Jean Paul de Bruijn winnaar op een zeldzaam podium

Alles over de winst van Jean Paul de Bruijn in de Grand Prix Doetinchem, het verhoogde prijzengeld voor de Masters én de poule-indeling van deze Masters

09 april 2022

DOETINCHEM - Het podium van de laatste Grand Prix in aanloop naar de Masters van 2022 heeft de nationale ranglijst op zijn kop gezet. De overwinning ging naar de Zeeuw Jean Paul de Bruijn (57), die de Brabander Huub Wilkowski (45) versloeg met een riante 40-16 in 19 beurten. Twee volslagen outsiders maakten in De Veemarkt in Doetinchem de top vier van dit nationale toernooi compleet. Volkan Cetin en de aankomende belofte Joey de Kok speelden zich voor het eerst in een Grand Prix in de schijnwerpers.

De absentie van Dick Jaspers, in zijn carrière winnaar van 62 Grand Prix toernooien, zette de deur wijd open voor alle andere kanshebbers uit de nationale cyclus. De Nederlandse wereldkampioen heeft na de World Cup in Las Vegas zijn verblijf overzee verlengd en blijft de nummer één van de plaatsing voor de Masters van 26 tot 30 april in Berlicum. Daar spelen de beste zestien spelers om het Nederlands kampioenschap driebanden, de titel waarvan Ludo Kools, een andere outsider, dit jaar afscheid neemt. De jacht op Dick Jaspers wordt dit keer niet alleen geopend en geleid door Raimond Burgman, Jeffrey Jorissen, Jean van Erp, Dave Christiani en de traditionele concurrenten van de wereldtopper.

De Grand Prix in Doetinchem heeft aangetoond dat Jean Paul de Bruijn na zijn PBA avontuur terug is van weggeweest en dat tenminste één jeugdige twintiger, één ambitieuze dertiger en één weer opgebloeide veertiger zich onder de gevestigde biljartelite willen mengen. Huub Wilkowski (45) behoorde in zijn vroegere jaren tot nationale jeugdselecties, Volkan Cetin (34) behoort tot de Nederlanders die met regelmaat alle World Cups afreizen en Joey de Kok (25) is nog maar net zijn juniorentijd ontgroeid en wil zijn talenten nationaal en internationaal verder ontwikkelen.

 

 

Jean Paul de Bruijn domineerde de finale tegen Huub Wilkowski door een briljante serie van 17, die de Zeeuw voorbij zijn Brabantse tegenstander bracht en hem verder niet meer in gevaar kon brengen. Het was voor De Bruijn pas zijn derde overwinning in een Grand Prix toernooi. Het palmares van de Zeeuw in andere disciplines is indrukwekkender: één keer werd hij wereldkampioen bandstoten, zes keer Europees kampioen in deze spelsoort, één keer won hij de Masters in het driebanden in een finale tegen Dave Christiani in 2013.

Een saillant detail in de Grand Prix van Doetinchem was dat één van de twee finaleplaatsen werd betwist tussen een meester en zijn leerling. Joey de Kok krijgt al vele jaren les van Jean Paul de Bruijn, die allebei verstokte Zeeuwen zijn. De twee vochten zaterdag een titanengevecht uit om in de zo begeerde finale te komen. De jonge, zwarte krullenbol, die in het café van zijn ouders werkt, had een droomstart met series van 6, 9 en 7, die hem op een voorsprong van 6-0, 15-3 en 24-11 brachten. Het resulteerde in een prachtige wedstrijd, waarin JP twee keer met 8 stilaan terugkwam in de partij, aan het eind ook leidde met 37-35 en 38-37, maar zijn gretige tegenstander als eerste zag uitgaan op 40-38. De Bruijn bleef koel en scoorde de twee punten die hij nodig had om gelijk te maken (40-40 in 25). Het kwam tot een shoot-out waarin de zenuwen Joey de Kok verlamden. Hij miste de acquit, waarna De Bruijn de winst greep.

Mooier, of in elk geval enerverender werd het niet meer, omdat Jean Paul de Bruijn in de finale tegen Huub Wilkowski een snelle beslissing forceerde met een serie van 17 in de zevende beurt. De Zeeuw bracht de score op 28-9 en benutte zijn routine om die riante score niet meer uit handen te geven.

Huub Wilkowski bereikte de finale in zijn partij tegen Volkan Cetin, waarin hij op een achterstand van 14-7 demarreerde met 12 en vanaf 20-14 en 30-20 de partij naar zich toetrok. Volkan Cetin, in Nederland geboren uit Turkse ouders en al sinds 2015 aktief in de World Cups, kwam nog even terug tot 35-30 en 38-34, maar moest buigen voor het eindsprintje van Wilkowski.

De Grand Prix van Doetinchem gaat de boeken in als het toernooi waarin veel van de hoog gerangschikte spelers al ver voor de finale sneuvelden. Jean van Erp, Martien van der Spoel, Sam van Etten, Harrie van de Ven en Ludo Kools haalden de knock-out fase zelfs niet.

Joey de Kok deelde een vroege knock-out uit aan Raimond Burgman, Jeffrey Jorissen stootte Therese Klompenhouwer uit het toernooi, maar verloor daarna zelf op één carambole van Joey de Kok, die gerust de kampioenendoder van dit toernooi mag worden genoemd.

Volkan Cetin rekende bij de laatste acht af met Raymund Swertz, Huub Wilkowski met Dave Christiani en Jean Paul de Bruijn zette zijn zegereeks in tegen Paul Bruijstens, ook één van de revelaties van het toernooi, ontsnapte daarna tegen Joey de Kok en zette de kroon op zijn werk tegen Huub Wilkowski.

 

Huub Wilkowski, voortreffelijk toernooi, kansloos in finale

 

Joey de Kok, kampioenenkiller in Grand Prix

 

Volkan Cetin, jonge dertiger die elk jaar dichter naar de top groeit

 

De Grand Prix Doetinchem was ook de laatste kwalifiactiemogelijkheid voor de KNBB Jumbo Masters. Na afloop van de Grand Prix werd het verhoogde prijzengeld voor de Masters bekend gemaakt, en vond de loting voor de Masters plaats. Dit was het resultaat van de loting:

 

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton Smilde

 

 

Bruijn, Jean Paul de Driebanden Grand Prix
Volg ons online