Schaak- en biljartwereld rouwen om Joop van Oosterom

Miljardair, biljartliefhebber en schaakmecenas op 78-jarige leeftijd in Monaco overleden

04 februari 2017

Gistermiddag, 3 februari 2017, werd de schaak- en biljartwereld opgeschrikt door het overlijden van Joop van Oosterom. Verschillende media, waaronder NOS, NOS Teletekst, Quote en Telegraaf maakten bekend dat Van Oosterom al in oktober 2016 was overleden in Monaco.

Van Oosterom was een grootheid in het schaken, maar ook voor zijn tweede liefde biljarten is hij van ongelooflijke waarde geweest.

 

Geknipt van zijn Wikipedia pagina:

Van Oosterom’s tweede liefde is de biljartsport. Van 1993 tot 2011 financierde hij het Crystal Kelly toernooi, waarvoor de beste driebandenspelers ter wereld werden uitgenodigd. De Nederlander Dick Jaspers won het toernooi in Nice 8 keer, de Zweed Torbjorn Blomdahl 5 keer. Ook was van Oosterom in dezelfde periode sponsor van twee driebandenteams die uitkwamen in de Nederlandse Ere- en eerste divisie. De teams waren genoemd naar zijn dochters: Crystal Kelly en Melody Amber. Het topteam had zijn thuisbasis in Waalwijk en bestond uit de Belgen Frederic Caudron en Raymond Ceulemans, en de Nederlanders Frans van Kuijk en Raimond Burgman. In 2011 kondigde Van Oosterom aan met de sponsoring te stoppen; zowel de teams als het jaarlijkse toernooi in Nice hielden daarmee op te bestaan.

Biljartpassage uit het artikel van Quote:

"Van Oosterom legde zich toe op het organiseren van internationale wedstrijden waaronder tot 2010 het Ambertoernooi, vernoemd naar zijn oudste dochter Melody Amber. De filantropie uitte zich ook in die andere passie: biljarten. Van Oosterom financierde tot 2011 het zeer prestigieuze Crystal Kelly-evenement, vernoemd naar zijn jongste dochter, waar de beste driebanders ter wereld aan meededen. Ook konden teams uit de Nederlandse competitie rekenen op liquide ondersteuning. De Belgische wereldtopper Raymond Ceulemans maakte deel uit van één van die teams, naar verluidt tegen een betaling die richting de ton guldens ging."

KNBB directeur Willem La Riviere:

"Joop heeft heel veel voor de schaak- en biljartsport betekend. Hij was jaren sponsor van de eredivisie teams driebanden Crystal Kelly en Melody Amber, en in de jaren 70/80 was hij hoofdsponsor van het prestigieuze TEP toernooi in Amersfoort. En natuurlijk het prestigieuze Crystal Kelly toernooi in Monaco! Jaren het best gedoteerde toernooi."

 

Van Oosterom werd in 1993 getroffen door een hersenbloeding. Hij was sindsdien aangewezen op een rolstoel en leidde de laatste jaren een steeds meer teruggetrokken bestaan.

 

Artikel NOS

Artikel Telegraaf

Artikel Quote

 

 

 

Driebanden Evenementen Prijzengeld
Volg ons online