Goud voor John de Graaf bij NK Libre Klein Overgangsklasse

De enige die echt zijn niveau haalde op het NK Libre Klein Overgangsklasse bij S&O PTT in Arnhem, en ook de enige met een partij (250 caramboles!) uit in één beurt. Zilver voor Jurgen Toorneman, brons voor Peter Gnodde

Foto’s met dank aan Anneke Lindeman

05 februari 2024

ARNHEM - Hij ging met het hoogste moyenne van alle spelers naar het NK Libre Klein Overgangsklasse: John de Graaf. Een moyenne van iets boven de 35, vlak voor Peter Gnodde met net iets onder de 35, en Jurgen Toorneman met bijna 28. Kortom: alles relatief dicht bij elkaar, en volop ruimte voor spanning.

 

 

En spannend zou het worden bij S&O PTT in Arnhem, tot de laatste partij! Want ja, John de Graaf haalde dit NK eigenlijk als enige van de deelnemers zijn gebruikelijke niveau – maar dat was allerminst een garantie voor winst vanwege twee verliespartijen. In de tweede ronde verloor John onverwacht van Richard Gustke, en waren directe concurrenten Jurgen Toorneman en Peter Gnodde allebei nog ongeslagen, eerstgenoemde ook met het duidelijk hoogste moyenne van allemaal, bijna 40. Het zou een voorbode zijn van een NK waar de kansen constant wisselden.

Zo zou Jurgen Toorneman, koploper na ronde 2, twee ronden later al feitelijk uitgeschakeld zijn voor de titel. Ook Toorneman verloor van de sterke Richard Gustke, en vervolgens bleek ook John de Graaf te sterk waardoor de titel voor Toorneman plotseling ver uit zicht lag. Omdat Peter Gnodde een slechte partij had tegen Berend Erends, stond na vier partijen John de Graaf met 6 uit 4 en met iets boven de 30 het beste moyenne van allemaal toch weer bovenaan.

Maar omdat John vervolgens verloor van Sjeng Burhenne en Peter Gnodde won van Richard Gustke, was het na vijf ronden ineens Peter Gnodde aan kop met 8 uit 5, zij het met een minder moyenne dan de drie achtervolgers met 6 uit 5. Het was spannend, het lag dicht bij elkaar - en ineens had Peter Gnodde had de beste papieren, ondanks een voor zijn doen niet heel hoog moyenne.

  

Speelronde 6 zou alles omdraaien. Peter Gnodde verloor in een moeizame partij van Jurgen Toorneman, beide niet uit, waardoor Peter 0 punten kreeg en Jurgen 1. John de Graaf speelde in deze speelronde 6 juist zijn beste partij van het NK, uit in één beurt tegen Berend Erends, waardoor John en Peter nu gezamenlijk aan kop gingen met 8 uit 6, John met bijna een dubbel zo hoog moyenne: 34 versus 18.

 

 

Zag er heel mooi uit voor John met nog maar één ronde te gaan, maar de slotwedstrijd was John de Graaf – Peter Gnodde. Kortom, bij winst van Peter was de voor Sportman van het Jaar Urk genomineerde Peter Gnodde, ondanks een voor zijn doen niet heel hoog moyenne, toch Nederlands Kampioen!

Maar dit zou niet gebeuren. John de Graaf won de climax van dit NK met 250-68 in vier beurten, en werd gekroond tot de terechte Nederlands Kampioen Libre Klein Overgangsklasse, met een fraai moyenne van 36 en een hoogste serie van 250.

  

Relevante links
Alle info & uitslagen
Livescores
 

Tekst: KNBB
Foto's: via Anneke Lindeman

Carambole/libre KVC NK
Volg ons online