Drie libre NK’s in één weekend

NK’s Libre Klein Topklasse en Overgangsklasse (beide in Rumpt) en NK Extra Klasse (Wijchen) feest voor de fijnproevers: buitengewone series en moyennes, en titels voor Frank Diederen, Peter Schuitema en Dave Dignum

19 december 2022

Wat kan libre toch een genot zijn om te zien voor de liefhebbers. De beheersing over de ballen, het bij elkaar houden, de minimale beweging als doel: wat enerzijds het zo lastig maakt om libre als tv-sport interessant te maken voor een groot publiek, is voor de spelers en toeschouwers die zelf enig niveau hebben extra interessant. Want wat zo gemakkelijk lijkt, is in de praktijk juist heel moeilijk.

Wie dit weekend aanwezig was bij de NK’s, zag verbluffende staaltjes vakmanschap.

 

 

Laten we beginnen bij het ‘laagste’ NK van de drie, het NK Extra Klasse bij BV Woezik in Wijchen. Dat met Dave Dignum een waardig kampioen had: Dave beëindigde dit toernooi met een mooie slotpartij én in de beslissing van de poule de hoogste serie van het toernooi 182.

 
 

En wat te denken van het NK Topklasse, het ‘hoogste’ NK van de drie, en de laatste klasse onder de Ereklasse (waar op grote tafels wordt gespeeld). Toen wij op zaterdag bij BV Carambole in Rumpt binnen liepen, pikten we nog net een serie van 204 mee van uiteindelijke winnaar Frank Diederen. Het zou niet eens zijn hoogste serie zijn, want mij maakte later ook nog een 300 uit-in-één-beurt!

 


 

Frank Diederen zelf hierover: “Voor mij begon de finale goed door op zaterdag mijn drie wedstrijden te winnen in respectievelijk 3,7 en 1 beurt. Het was tevens mijn allereerste wedstrijd in 1 beurt. Echter dit hoogtepunt kreeg op zondag een slecht vervolg doordat mijn vierde partij heel slecht was (42 in 7 beurten). Er ontstonden meerdere butages waardoor ik het vertrouwen even volledig kwijtraakte. Bij winst was de titel reeds voor 99% zeker geweest, echter nu moest ik me mentaal resetten en de spannende finaleronde zien te winnen. De finaleronde werd gespeeld op de tafel waar ik op zaterdag in 1 beurt uitspeelde en dat gaf me extra vertrouwen in een goede afloop. Series van 220 en 80 brachten me de overwinning in twee beurten waardoor de titel een feit was.”

“Ik wil nogmaals alle betrokkenen bedanken voor de perfecte organisatie. De vereniging, het barpersoneel, de arbitrage, alle sponsoren, spelers en het publiek. Tevens wens ik allen alvast hele fijne feestdagen!”

 


 

Het meest bijzondere van dit weekend gebeurde misschien wel bij de NK Overgangsklasse, de klasse die dus eigenlijk direct onder het NK Topklasse zou moeten zitten. Tegelijk in Rumpt gespeeld met de NK Topklasse, gebeurde in deze NK Overgangsklasse iets bijzonders: na dag één had uiteindelijke winnaar Peter Schuitema zijn drie partijen uit in slechts vijf beurten (!) met een moyenne van 150 (!). Dit terwijl alle overige tegenstanders onder de 20 moyenne zaten! Een werkelijk bizar moyenne voor deze klasse.

 

 

Uiteindelijk zou het moyenne van Schuitema iets normaliseren naar ‘slechts’ 73.52 over het gehele NK – maar hij was daarmee alsnog hoger dan het moyenne van winnaar van de Topklasse Frank Diederen, die het toch ook prachtige moyenne van 62.10 kon overleggen. Een trotse Schuitema na afloop: "Ik herken mezelf even niet, dit was ver boven hoop en verwachting."

Al met al was het dit weekend ware promotie voor het libre biljart in Nederland! Complimenten niet alleen aan de spelers - maar ook aan de organiserende verenigingen, arbiters en vrijwilligers die dit hebben mogelijk gemaakt.

 


 

Alle informatie NK Extra Klasse
Alle informatie NK Overgangsklasse
Alle informatie NK Topklasse

 

Tekst: KNBB
Tekst & podiumfoto NK Extra Klasse: Sebina Megens/BV Woezik
Foto gouden medaille NK Overgangsklasse: Frank Diederen
Foto gouden medaille NK Topklasse: Peter Schuitema
Foto podium NK Overgangsklasse & Topklasse: Carambole Rumpt
Tekst NK Overgangsklasse & Topklasse: Carambole Rumpt
Alle overige foto’s: KNBB

Carambole/libre KVC NK
Volg ons online