Drie Nederlandse talenten op de Europese toer

Een vooruitblik op het EK Driebanden <25 met Joris van 't Zelfden, Nick Dudink & Tom Slikker

14 december 2021

LOS ALCAZARES - Eerder vandaag berichtten we al uitgebreid over het EK Driebanden <25, met focus op enkele van de internationale favorieten. Maar hoe zit het nu eigenlijk met de Nederlanders?

De Nederlandse kampioen Joris van ’t Zelfden en twee andere jonge talenten reizen deze week naar het Spaanse Los Alcazares aan de Middellandse Zee: ze zijn uitgenodigd voor het Europees kampioenschap driebanden onder 25 jaar. De Sectie driebanden van de KNBB heeft ook Nick Dudink en Tom Slikker aangewezen als deelnemers in het totale veld van 32 spelers. Het toernooi gaat vrijdag (17 december) van start in de Spaanse stad en duurt tot en met zondag.
 
 
 
 
De 18-jarige Zeeuw Joris van ’t Zelfden is de regerend Nederlands kampioen: die titel veroverde hij in Haarlo. Nick Dudink (19) werd kampioen in 2020, Tom Slikker (21) in 2019. De Sectie driebanden heeft ervoor gekozen die drie kampioen af te vaardigen naar de Europese titelstrijd. De Europese bond (CEB) heeft de leeftijdsgrens dit jaar naar 25 jaar opgetrokken, om de kampioenen tegemoet te komen, die door COVID geen EK konden spelen.
 
Sectievoorzitter Paul Brekelmans: ,,Zowel het EK in 2020 in Brussel als het EK in 2021 in Ostrava moest om reden van COVID worden afgelast. Die spelers hebben het ticket dus nooit kunnen verzilveren. En omdat sommige spelers inmiddels te oud zijn voor het EK onder 21, is de leeftijdsgrens opgeschroefd van 21 naar onder 25.’’ Voor dit Europees kampioenschap hebben enkele landen gekozen om hun sterkste spelers te sturen.
 
 
 
 
Paul Brekelmans: ,,Wij hebben de spelers uitgenodigd die het ticket verdienen op basis van de prestaties die ze hebben geleverd bij de nationale kampioenschappen. Daardoor hebben we niet gekozen voor Joey de Kok, die hier ook nog had mogen spelen. Dat geldt niet voor Sam van Etten, die net te oud is.Zoals voorafgaand aan de NK's aangekondigd hanteren we ook bij de junioren de nationale ranking."Volgens de Sectievoorzitter is de CEB ook van plan het kampioenschap in deze vorm voor de komende jaren op de kalender te houden. ,,Dat doen ze omdat er steeds minder jeugdspelers komen en de kwaliteit daarom minder wordt.’’
 
 
 
 
De andere kampioenschappen, matchtafel onder 21 en kleine tafel onder 17, blijven overigens ook wel op de kalender staan. Voor 2022 staat dat kampioenschap onder 21 gepland in Desio, Italië. Voor de onder 25 is nog niets vastgelegd. Hans de Bruin reist met de drie Nederlandse spelers donderdagmorgen naar Spanje.
 
 
 
 
 
Tekst: Frits Bakker
Foto's: Paul Brekelmans
Banner: KNBB, met foto's ©Ton Smilde en ©Martin van Oostveen

 

 

Driebanden EK Internationaal
Volg ons online