EK junioren naar finale in Spaanse kustplaats

De Turken zijn met vier spelers favoriet voor de Europese titel onder 21 in het driebanden. De finaledag, met twee Nederlanders, is vandaag, maandag, in Los Alcazares. Luca Philipoom en Joris van 't Zelfden spelen maandagmorgen om 9.30 hun partij voor de kwartfinales.

01 april 2024

LOS ALCAZARES – Op een stralende tweede paasdag in de Spaanse kustplaats Los Alcazares wordt door de grote Europese biljarttalenten gestreden om goud, zilver en brons in de populaire discipline driebanden. De Turkse armada rukt uit en komt met drie topfavorieten: Burak Hashas en Seymen Ozbas maken de beste indruk, de titelverdediger is Denizcan Akkoca, Mystafa Ceylan lijkt een outsider. De laatst overgebleven rivalen bij de beste acht van het toernooi komen uit Nederland (met 2), Duitsland en Spanje. Wie houdt de Turkse grootmacht van goud af?

Burak Hashas (17 pas) wordt met de dag beter, strooide zondagavond een serie van 13 uit over de Spaanse biljartlakens en was de beste winnaar in de achtste finales met zestien. De nu al Turkse veelwinnaar  versloeg de Tsjech Nicolas Cermak met 35-16 in 20 beurten (1.750). Seymen Ozbas, uitblinker in het voortraject met 1.923, ging in iets meer beurten (29) langs de taaie Fransman Tangui Duriez (35-29). Denizcan Akkoca rekende af met de Portugees Goncalo Santos (35-23 in 33) en Mustafa Ceylan met de Griek Georgios Tsokantas (35-30 in 49/48).

De Nederlanders, met een sterke opleiding van jonge biljarters, hebben twee ijzers in het vuurt. Joris van ’t Zelfden kijkt tegen zijn laatste twee jaar als junior, wordt elk jaar beter en wil zeker afsluiten met een topoptreden. Hij versloeg zondag Ataberk Cerkez, ook uit de Turkse school, met 35-27 in 41. De geboren Belg, maar als biljarter naar Nederland overgekomen Luca Philipoom (16) was baas over de Deen Daniel Kristiansen met 35-29 in 32, een van de zes kwartfinalisten met meer dan 1 gemiddeld.

Amir Ibraimov, de jonge Duitser die een CEB toernooi won dit jaar, heeft de vorm nog niet, maar is zeker ook een outsider. Hij versloeg de Spanjaard Daniel Sainz-Pardo met 35-29 in een marathon van 61 beurten. En tenslotte is daar de Spanjaard Marco Morales, al een routinier, die won van een andere Spanjaard, Arturo Daniel Zotov met 35-29 in 35.

Hoe treffen die acht kwartfinalisten elkaar vandaag, maandag:

Seymen Ozbas speelt om 9.30 uur tegen Joris van ’t Zelfden, Denizcan Akkoca tegen Luca Philipoom, Burak Hashas tegen Amir Ibraimov en Mustafa Ceylan tegen Marcos Morales.

De finale op het EK onder 17 gaat tussen Toni Garcia uit Spanje en Christos Kisniarov uit Duitsland. De Spaanse favoriet versloeg in de halve finale Muhammed Atabey met 30-18 in 22, de Duitser versloeg zijn landgenoot Jakob Ide met 30-21 in 34 beurten.

De finale van de onder 17 is om 12.15 uur.

De wedstrijden zijn live te zien op Kozoom.

Tekst: Frits Bakker

Foto Luca Philipoom (Paulus Brekelmans)

 

 

 

 

 

 

 

Driebanden EK Jeugd
Volg ons online