Jaspers doet gooi naar grote geld in Seoul

Verzamelde wereldtop in 180.000 euro toernooi

04 september 2017

GANGNAM-GU/SEOUL - Het hoogst gedoteerde toernooi in het mondiale driebanden, de 3e LG U+ Cup, opent deze week zijn deuren in Seoul. Zestien spelers, van wie acht uit Zuid Korea en acht uit de rest van de wereld, strijden vanaf morgen (dinsdag, 5 september) tot en met vrijdag 8 september om de hoofdprijs van 60.000 euro (80 miljoen Koreaanse won). De Koreaan Choong-Bok Lee, die de Vietnamees Quyet Chien Tran versloeg in de finale, is de titelverdediger. Zijn landgenoot Dong-Koong Kang, die won van Dick Jaspers in de finale, was de eerste winnaar van het toernooi in 2015. De verzamelde wereldtop bestaat onder meer uit Dani Sánchez, Dick Jaspers, Frédéric Caudron, Torbjörn Blomdahl, Marco Zanetti, Nikos Polychronopoulos, Nguyen Quoc Nguyen, Haeng-Jik Kim en Jae-Ho Cho.

Dick Jaspers doet een gooi naar het grote geld na een jaar van afwezigheid. Twee jaar geleden was hij tweede na Dong-Koong Kang. Jaspers speelt in de voorronden tegen Marco Zanetti, Sung-Won Choi en Jung-Han Heo.

Voorafgaand aan de openingsceremonie verrichtte Farouk Bark, president van de UMB, vandaag de loting voor de voorronden. De vier poules beloven een prachtige strijd om de twee hoogste posities.

De regerend kampioen Choong-Bok Lee speelt in Poule A met Torbjörn Blomdahl, de Aziatische kampioen Nguyen Quoc Nguyen.

Frédéric Caudron treft in Poule B onder andere zijn Franse teamgenoot Jérémy Bury en verder de Koreanen Jin Pyo Hong en Seung-Jin Lee.

Dani Sánchez, de wereldkampioen, is ingedeeld in Poule C met Nikos Polychronopoulos, de voormalig winnaar van dit toernooi Dong-Koong Kang en de recente winnaar in New York, Jae-Ho Cho.

Dick Jaspers en Marco Zanetti staan tegenover elkaar in Poule D met twee sterke Koreanen, de voormalig wereldkampioen Sung-Won Choi en de laatste World Cup winnaar in El Gouri, Jung-Han Heo.

De vier poules van vier bestaan uit:

Poule A:
Choong-Bok Lee
Torbjörn Blomdahl
Nguyen Quoc Nguyen
Haeng-Jik Kim

Poule B:
Jérémy Bury
Frédéric Caudron
Jin Pyo Hong
Seung-Jin Lee

Poule C:
Dani Sánchez
Nikos Polychronopoulos
Dong-Koong Kang
Jae-Ho Cho

Poule D:
Marco Zanetti
Dick Jaspers
Jung-Han Heo
Sung-Won Choi


 

De LG U+ Cup is uniek vanwege zijn hoge prijzengeld en de locatie waarin wordt gespeeld: de galerij van een winkelcentrum in Seoul. De voorronden worden gespeeld op twee biljarts, de finaleronden op één biljart. Kozoom zal alle wedstrijden voor zijn Premium pashouders live uitzenden. Het tijdsverschil met Europa is zes (Athene) en zeven uur (West Europa). Dat wil zeggen: 18.00 uur in Seoul is 11.00 uur in Parijs en 12.00 uur in Athene.

De zestien spelers zijn verdeeld in vier groepen van vier, de eerste twee uit elke groep gaan naar de kwartfinales. De partijlengte is 40 caramboles met een tijdslimiet van 40 seconden. De wedstrijden in de voorronden zijn in Europese tijd (Parijs) tussen 6 uur in de morgen en 14.00 uur in de middag. De halve finales zijn op vrijdag om 7.00 en 9.00 uur, de finale om 11.30 uur.

Het totale prijzenbedrag is 240 miljoen Koreaanse won, 180.000 euro.
De groepswinnaars krijgen 5 miljoen Koreaanse won, 3.750 euro, de nummers twee 4 miljoen, 3000 euro.
De winnaar van het toernooi krijgt 60.000 euro, de nummer twee 30.000 euro. De speler die de hoogste serie maakt 1500 euro, het hoogste gemiddelde is ook goed voor 1500 euro.

Het programma:
Maandag: loting
Dinsdag: Trainingen en openingsceremonie
Dinsdag tot en met donderdag: Kwalificaties
Vrijdag: kwartfinales, halve finales, finale.

Als je nog geen Premium pas hebt, kunt u dat per direct aanvragen om vanaf dinsdag live mee te kijken op Kozoom, dat ook alle komende World Cups, kampioenschappen en andere grote toernooien dit jaar uitzendt.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto LG U+ Cup ©Kozoom, uitgelichte foto Jaspers archief

 

Driebanden Jaspers, Dick Prijzengeld
Volg ons online