uitnodiging voor de Premier League Pool in maart.”

 

"Ik heb net de uitnodiging binnen voor de World Pool Masters"

 

“En verder ga ik ditmaal niet naar Vegas. Ik heb in die periode een vakantie geboekt – want andere dingen dan pool zijn ook belangrijk.”

 

 

Tekst: KNBB
Foto’s: Matchroom Pool

Feijen, Niels NOC*NSF/Sportbonden Poolbiljart
Volg ons online