Jac van de Ven Memoriam

Henry Thijssen over de arbiter die, ondanks zijn imposante lichaam, opviel door niet op te vallen

24 februari 2020

Jac van de Ven, de altijd vriendelijke maat en fijne collega, is veel te jong van ons heen gegaan. In de nacht van 20 februari is Jac op vijf en zestig jarige leeftijd, rustig ingeslapen. Hij heeft het gevecht tegen een ernstige ziekte niet kunnen winnen.

Jac, een echte biljartliefhebber in het bijzonder de arbitrage dat hem letterlijk op het lijf geschreven was. De arbiter die ondanks zijn imposante lichaam, opviel door niet op te vallen, altijd de rust zelf. Meer dan vijf en twintig jaar was arbitreren zijn passie. Vanaf 2000 leidde hij als docent vele nieuwe arbiters op, beoordeelde aankomende arbiters en was een deskundig en rechtvaardig examinator.

In 2005 doorliep Jac de cursus Nationaal arbiter met goed gevolg. Wat was Jac trots toen hij in 2015 tijdens de finale van de Coupe d' Europe Classic teams, de welverdiende arbitersbatch CEB (Confederation European Billiard) in ontvangst mocht nemen.

 

 

Samen met Marri werd vier keer afgereisd naar Brandenburg ad Havel in Duitsland voor de Europese kampioenschappen. Jac vond het fantastisch in de prachtige arena, voor de Europese biljarttop te mogen arbitreren. Het echtpaar genoot, in gezelschap van collega’s en partners, van de uitstapjes naar Berlijn en gezellige dinertjes na afloop.

De European ladies cups waren door de combinatie van het sportieve met uitstapjes naar de Dieze in ’s-Hertogenbosch en midgetgolven met de speelsters, arbiters en medewerkers onvergetelijk.

Altijd samen, Jac en Marri, ze waren overal graag geziene gasten zoals in Kwadendamme en in Zundert. Bij 's Lands Welvaren en eerder Wellse vaert arbitreerde hij ruim tien jaar topteam. Vanzelfsprekend was Jac ook actief in zijn eigen regio, zoals arbiterscoördinator, voorzitter van biljartkring Waspik en van biljartclub KOT in Waspik. In zijn eigen woonplaats ’s Gravenmoer, secretaris van biljartclub “de koude tap”.

Een speciaal fijn gevoel hadden Jac en Marri voor de kampioenschappen van het artistiek. Terwijl Jac zijn kwaliteiten toonde aan de tafel, maakte Marri uitstapjes met de dames van zijn collega’s. Zo genoten ze samen vele biljart weekenden, vaak overnachten in een leuk B&B of hotelletje. Voor het Mart van der Heijden Nationaal arbiters toernooi maakte Jac ook altijd ruimte.

De gemoedelijke sympathieke Brabander Jac van de Ven zal in blijvende herinnering blijven bij collega arbiters, spelers en partners. In hun geliefde stamcafé ’t Vaartje nemen Marri en familie afscheid van Jac.

 

 

Jac van de Ven overleden: reacties uit biljartwereld, rouwkaart, details uitvaart & gelegenheid tot afscheid nemen

 

Tekst & foto's: Henry Thijssen

Arbiters Overlijden
Volg ons online