Dick Jaspers weer winnaar Europacup met FC Porto

Dick Jaspers is er als kopman van FC Porto weer in geslaagd de Europacup voor clubteams te winnen. De Nederlander en zijn team, onder andere ook met Torbjörn Blomdahl, versloegen in de finale het Turkse team van FBN Tekstil spor met shootouts.

09 juli 2023

PORTO – De zilveren Europese Cup ging weer naar FC Porto, de Turken van FBN Tekstil Spor grepen weer naast het Europese goud voor clubteams. Dick Jaspers, de nummer één van de wereld, maakte uiteindelijk in de verlenging na 4-4 in de finale de winnende carambole en Tayfun Tasdemir, de wereldkampioen, miste het beslissende punt voor de titel. De ’blue army’ met zijn kopman Dick Jaspers en verder met Torbjörn Blomdahl, Rui Costa en Jose Miguel Soares stond net als vorig jaar op het hoogste podium om de beker te incasseren en met het Portugese volkslied te pronken. De Turken van Tekstil Spor waren ook net als vorig jaar de verliezers met penalty shoots. Verder op het podium als de nummers drie stonden de Denen van BK Varde en de Spanjaarden van Castalla.

De Europacup in deze vorm, waarop in nogal wat landen kritiek is door de willekeurige samenstelling van de (top)teams, zal ongetwijfeld volgend jaar weer in de Portugese arena van de titelhouder worden gespeeld. Het format, waarbij de line-up van de teams met zelf gekozen spelers mag worden gevormd, zal vast weer ter discussie staan. De twee topfavorieten, FC Porto en Tekstil Spor, stonden dit jaar weer in de finale. De beste, ongeslagen spelers bij de twee beste teams waren Berkay Karakurt met 8 partijen en 8 overwinningen en Dick Jaspers, die geen voorronden speelde met FC Porto, met 4 overwinningen en 1 remise tegen Eddy Merckx.

FC Porto, de uiteindelijke winnaar, was niet zo superieur als in de voorgaande editie, omdat het zonder Dani Sánchez (naar de PBA) moest spelen. Torbjörn Blomdahl verloor twee van zijn vijf partijen, Rui Costa zelfs vier van de vijf partijen. Jose Miguel Soares, de vierde man, was ook niet in beste vorm, maar sleepte FC Porto wel door een zwak moment, toen hij in de halve finale tegen Varde de beslissende matchpunten binnenhaalde tegen Allan Schröder. Dick Jaspers speelde in die wedstrijd gelijk tegen Eddy Merckx, Torbjörn Blomdahl won van Jean Paul de Bruijn en Rui Costa verloor van Thomas Andersen.

Tekstil Spor plaatste zich voor de finale door 6-2 winst op Castalla. De Spanjaarden hadden in Sergio Jimenez een prachtige kopman, die onder andere Tayfun Tasdemir versloeg met 40-34 in 25 en Marco Zanetti met 40-22 in 16. Alleen Eddy Merckx, die ongeslagen bleef voor Varde, wist van de Spaanse kopman te winnen. Voor Tekstil Spor was Gökhan Salman van grote waarde met 7 keer winst in 8 partijen, maar was Berkay Karakurt de onbetwiste uitblinker.

Het format voor de finale was net als vorig jaar: bij 4-4 in partijen, moesten de vier spelers per team shoot-outs spelen tegen de tegenstanders. Het team met de meeste punten, was de winnaar.

De uitslagen in de partijen waren:

Jaspers-Tasdemir 40-29 in 16

Blomdahl-Karakurt 34-40 in 28

Rui Costa-Salman 24-40 in 24

Tüzül-Soares 29-40 in 31

De penalty-shoots:

Jaspers-Tasdemir 3-1

Blomdahl-Karakurt 0-2

Costa-Salman 3-2

Soares-Tüzül 0-0

Einduitslag: 6-5 voor FC Porto.

De eindstand:

1 FC Porto

2 FBN Tekstil Spor Kulubu

3 Varde BK

4 Club Billar Castalla

5 Mister 100 Lier

6 BC Andernosien

7 Goztepe Spor Kulubu

8 Billiards Café

Tekst: Frits Bakker

Foto FC Porto team (CEB)

 

Driebanden Europa Jaspers, Dick
Volg ons online