Joris van 't Zelfden sluit WK's Driebanden af voor Oranje

Het laatste WK driebanden, in een serie van drie, wordt vandaag (vrijdag 15 september) en zaterdag gespeeld in Ankara met 24 junioren. Joris van 't Zelfden is voor Nederland de laatste speler na Dick Jaspers bij de mannen, Therese Klompenhouwer, Mirjam Pruim en Monique van Exter bij de dames. De enige medaille werd tot nu toe behaald door Mirjam Pruim, die schitterde met brons op het WK dames. Joris van 't Zelfden start met 24 junioren vandaag in de kwalificaties.

15 september 2023

ANKARA – De Zeeuwse biljarter Joris van ’t Zelfden sluit in de komende twee dagen voor Oranje de serie van WK’s driebanden af. In de Turkse hoofdstad Ankara werd eerst het WK voor mannen gespeeld (Vietnamees Boa de nieuwe kampioen) en daarna voor vrouwen (Koreaanse Lee de nieuwe kampioen). Het laatste WK is het kampioenschap voor de junioren.

Daarin is Joris van ’t Zelfden de enige Nederlander onder de 24 deelnemers en Nick Rosier de enige Belgische speler. Joris, die de laatste jaren veel internationale ervaring heeft opgedaan, start in een zware poule van drie met de Koreaan Ye Sung Jeong en de Oostenrijker Nikolaus Kogelbauer. Hij staat voor een zware missie om in elk geval één van die twee spelers achter zich te laten en zich te kwalificeren voor de knock-outs met 16. Joris van ’t Zelfden start zijn toernooi in de eerste sessies om 10.00 uur Nederlandse tijd.

 

 

De jonge Turk Burak Hashas, die grote progressie maakt op het mondiale podium en vorig jaar kampioen werd in Heerhugowaard, verdedigt vandaag, vrijdag, en morgen zijn wereldtitel. Hij speelt voor eigen publiek en is opnieuw de grote favoriet met als voornaamste concurrenten Denizcan Akkoca en Abdullah Kayah, ook van Turkije, Dimitrios Seleventas uit Griekenland, Lukas Mortensen van Denemarken, Amir Ibraimov, Nathan Duriez en Ye Sung Jeong uit Korea.

Het kampioenschap wordt gespeeld met 24 spelers die zijn verdeeld in acht poules van drie spelers naar 25 caramboles in de voorronden. De knock-outs met 16 spelers gaan naar 30 caramboles.

De Turkse delegatie van spelers bestaat uit vijf jongeren, die ongetwijfeld een hoofdrol zullen opeisen. Van de andere landen in de wereld hebben Korea, Egypte, Spanje twee deelnemers in het veld van 24.

Het WK in de arena van de Turkse federatie start vrijdag om 11.00 uur, in West Europa om 10.00 uur.

De eerste partijen zijn:

Poula A: Nick Rosier-Mohamed Khaled

Poule B: Amir Ibraimov-Ubaldo Sanchez

Poule C: Goncalo Santos-Hakan Gorguc

Poule D: Nikolaus Kogelbauer-Joris van ’t Zelfden.

Alle wedstrijden worden live uitgezonden via YouTube op AfreecaTV

De poule-indelingen:

Poule A: Burak Hashas (Turkije), Mohamd Khaled (Egypte), Nick Rosier (België)

Poule B: Denizcan Akkoca (Turkije), Amir Ibraimov (Duitsland), Ubaldo Sanchez (Mexico)

Poule C: Jimm Limones (Ecuador), Goncalo Santos (Portugal), Hakan Gorguc (Turkije)

Poule D: Ye Sung Jeong (Korea), Nikolaus Kogelbauer (Oostenrijk), Joris van ’t Zelfden (Nederland)

Poule E: Badr Tabak (Egypte), Marcos Morales (Spanje), Daniel Sainz Pardo (Spanje)

Poule F: Abdullah Kaya (Turkije), Valentino Oliveto (Argentinië), Lukas Mortensen (Denemarken)

Poule G: Mathias Moscoso (Peru), Ruuto Kimura (Japan), Nathan Duriez (Frankrijk)

Poule H: Myeong Guy Oh (Korea), Dimitrios Seleventas (Griekenland), Alptekin Canozkan (Turkije)

 

Tekst: Frits Bakker

Foto Joris van 't Zelfden (Ton Smilde)

 

 

 

 

Internationaal Jeugd WK
Volg ons online