Jean Paul de Bruijn verslaat Jaspers, maar SIS wint in Sluiskil

Jean Paul de Bruijn had een voortreffelijk weekend voor Dallinga in de eredivisie, zijn team verloor zondag van SIS Schoonmaak en zakte weg uit de kopgroep in de DKM Tools league. De opvallendste spelers van het dubbele weekend waren Martin Horn, Jean Paul de Bruijn, Jeffrey Jorissen, Ruben Legazpi en Michael Nilsson

10 oktober 2021

SLUISKIL - De 31-jarige Raymund Swertz, door zijn teambaas hardnekkig aangesproken met Schwarzenegger, stond zondagmiddag tegenover de eeuwige legende van het driebanden, de 53 jaar oudere Raymond Ceulemans. Het verschil in leeftijd is kolossaal, het verschil in kwaliteit zelfs in de prachtige nadagen van het Belgische fenomeen veel minder. De Nederlander, van de klassieke spelen stilaan omgeschakeld naar driebanden, bekende na de wedstrijd, die hij won met 40-32: ,,Ik heb op het eind nog op moeten passen en sterk moeten verdedigen.'' Je weet tenslotte maar nooit met zo'n groot kampioen of hij het nog op zijn heupen krijgt.

Het was niettemin op de zesde dag van de Nederlandse eredivisie de opstap voor SIS Schoonmaak in de uitwedstrijd tegen Dallinga voor een kostbare overwinning (3-5). Daarmee bleef het topteam de ongeslagen koploper, zelfs na het onverwachte verlies van kopman Dick Jaspers tegen Jean Paul de Bruijn. Martin Horn, kopman voor Bousema, groeide in het dubbele weekend boven zichzelf uit met twee overwinningen van 40 caramboles in 14 beurten: een gemiddelde van 2.857 over twee partijen. Bousema won ook zijn tweede wedstrijd van het weekend: 6-2 tegen 't Hartje. Daardoor is SIS de leider met 12 uit zes, gevolgd door A1 met 9 uit zes, Bousema en Cues&Darts met 8 uit zes.

De basis voor de overwinning van SIS in Sluiskil werd voor de rust gelegd. De schaduwkopman, Eddy Merckx, niet op zijn allerbest voor de pauze tegen Peter De Backer, bracht zijn team met een moeilijke gelijkmaker (40-40 in 28) op een voorsprong voor de pauze: 3-1. Het was nog altijd niet voldoende voor een walk-over in de tweede helft, hoewel Jean van Erp weliswaar de partij domineerde tegen Steven van Acker.

 

 

De topmatch op het Sluiskilse centercourt tussen twee oude bekenden, Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn, het Zeeuwse thuispubliek van zo'n zestig supporters) in extase bracht. De teruggekeerde ex-PBA speler, zaterdag ook al opvallend sterk met een overwinning tegen Frans van Kuyk, dwong Jaspers, nummer één van de wereldranglijst, na een serietje van 6 in het laatste part (voorsprong 37-28) tot een hard en enerverend prestigegevecht. De Zeeuw versnelde in het slot en liet zijn thuispubliek met zijn laatste en winnende carambole juichen voor een mooi persoonlijk succes 40-36 in 24 beurten. De eindzege was met een 3-5 score evenwel voor SIS Schoonmaak.

Martin Horn scoorde zaterdag al optimaal voor Bousema tegen Dave Christiani (40-14 in 14) en voegde daar zondag nog zo'n mooie overwinning aan toe tegen Ismail Yasin (40-18 in 14). De Duitser verklaarde: ,,Ik heb veel getraind deze week en ben blij met deze vorm, ook voor mijn team.'' De overwinning van zondag startte met een misser van acquit, daarna was Horn niet meer te stuiten, onder andere met series van 7 in de vijfde en 8 in de elfde beurt. De twee andere overwinningen voor Bousema tegen 't Hartje kwamen uit de keus van Stefan Galla tegen Harrie van de Ven (40-38 in 38) en Anno de Kleine tegen Frank Martens (40-35 in 36). Martin Spoormans was de enige winnaar voor 't Hartje in de partij tegen Johan Loncelle (40-28 in 33).

A1 DPC handhaafde zich keurig in de top van de ranglijst door een onverwachte, maximale 8-0 overwinning tegen Team Eekhoorn. Dave Christiani, Michael Nilsson, Jelle Pijl en Addy Wienk waren meedogenloos voor de campinggasten, die net als J&P Auto's naar een opvallend lage positie op de ranglijst is gezakt. De Hagenaars verloren ook, met 6-2 in de uitwedstrijd tegen Zundert. Jeffrey Jorissen, de Haagse kopman, was over het dubbele weekend de enige die scoorde voor zijn team: zaterdag tegen Roland Uijtdewillegen, zondag tegen Nikos Polychronopoulos met 40-31 in 24 beurten.

Voor Zundert wonnen Roland Forthomme van Barry van Beers (40-30 in 25), Thorsten Frings van Therese Klompenhouwer (40-35 in 35) en Francis Forton van Mick Nijman (40-24 in 21). Aartsbouw haalde het eerste matchpunt in de thuiswedstrijd tegen Dekker Keukens (4-4), Cues&Darts won de wedstrijd tegen DKM Tools onder meer door twee gelijke spelen: Pierre Soumagne tegen Jack Wijnen, Jack van Peer tegen Joey de Kok, die met vijf in de nabeurt gelijk kon maken. Ruben Legazpi ging twee keer naar winst voor Cues&Darts, Michael Nilsson won twee keer voor A1.

Tekst: Frits Bakker
Foto: Jean Paul de Bruijn (Stefan Osnabrug)

 

Bruijn, Jean Paul de Kozoom League Driebanden
Volg ons online