Geweldige start Nederland op EK Brandenburg

Tweemaal goud: Erik Vijverberg bij het Artistiek, Raymund Swertz bij het Kader 71/2

27 april 2019

De Nederlandse equipe was vol vertrouwen naar Duitsland vertrokken voor het EK in Brandenburg, wetende dat in relatief veel disciplines Nederlanders tot de favorieten behoren.

Maar dat de start van het EK zo goed zou zijn, dat overtrof niettemin de verwachtingen. Bij het uitreiken van de eerste medailles, stond Nederland vooraan.

Bij het Artistiek zelfs letterlijk! Ondanks dat er in Nederland maar zo’n 25 tot 30 spelers artistiek biljart beoefenen, er stonden er twee tegenover elkaar in de finale: Erik Vijverberg en René Dericks, ook nog eens zeer goede maten van elkaar. Dericks nam snel een aanzienlijke voorsprong, maar Vijverberg kwam geweldig terug en won zo de mooiste titel uit zijn carrière.

 

 

Ook bij het kader 71/2 was er Nederlands goud, of preciezer gezegd Limburgs goud. Raymund Swertz, ondanks zijn jonge leeftijd al een routinier in het kaderspel en de specialist in één beurt uit, kende relatief weinig problemen. Eenmaal tegen Eddy Leppens moest hij werken, en in de halve finale tegen Michel van Silfhout was een mooie slotserie nodig om een achterstand goed te maken. Maar in de finale tegen Duitser Sven Daske was er geen vuiltje aan de lucht. Swertz: “Ik moet eerlijk zeggen dat ik mij bij de aanvang van het toernooi zeker niet optimaal voelde, en nog steeds ben ik niet topfit. Gezien ons beider spelstijlen was het duidelijk in mijn voordeel dat de finale met nieuwe lakens werd gespeeld. Ik leg mij steeds meer toe op driebanden en dat is nu eigenlijk belangrijker voor mij geworden, waardoor ik een stuk minder train op mijn kaderspel. Maar als het goed loopt ben ik gelukkig nog steeds in staat een goed niveau te halen, en ik ben dan ook blij met deze mooie titel.” 

 

 

Er was vandaag nog een derde Nederlandse finalist: Christel Willemse bij het libre voor dames. Tegen een zeer sterke Magali Declunder die van acquit uit ging was er in de finale echter geen eer te behalen voor de Nederlandse.

Maar met het zilver van Willemse, het brons voor Monique van Exter in hetzelfde Libre voor Dames, het goud van Vijverberg en het zilver voor Dericks bij het Artistiek, en het brons voor Van Silfhout en het goud voor Swertz in het 71/2 is Nederland ongekend goed gestart aan dit EK.

Morgen wordt begonnen met het 47/2, het 5-pins voor nationale teams, het 5-pins individueel onder 21, het libre onder 17, en het EK driebanden voor clubteams kleine tafel.
 

Uitslagenpagina CEB
Uitslagen Artistiek
Uitslagen 71/2
Uitslagen Libre Dames
Uitslagen 5-pins
Driebanden U-17

 

Tekst: KNBB
Foto’s ©Ton Smilde

Carambole/libre EK Europa
Volg ons online