Twee speerpunten in World Cup: Jaspers en De Bruijn

Jean Paul de Bruijn verslaat in openingsronde Koreaanse topper HaengJik Kim, Dick Jaspers meet overmacht langs Koreaan Choong-Bok Lee

16 november 2018

SEOUL - De sublieme start van Dong-Koong Kang, de winst van Myung-Woo Cho in een prachtig gevecht met Semih Sayginer en het hoogstandje van Filippos Kasidokostas met een serie van 18 brachten het eerste vuurwerk in de arena van het hoofdtoernooi van de World Cup in Seoul. Het startveld van 32 werd op de eerste dag gehalveerd en liet verrassende winnaars zien, maar ook kopstukken die nu al zijn uitgeschakeld. Fréderic Caudron, Quyet Chien Tran, Dani Sánchez, Torbjörn Blomdahl, Sung-Won Choi en Murat Naci Coklu hebben het toernooi al verlaten. HaengJik Kim, twee World Cups geleden nog de nummer 3 op de wereldranglijst, maakt een vrije val en zal zondag wellicht rond de 20e plaats staan, dichtbij Dani Sánchez en Nikos Polychronopoulos. De twee Nederlanders zijn door naar de volgende ronde: Dick Jaspers won van Choong Bok Lee, Jean Paul de Bruijn van HaengJik Kim. Morgen staan weer twee Koreanen klaar voor de Nederlanders. Jaspers speelt bij de laatste zestien tegen Dong-Koong Kang, De Bruijn tegen Bong chul Kim. De Nederlandse tijden: De Bruijn om 5.00 uur, Jaspers om 7.00 uur in de morgen.

Met de sterkte van de huidige top en subtop is niemand meer zeker van overleven. Dat ondervonden Caudron, Tran en Blomdahl tegen de Koreanen Hyun Min Seo, Jae-Guen Kim en Bong chul Kim, Sánchez tegen de Vietnamees Anh Vu Duong, HaengJik Kim tegen de Nederlander Jean Paul de Bruijn en Choi tegen de Turk Can Capak. De top tien raakte op deze eerste dag al zeven spelers kwijt: Caudron, Sayginer, Jae-Ho Cho, Tran, Coklu, HaengJik Kim en Heo. De drie spelers die wel doorgaan zijn Dick Jaspers, Marco Zanetti en Eddy Merckx.

Kon de spectaculair stijgende kwaliteit van de huidige spelers beter in beeld worden gebracht dan in de derde sessie van deze openingsdag in Seoul? Het hoofdtoernooi was net vijf beurten onderweg op vier tafels. Op de scoreborden stonden ongelooflijke gemiddeldes: Dong-Koong Kang had 6.400, Myung-Woo Cho 4.200, Marco Zanetti 3.400 en Dick Jaspers was de slechtste met 3.000. De opening van Dong-Koong Kang tegen Coklu leidde uiteindelijk tot de beste partij van de openingsdag. De Koreaan leidde na twee beurten (serie 13) met 15-0, na vier beurten (serie 7) met 27-3 en sloot de wedstrijd na Coklu's come-back af met 40-24 in 11 beurten.

De andere piekmomenten in volgorde van opkomst:

X Filippos Kasidokostas begon zijn partij tegen Minh Cam Ma met één carambole in zes beurten en was acht beurten later aan de finish na een fantastisch slot met een uitschieter van 18: 3-3-2-8-4-18-0-1. De Griek won met 40-27 in 14 beurten en is een gevaarlijke tegenstander voor de volgende ronden.

X Jean Paul de Bruijn, toch een underdog in zijn partij tegen HaengJik Kim, zette in de derde beurt een aanval in met een serie van 11, leidde bij de pauze me 20-17 in 8 en sloeg de kloof in de tiende beurt met weer een serie van 11 naar 31-17. De Nederlander bekroonde een sterk optreden met 40-23 in 13 beurten.

X Bong chul Kim, ook een van die niet zo befaamde Koreanen, keek tegen Torbjörn Blomdahl tegen 15-1 aan in vier beurten. De Zweed scoorde daarna alleen nog veel 'eentjes', was de totaal weg kwijt en werd door de Koreaan afgestraft in twee beurten naar de finish met 4 en 8. De eindscore: 40-30 in 16.

X Twee Nguyens speelden een eenrichtings wedstrijd: Nguyen Quoc Nguyen kreeg een walk-over van Duc Anh Chien Nguyen, die de partij begon met 7 nullen. Toen de ene Nguyen was gefinisht op 40-3 in 14, kon de andere Nguyen de stand nog iets vriendelijker maken met een nabeurt van 8.

X Myung-Woo Cho lanceerde de partij tegen Semih Sayginer met een serie van 11 in de derde beurt (18-4). Het werd ook nog 21-4, maar toen startte Sayginer zijn inhaalrace met kleine serietjes van 5, 6, 4 en 6. Stand na 19 beurten: 38-35 voor de Koreaan, die nog vier kansen kreeg van Sayginer en op 38-38 uitspeelde met twee: 40-38 in 22.

De laatste ronde was in kwaliteit de minste van de vier met partijen boven de 20 beurten. Eddy Merckx versloeg in die ronde Pedro Piedrabuena met 40-27 in 20, Eddy Leppens won met een slotserie van acht van Jae-Ho Cho met 40-35 in 23, Anh Vu Duong van Dani Sánchez met 40-35 in 6 en Jae-Guen Kim van Quyet Chien Tran met 40-33 in 23.

Dat leidde voor zaterdag tot de volgende sessie met de beste zestien:

13.00:
Seo-Kasidokostas
Oh-Morales
Nguyen-Capak
Bong chul Kim-De Bruijn

15.00:
Zanetti-Myung Woo Cho
Jaspers-Kang
Leppens-Duong
Jae Guen Kim-Merckx.

Bruijn, Jean Paul de Driebanden Internationaal
Volg ons online