Massale belangstelling voor teams in competitie en beker

KNBB Sectie driebanden is aangenaam verrast door het aantal teams in competitie (251) en bekercompetitie (140). Paul Brekelmans: Het bewijst dat de Nederlandse biljarters honger hebben naar de nieuwe start.

20 juli 2020

VELDHOVEN/UDEN - De Nederlandse biljarters in de teamcompetitie driebanden en de beker hebben massaal gereageerd op de oproep van de KNBB om in te schrijven voor het komende seizoen. Zondag was de deadline en kon de wedstrijdleiding definitief de balans opmaken. De teamcompetitie haalde een totaal van 251 teams, dat is vier meer dan vorig jaar en hetzelfde aantal als in 2017 en 2018. Het totaal aantal teams voor de bekercompetitie is een record: 140. Vorig jaar schreven 116 teams in, in het jaar daarvoor 95. De Grand Prix van Rosmalen staat op een tussentelling van 127, dat is ook een stijging ten opzichte van vorig jaar.

 

 

Paul Brekelmans, waarnemend voorzitter van de Sectie Driebanden, is verheugd over de stijgingen. ,,We waren aanvankelijk beducht voor de gevolgen van de Corona crisis, maar het tegendeel is waar. Dat is het bewijs dat biljarters hunkeren naar de competities. Het was opvallend hoeveel teams nog in de laatste weken inschreven. Dat ging met 30, 40 gelijk per week.'' De start van de eredivisie, waarvoor op 31 juli wordt beslist over de nieuwe naam, en alle andere divisies op 13 september 2020. De eredivisie speelt in de eerste zes ronden elk weekend, met op 10 en 11 oktober een dubbel weekend. De competitie eindigt op 1 en 2 mei met een dubbel weekend, waarna aansluitend de halve finales van de play-offs worden gespeeld tussen 3 en 9 mei en de finale in de week daarna. De opzet van die play-offs is ongewijzigd: de nummer 1 van de reguliere competitie is automatisch geplaatst voor de finale, de nummers twee en drie spelen in een dubbele ontmoeting om de andere finaleplaats.

Voor de divisiekampioenschappen zijn de play-offs van 3 tot 16 mei, de finale in Doetinchem op 22 en 23 mei.

De samenstelling van de eredivisie met twaalf teams is op één team na ongewijzigd. HCR Prinsen, het team onder andere van Dick Jaspers, Torbjörn Blomdahl en Eddy Leppens, is gestopt. Die plaats wordt ingenomen door SIS Schoonmaak, dat zijn intrek neemt in een totaal vernieuwd biljartcentrum van Carl Verhoeven in Uden. Het team dat daar een gooi naar het kampioenschap gaat doen bestaat uit Dick Jaspers, Eddy Merckx, Raimond Burgman, Jean van Erp, Martien van der Spoel en Raymund Swertz. Carl Verhoeven verwacht dat het nieuwe centrum, met de naam SIS Billiards Experience Center, zal openen in de tweede week van september. De teamdag is op 8 augustus, in het centrum komen twee matchtafels, vier kleine tafels en een pooltafel. Teamchef wordt Jan van de Vorle.

Belangrijkste wijzigingen in andere teams:
Stichting Topbiljart Den Haag: Barry van Beers, Jeffrey Jorissen, Therese Klompenhouwer
Bousema Lochem: Anno de Kleine
't Ivoor: Wesley de Jaeger, Jef Philipoom (reserve)
Zundert: Francis Forton, Thorsten Frings
Dallinga: Alan Schröder (in plaats van Frédéric Caudron)
Aartsbouw Sprundel: Christian Rudolph, Dirk Weeremans, Ronny Brants, Luddo Kools, Adrien Tachoire (reserve)
Burgmans Biljarts (eerste divisie): Eddy Leppens
Aardexpress (eerste divisie): Ronny Lindemann, Antonio Montes
Sprundel (eerste divisie): Adrien Tachoire.

De 251 teams zijn ingedeeld in één eredivisie, twee eerste divisies, vier tweede divisies, 8 poules in de derde divisie en 7 of 8 in de vierde divisie.

Het bekertoernooi is net als de competitie zeer in trek bij de teams. Met 140 teams kijkt de wedstrijdleider Bennie Deegens uit naar een boeiende strijd om een plaats bij de zestien finalisten in Berlicum. De eindstrijd wordt van 8-12 juni 2021 gespeeld voorafgaand aan het Europees kampioenschap. De inschrijving was dit jaar gratis, vanwege het vervallen door COVID 19 van de finale van dit jaar. Bovendien is het aantal finalisten verhoogd van 8 naar 16 teams, zodat er één ronde minder kwalificaties wordt gespeeld.

De Grand Prix van Rosmalen is in de eindfase van inschrijvingen met 127 spelers tot nu toe. De tweede Grand Prix is dit jaar in Doetinchem, de derde en laatste is de Grand Prix in Tilburg.

Voor wat de individuele kampioenschappen betreft, is het aantal toernooien uitgebreid: net als andere jaren wordt de Masters gespeeld, de Excellent klasse, de hoofdklasse en voor het eerst ook een kampioenschap voor de spelers op de ranglijst van 49 tot 64.

Tekst: Frits Bakker

Foto: Sectie driebanden voorzitter Paul Brekelmans (Arnoud de Vries)

Bekerfinale Buffalo League Driebanden
Volg ons online