Het tweede Open Brabants Kampioenschap zit erop!

Winst naar team dat doelgroep Open Provinciaal Kampioenschap representeert: twee jonge spelers die nog geen lid zijn van de KNBB

16 juli 2018

De pilot van het eerste Open Provinciale Kampioenschap driebanden klein voor tweetallen in de zomer van 2016 in Noord-Brabant was een succes te noemen. Niet zozeer omdat er destijds 44 teams meededen, maar vooral ook omdat de sfeer goed was, het toernooi werd ervaren als laagdrempelig, en omdat liefst 18.4% van de deelnemers nog geen lid was van de KNBB.

Dit alles in lijn met de doelstellingen: het OPK moest open, toegankelijk, gezellig en laagdrempelig zijn, en hiermee een lage-instap vormen voor diegenen die nog niet in competitieverband driebanden. Zie ook deze evaluatie van het eerste OPK.

 

 

Ook editie twee van deze OPK, qua naamgeving omgevormd tot het OBK (Open Brabants Kampioenschap), zit er inmiddels op! In Café Zaal Overberg in St. Michielsgestel werd op 30 juni de finale van het tweede Open Brabants Kampioenschap voor tweetallen gespeeld, en kon de balans van editie twee worden opgemaakt.

Belangrijk: deze tweede editie van het Open Provinciaal Kampioenschap had beduidend meer teams dan de ook al succesvolle eerste keer: 56 i.p.v. 44, en het Scotch Double format (geen individuele hele wedstrijden, maar gewoon om en om spelen waardoor je als speler nooit lang op je kruk zit) heeft aangeslagen.

 

 

En hoewel nog niet door organisatoren Maria Blom en Rinus Vorstenbosch kon worden gezegd of het percentage niet-KNBB leden wederom net zo hoog is als de vorige editie, onderschrijft het winnende tweetal Jeroen Rosenbrand (24) en Lucien Segeren (25), ofwel De Tijd uit Made wel de doelstellingen van het OBK. Immers, juist jonge, niet gebonden spelers waren een belangrijke doelgroep - en dat was precies het kenmerk van dit winnende tweetal.

In de finale bleef De Tijd nummer twee Red and White Dynamite (Oirschot) net voor; derde werd Caves 1 uit Wintelre, en plek vier was er voor Best Goed 1 uit Best. Hier alle uitslagen en standen op een rij, zowel van de voorronden als de finaleronde. (Zou deze directe link niet werken, dan komt u zo op deze pagina van Biljartprof: Je gaat naar www.biljartprof.nl en kiest voor competitie en/of pk; dan kies het district 59; dan kies je onder de knop seizoen voor het seizoen 2017-2018; dan op competitie en daar staat vervolgens de complete competitie van de OBK, incl. de finaleronde.)

 

 

We spraken met Jeroen Rosenbrand, die sprak mede uit naam van zijn teammaat Lucien Segeren: "Of deze OBK echt anders dan andere toernooien zou ik niet kunnen zeggen want het principe blijft hetzelfde. Het leuke aan dit toernooi is wel dat je eens op andere plekken komt dan anders, dit omdat veel toernooien gewoonlijk op één plek worden afgerond. Wij zijn geen lid van de KNBB, dit komt omdat wij zelf in de Madese competitie spelen (OMBC)."

"Wij zijn bekend geraakt met het toernooi door een flyer in het café; deze zijn opgestuurd naar de OMBC. De voorronden verliep vrij stroef voor ons omdat wij geen driebandencompetitie spelen: wij spelen eigenlijk alleen libre en doen hier en daar mee met wat toernooien. Maar verder in het OBK toernooi ging het steeds beter, met als beloning de eerste plaats."

 

 

"Zelf zouden we graag volgend jaar weer mee willen doen. Wel is het spelen op zaterdag een probleem, veel jongeren werken op zaterdag en zullen hierdoor afhaken. Maar we verdedigen volgend jaar graag onze titel!"

 

 

Al met al kunnen Maria Blom en Rinus Vorstenbosch tevreden zijn met dit mooie vervolg op het eerste OPK (danwel OBK).

Vanaf 1 januari 2019 kun je op deze pagina inschrijven voor seizoen 3!

 

 

Terugblik pilot OPK (2016)
Evaluatie pilot OPK (2016)
Website OPK
Website District KNBB-Kempenland
Website Biljartprof
 

Tekst & foto's: KNBB

 

Initiatieven Koppelbiljart Laagdrempelig
Volg ons online