Nog nooit verslagen op een EK

Het bizarre verhaal van de beste driebandster van de wereld Therese Klompenhouwer, namens TeamNL in Ankara voor haar elfde EK. Haar voorgaande 10 EK's won ze allemaal!

13 maart 2024

ANKARA – Het succesverhaal begon voor Therese Klompenhouwer in 2005 met de eerste Europese titel driebanden voor dames. Het zijn er inmiddels 10 uit 10, want in alle Europese toernooien was de Nederlandse de winnaar. Het allereerste toernooi dat ze won, werd gespeeld in het Turkse Manisa. Voor het vierde jaar in totaal reizen de dames nu naar Turkije, dit keer Ankara. Het 11e Europees kampioenschap wordt donderdag en vrijdag (14 en 15 maart) gespeeld met 24 speelsters in de voorronden. Het individuele toernooi wordt gevolgd door het Europees dameskampioenschap voor teams op zaterdag 16 en zondag 17 maart. En ook daar verdedigt Therese Klompenhouwer de titel met Nederland, die ze vorig jaar haalde met Monique van Exter. De wedstrijden zijn in het Turkse federatiecentrum in Ankara en worden uitgezonden op Kozoom.

 

 

De regerend kampioene Therese Klompenhouwer is schier onverslaanbaar, maar zeker meedogenloos, want nooit in de historie van het EK dames vanaf 2005 heeft de Nederlandse een misstap begaan. De meest geduchte rivale komt de laatste jaren uit Denemarken, waar Charlotte Sörensen zich zo langzamerhand ontwikkelt tot een speelster die Therese op een van haar beste dagen zou kunnen bedreigen. Andere bekende speelsters zoals Karina Jetten, Gülsen Degener, Danielle Le Bruyn, Steffi Träm, Jaimie Buelens en Guzin Mujde Karakasli konden in de jacht op de kampioene geen serieuze greep doen naar de hoogste trofee.

De hegemonie in eigen land neemt voor een Nederlandse sportster, weliswaar in een veel kleinere sport, vormen aan van Marianne Vos in wielrennen en Femke Bol in atletiek. Therese Klompenhouwer is de enige echte profspeelster in het Europese damesbiljarten en ligt een straatlengte voor op de concurrentie. Het moet wel gezegd dat de Aziatische speelsters (Orie Hida, Sruong Pheavy, Natsumi Higashiuchi, Ayako Sakai, Jieun Han) de overstap hebben gemaakt naar de Koreaanse profliga en Therese op een WK niet meer kunnen bestoken. Maar zeker in Europa, waar damesbiljarten een amateursport is, blijft Therese de onbetwiste koningin.

De Europese bond heeft de intentie om de discipline verder te stimuleren, vooralsnog is de progressie van georganiseerde toernooien en opleidingen evenwel niet zichtbaar. Het wordt dus ook in de komende dagen weer een verwoede poging om tegen het fenomeen te schitteren, (tevergeefs) wachten op een mindere dag en hopen dat de titelrace kan stagneren.

Therese treft in de groepsfase de jongste Deense, Nanna Petersen, en een vrij onbekende Turkse, Ayca Oren. Charlotte Sörensen is gekoppeld aan Helga Mitterböck en Christel Morel. Danielle Le Bruyn staat onder andere tegenover een Franse routinier, Mélanie Hallier en Jaimie Buelens krijgt een Griekse met een klinkende naam: Angeliki-Savvina Skolarikou. De groep des doods is misschien wel die van de nieuwe Belgische topper, Karolien Matthys, die tegen Katja Titze en Estela Cardoso aantreedt. Steffi Träm is niet te onderschatten, ook niet door Monique Wilkowski. Irena Michalkova is altijd een outsider, ook voor Güzin Mujde Karakasli. Waar veel van de Turken naar uitkijken is nog altijd Gülsen Degener, die met Karina Jetten al vele oorlogen heeft uitgevochten.

De Europese damespromotor is Eva Viding Bussel, de aangegeven dresscode is verplicht, de groepen spelen naar 25 punten, bij de laatste 16 naar 30 (maximaal 50 beurten). De hoofdprijs is 1700 euro, de tweede verdient 800 euro, nummers 3 en 4 krijgen 500 euro en vijf tot en met 8 gaan met 250 euro naar huis.

Het is twee uur later in Ankara dan in West Europa. Kozoom start de uitzendingen vanaf donderdag 10.00 uur Turkse tijd. Therese Klompenhouwer speelt haar eerste partij om 12.30 (10.30 in Nederland).

De voorronden:

Poule A:

Therese Klompenhouwer (Ned), Ayca Oren (Tur), Nanna Petersen (Den)

Poule B:

Charlotte Sörensen (Den), Helga Mitterböck (Oos), Christine Morel (Fra)

Poule C:

Danielle Le Bruyn (Bel), Ioanna Kormpi (Grie), Mélanie Hallier (Fra)

Poule D:

Jaimie Buelens (Bel), Ana Juarez (Spa), Angeliki-Savvina Skolarikou (Grie)

Poule E:

Estela Cardoso (Spa), Katja Titze (Dui), Karolien Matthys (Bel)

Poule F:

Steffi Träm (Dui), Monique Wilkowski (Ned), Miranda Taban (Tur)

Poule G:

Guzin Mujde Karakasli (Tur), Irena Michalkova (Tsj), Yenny Bajtner (Zwe)

Poule H:

Gülsen Degener (Tur), Karina Jetten (Ned), Natascha Al Mamar (Oost).

 

Alle info, links, wedstrijdschema & uitslagen:
https://www.knbb.nl/agenda/ek-driebanden-dames-0

 

Tekst: Frits Bakker
Archieffoto Therese TeamNL: Touch

Dames Driebanden EK
Volg ons online