Griekse emoties na winst Europese titel voor teams

Nederlands team met Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn als nummer drie op podium van driebanden voor nationale teams. 

16 april 2023

ANTALYA – Twee huilende Griekse winnaars in de arena, twee verbaasde en verbijsterde Zweden van een dreamteam die toekeken na een fantastische overwinning van de Grieken. Nikos Polychronopoulos en Kostas Kokkoris zijn de nieuwe Europese kampioenen driebanden voor landenteams. Dat lieten ze zien ook na de finale in de arena in Antalya. De laatste, winnende carambole van Kostas werd gevolgd door kreten van vreugde en een lange omhelzing in tranen. De zeldzame emotie was de bekroning van het kampioenschap: Griekenland en Zweden moesten een Scotch Double spelen: de Grieken startten met 14 en gingen in de tweede beurt met de matchwinnaar glorieus naar de Europese titel.

 

 

De Griekse vreugde was kort en hevig. Nikos Polychronopoulos en Kostas Kokkoris werden snel naar de huldiging gedirigeere en vertrokken daarna pijlsnel naar het vliegveld voor de vlucht naar Athene. Het succes maakte niettemin een overweldigende indruk. De winst in de halve finale tegen Nederland kreeg al een geweldige climax. Polychronopoulos, die al het hele EK in een schitterende vorm is, versloeg Dick Jaspers met 40-22 in 17 beurten, Kokkoris verloor van Jean Paul de Bruijn, maar in de Scotch Double waren de Grieken superieur met 15-7 (3.750 gemiddeld).

De finalematch tegen de veelvoudig Zweedse wereldkampioen en Europees kampioen (Blomdahl/Nilsson) draaide uit op de grootste triomf van de Grieken in een teamkampioenschap.

Nikos Polychronopoulos was weer onnavolgbaar sterk met zijn winst tegen Torbjörn Blomdahl (40-26 in 25). De Zweedse uitblinker, Michael Nilsson, maakte gelijk op de andere tafel tegen Kokkoris met 40-23 in 19. Zo moest ook nu weer de Scotch Double beslissen. De barrage werd een van de hoogtepunten van dit EK. De Grieken gingen van start met 14, Nikos Polychronopoulos had zelfs nog in de eerste beurt kunnen finishen, maar hij miste het laatste en 15e punt. Die winnaar kwam na de misser van Blomdahl uit de keu van Kostas Kokkoris, die al voordat de bal caramboleerde, juichend op zijn teammaat afstormde en met een wilde sprong in zijn armen viel.

Nikos Polychronopoulos zei in zijn commentaar na afloop: ,,De emoties van die eerste grote overwinningen hebben ons gegrepen. Ze komen uit vanuit de persoonlijke sfeer. Wij kennen elkaar al vanaf ons 17e jaar, zijn allebei 45 en komen uit dezelfde buurt in Athene.’’ De twee Shoot-outs in de halve finale en de finale waren een fantastische climax: Nikos en Kostas sloten de barrage met de Nederlanders af met 10 en startten tegen de Zweden, nadat Nilsson de acquit had gemist, met 14. ,,We speelden de feilloze Shoot-outs’’, verzekerden Nikos en Kostas.

De Grieken stonden op het hoogste podium met de Zweden, de Turken en de Nederlanders en Kostas Kokkoris moest tijdens het volkslied de tranen uit de ogen wrijven.

Het Zweedse team kwam in de finale door 2-0 winst op Turkije. Torbjörn Blomdahl versloeg Semih Sayginer met 40-29 in 15, Tayfun Tasdemir won van Michael Nilsson met 40-25 in 27, waarna de Shoot-out eindigde in 15-13 voor Zweden.

 

 

De top vier van het Europees kampioenschap landenteams op de slotdag:

1 Griekenland 1 2-1.900-10

2 Zweden 1 2-1.756-11

3 Turkije 1 0-1.642-6

4 Nederland 1 0-1.550-6.

De negen toernooidagen van het Europees kampioenschap leverden in totaal 15 titels op. Het vijfde ’all-in-one’ kampioenschap gaat de historie in als bijzonder succesvol en als een grote promotie voor de biljartsport. CEB-presidente Diane Wild sloot het evenement af in de late uren van de zondagavond na de korte sluitingsceremonie.

Tekst: Frits Bakker
Foto Europees podium & Griekenland (Touch Magazine)

Bruijn, Jean Paul de Driebanden EK
Volg ons online