Jonge toppers op EK Driebanden <25 in Los Alcazares

Joris van 't Zelfden, Tom Slikker en Nick Dudink doen gooi naar Europees eremetaal in sterk veld met favorieten uit o.a. Spanje en Frankrijk

14 december 2021

LOS ALCAZARES - De grote biljarttalenten uit heel Europa verzamelen zich deze week in de beroemde Spaanse biljartschool in Los Alcazares dicht bij Murcia aan de Middellandse Zee. Het Europees kampioenschap driebanden voor spelers onder 25 jaar wordt daar gespeeld van vrijdag 17 tot en met zondag 19 december. De vier Spanjaarden, met de Spaanse kampioen Ivan Mayor (20), behoren tot de grote kanshebbers op de titel, twee Franse kampioenen, Gwendal Maréchal en Maxime Panaia, zijn de belangrijkste concurrenten. Onder de deelnemers ook de veelvoudig Turks kampioen Doğukan Çorbacı, Deens kampioen Lukas Mortensen, Nederlands kampioen Joris van 't Zelfden en uit Nederland tevens Nick Dudink en Tom Slikker, Italiaans kampioen Alessio D'Agata, Oostenrijks kampioen Nikolaus Kogelbauer, Belgisch kampioen Stef van Hees, Duits kampioen Ali Ibraimov en de Griek Dimitrios Seleventas, de Europese kampioen onder 17.

De Sportacademie, Centro Infanta Cristina, is op het opleidingscentrum voor jonge Spaanse sporters, die er intern wonen en in de steden in de buurt studeren. Daar heeft de Spaanse bond onder andere zo'n 10 jonge biljarttalenten (9 jongens, 1 meisje) ondergebracht op een totaal van 80 sporters. De prachtige locatie, op een groot sportcomplex met een eigen strandje aan de Middellandse Zee, heeft al bekende Spaanse biljarters opgeleid, zoals David Zapata, David Martinez, Ruben Legazpi, Javier Palazón en Carlos Anguita. Het brein achter de opleiding is de voormalig topbiljarter José Maria Quetglas. Andere Europese talenten komen regelmatig naar de opleiding voor een korte stageperiode. Behalve biljarters worden in het sportcentrum onder meer ook tennissers, atleten, boksers, zeilers en beachvoetballers klaargestoomd voor profcarrières.

Het Europees kampioenschap onder 25 wordt dit weekend gespeeld met 32 spelers verdeeld over acht poules van vier spelers. Het deelnemersveld is geselecteerd door de eigen bonden, waaronder onder meer Spanje, Frankrijk, Nederland, Turkije, België, Denemarken, Duitsland, Italië en Oostenrijk. Het Europees toernooi, dat toen nog onder 21 was, is voor het laatst gespeeld in Brandenburg in 2019, toen de Fransman Maxime Panaia winnaar was voor Nikolaus Kogelbauer uit Oostenrijk. Het is voor het eerst dat het kampioenschap nu met spelers onder 25 wordt georganiseerd, om spelers een internationaal podium te bieden die in de COVID periode geen kampioenschappen konden spelen.

Twee van de vier Spanjaarden op dit EK worden intern opgeleid in het centrum: Ivan Major (20), die uit de buurt van Alicante komt en Mario Mercader (23). Daniel Peña (23) heeft ook jarenlang de opleiding gevolgd, maar woont nu in Valencia. De vierde Spanjaard Sergio Martinez woont in Barcelona.

In het centrum werd de toen 20-jarige Spanjaard Carlos Anguita, die nu in Korea voor de PBA speelt, vier jaar geleden verrassend wereldkampioen bij de junioren in een veld waar het grote Koreaanse talent Myung-woo Cho en de Fransman Gwendal Maréchal de grote favorieten waren. Anguita was ook een product van de Spaanse school. Mario Mercader en Daniël Peña waren toen ook onder de deelnemers in hun eigen opleidingscentrum.

Ivan Mayor, die de laatste twee jaar juniorenkampioen was in Spanje, het laatste jaar voor Sergio Martinez en Marcos Morales, roemt de Spaanse opleiding. ,,Jose Antonio Carrasco is de trainer waar we dagelijks mee werken, alles volgens de programma's van José Maria Quetglas, de grote man achter de successen.'' De jonge Spaanse topspelers, van wie Zapata en Martinez successen vieren in Korea, zijn jarenlang opgeleid door Quetglas. ,,Ik weet dat David Martinez hier negen jaar heeft gewoond en getraind. We hebben het fantastisch hier.''

Mario Mercader, die al acht jaar op het complex woont en traint: ,,Het centrum is zowel bestemd voor atleten die er intern verblijven en de opleiding volgen als voor sporters die alleen komen trainen en extern wonen. Van de biljarters wonen er 7 permanent, 3 extern. Jose Antonio Carrasco is de technisch directeur van de Spaanse biljartfederatie en ook de coach van de atleten. Voorheen was dat José Maria Quetglas, die regelmatig ook nog naar het centrum komt, vooral als er toernooien zijn voor de junioren zoals nu met het Europees kampioenschap om ze te zien spelen en een paar dagen met hen door te brengen op het sportcentrum.''

Yvan Mayor, die zes Spaanse titel op zijn naam heeft, ziet de twee Franse spelers Maréchal en Panaia als de rivalen voor de Spanjaarden. ,,Maar ook Alessio D'Agata uit Italië en de Turkse spelers. We zullen niemand onderschatten, want elke speler die naar een Europees kampioenschap komt is gevaarlijk.''

Nederland heeft met Joris van 't Zelfden, Nick Dudink en Tom Slikker drie sterke troeven, met ook al aardig wat internationale ervaring.

Alle wedstrijden worden live uitgezonden op Kozoom.

 

De poule-indelingen voor het Europees kampioenschap onder 25 jaar:

Poule A:

Gwendal Maréchal (Frankrijk)
Dimitrios Seleventas (Griekenland)
Seymen Özbas (Turkije)
Pallucca Lenny (Luxemburg)
 

Poule B:
Dogukan Corbaci (Turkije)
Nathan Duriez (Frankrijk)
Alessio D'Agata (Italië)
Sebastian Heimrath (Oostenrijk)

 

Poule C:
Maxime Panaia (Frankrijk)
Daniel Peña (Spanje)
Marcel Back (Duitsland)
Daniel Kristiansen (Denemarken)

 

Poule D:
Tom Löwe (Duitsland)
Mario Mercader (Spanje)
Lukas Mortensen (Denemarken)
Nick Dudink (Nederland)

Nick Dudink (Nederland)

 

Poule E:
Ivan Mayor (Spanje)
Simon Blondeel (Duitsland)
Björn Jensen (Denemarken)
Joris van 't Zelfden (Nederland)

Joris van 't Zelfden (Nederland)
 

Poule F:
Nikolaus Kogelbauer (Oostenrijk)
Ali Ibraimov (Duitsland)
Christos Falangas (Griekenland)
Nick Rosier (België)

 

Poule G:
Enzo Riquart (Frankrijk)
Stef van Hees (België)
Tom Slikker (Nederland)
Luis Pinto (Portugal)

Tom Slikker (Nederland)
 

Poule H:

Sergio Martinez (Spanje)
Muhemmed Mustafa Kilic (Turkije)
Emanuele Criscino (Italië)
Goncalo Santos (Portugal)

 

Op de dag voor de start van het kampioenschap krijgen de biljarters gelegenheid om te trainen op het complex. Het toernooi gaat vrijdag om 11.00 uur van start volgens het volgende schema:
11.00: Groepen A, B, C en D
13.00: Groepen E, F, G en H

Daarna sessies om 15.00 en 17.00 uur.

Zaterdag: 9.00 en 11.00 uur: groepswedstrijden
Zaterdag 14.00 de 1/8e finales 18.00: 1/4e finales

Zondag: 9.00 uur: eerste halve finale, 11.30: tweede halve finale
15.00: finale.

Partijlengte: 30 punten/maximaal 50 beurten
Finales: 40 punten (geen gelijkmakende beurt).
Organisatie: Spaanse biljartfederatie
CEB vertegenwoordiger: Did Schintgen.

 

 

Tekst: Frits Bakker
Banner: KNBB, met foto's Ton Smilde & Martin van Oostveen
Foto's artikel Nick Dudink en Joris van 't Zelfden: Paul Brekelmans
Foto'artikel Tom Slikker: Ton Smilde

Driebanden EK Internationaal
Volg ons online