Hollands Glorie bij UMB Word Cup Veghel

Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn staan om 12.00 uur tegenover elkaar in Veghel voor de eerste halve finale. Dus: sowieso een Nederlander in de finale om 17:00! De andere halve eindstrijd gaat tussen de Belg Eddy Merckx, die de nummer 1 van de wereldranglijst kan worden, en de Duitser Martin Horn.

De World Cup gaat vandaag naar de climax in een overvolle arena aan de Noordkade. Studio Sport komt verslag doen

28 oktober 2023

VEGHEL – De World Cup in Veghel krijgt vandaag (zaterdag) een podium met twee Nederlanders, de Belg Eddy Merckx en de Duitser Martin Horn. De Europeanen domineren de finalefase in de biljartarena in de Hollandse enclave met tjokvolle tribunes, waar Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn, twee jarenlange vrienden, tegenover elkaar staan en Eddy Merckx strijdt met Martin Horn voor de andere finaleplaats. De toppositie op de wereldranglijst staat op het spel: Eddy Merckx moet het toernooi winnen om de positie van Marco Zanetti over te nemen. De Koreaan Myung Woo Cho, die al is uitgeschakeld, is de andere kanshebber.

 

 

Dick Jaspers schakelde op de vrijdagavond in de kwartfinales de veel scorende Griek Nikos Polychronopoulos uit, Jean Paul de Bruijn, voor het toernooi de nummer 49 van de wereldranglijst, was winnaar tegen een nieuw, groot talent uit Vietnam, Hong Chiem Thai, Eddy Merckx en Martin Horn, beide in een briljante vorm, overtroefden de twee laatste Koreanen, Jung Han Heo en Haeng Jik Kim.

De echte spanning in de kwartfinales was alleen voelbaar in de partij tussen Jaspers en Polychronopoulos. De Griek, die zo gevreesd is om zijn hoge series in deze World Cup, bleef lang meedoen voor de winst. De wedstrijd ging naar 26-25 in de tiende beurt, Jaspers ging met een serie van 10 naar 38-26, maar Nikos sloeg weer terug en kwam met 12 op 42-39. Het slotstuk was weer voor Jaspers, die uitging in de 20e beurt met 50-45. Gemiddeldes 2.500 en 2.368.

 


 

De drie andere partijen werden met een vrij riante marges beslist. Eddy Merckx bedwong de Koreaan Jung Han Heo, al eens finalist in Veghel, na een start met 4-4-5-5 en even later met 5 en 6 naar een voorsprong van 42-14. De Koreaan kon niet meer terugvechten en verloor met 50-27 in 25/24. Martin Horn besliste de wedstrijd tegen Haeng Jik Kim (al eens winnaar in Veghel) in het tweede part na een start met onder meer een serie van 12 voor de Duitser in de 13e beurt. Het werd tenslotte 50-33 in 17 voor Horn.

Jean Paul de Bruijn, die jammer genoeg niet meer alle World Cups speelt na zijn terugkeer van de PBA, is op weg zijn reputatie uit vroegere jaren waar te maken. De Nederlander speelt zich deze week in de gunst van het Oranje publiek en was ook was superieur tegen de Vietnamees Hong Chiem Thai, die voor het eerst een iets te lange inzinking had. De Zeeuw liep naar een voorsprong van 15-6, 31-25 en met series van 8 en 6 naar 47-29. Met drie keer 1 haalde De Bruijn de finish (50-34 in 34) voor zijn eerste podiumplaats sinds vele jaren. In een grijs verleden, in 2006, speelde hij een finale van een World Cup in het Spaanse Lugo en verloor toen van Dani Sánchez.

 

 

De troon van Marco Zanetti als nummer één van de wereld wordt na de World Cup in Veghel overgenomen door een van zijn rivalen. De Italiaan werd donderdagavond uitgeschakeld door de jonge Nederlander Sam van Etten. De nieuwe nummer 1 is nog niet bekend. De grootste kanshebber is Myung Woo Cho, hoewel hij werd uitgeschakeld door Jung Han Heo, maar ook Eddy Merckx heeft nog een kleine kans om naar zijn beste positie ooit te klimmen.

 

De resultaten van de wedstrijden met de beste zestien op vrijdag, waarin Jaspers tegen Jun Tae Kim finishte met 8 en De Bruijn tegen Ruben Legazpi met 10:

Dick Jaspers-Jun Tae Kim 50-47 in 25/24

Jean Paul de Bruijn-Ruben Legazpi 50-47 in 26/25

Nikos Polychronopoulos-Quyet Chien Tran 50-45 (24/23)

Hong Chiem Thai-Berkay Karakurt 50-48 in 31

Eddy Merckx-Torbjörn Blomdahl 50-17 in 21

Haeng Jik Kim-Sam van Etten 50-20 in 21

Jung Han Heo-Myung Woo Cho 50-25 in 25

Martin Horn-Jérémy Bury 50-31 in 30

 

De halve finales zaterdag zijn:

12.00 Jaspers-De Bruijn

14.00 Merckx-Horn

De finale is om 17.00 uur.

 

De wedstrijden zijn te volgen op YouTube van AfreecaTV. Studio Sport komt op de slotdag langs voor een reportage, deze zal te zien zijn in de avonduitzending van 23:20 op NPO 1, na het eredivisievoetbal dus.

 

Alle links op een rij

Alle artikelen World Cup Veghel (KNBB)
Alle info World Cup Veghel (KNBB)
Alle info (Biljart Evenementen Nederland)
Alle info (UMB)
Ticketverkoop/reserveren (Biljart Evenementen Nederland)
Live uitzendingen via AfreecaTV (Voor de beste beeldkwaliteit kiezen voor de app van AfreecaTV)
Live scores alle partijen (Cuescore/Five&Six)
Terugkijken alle live wedstrijden/video's (AfreecaTV, klik op de dag en je ziet alle live wedstrijden)

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn ©Ton Smilde

 

Bruijn, Jean Paul de Driebanden Jaspers, Dick
Volg ons online