Dick Jaspers in prachtige climax naar Grand Prix zege

De nummer één van de wereld, Dick Jaspers, verslaat Jean Paul de Bruijn in de finale en wint de Grand Prix van Rosmalen. Het toernooi had een record aantal deelnemers van 142. De Hazelaar was voor de tiende keer onafgebroken de organisator van een KNBB Grand Prix.

30 oktober 2021

ROSMALEN - Twee keer was er een moment van glorie in het optreden van Dick Jaspers, twee keer verbaasde hij het publiek en de kijkers in de Grand Prix van Rosmalen met hoogstandjes van wereldklasse. Met de laatste, ultieme demonstratie van zijn klasse won Jaspers de finale van het toernooi tegen Jean Paul de Bruijn met 40-36 (23) na een slotserie van 10. ,,Ik gaf niet veel meer voor mijn kansen, maar kon de partij gelukkig nog omkeren'', besefte de winnaar, die zijn 62e Grand Prix in Nederland won.

De climax in De Hazelaar, waar tien jaar op rij een Grand Prix werd gespeeld, deed denken aan een ander hoogstandje van Jaspers in zijn eerste knock-out partij. Daar finishte de enige Nederlandse wereldtopper bij de mannen met series van 8, 12 en 13: beter gezegd, 33 caramboles in drie beurten. ,,Het is mooi om hier te winnen en vooral een mooie training voor de World Cup in Veghel'', zei Jaspers later in zijn terugblik. En hij bekende: ,,Ik had het heel zwaar tegen Jean Paul de Bruijn, een tegenstander die ik nooit zal onderschatten.'' Voor de Zeeuw, terug van weggeweest na zijn kortstondige PBA avontuur in Korea, is het een schrale troost, maar wel het bewijs dat de terugkeer naar Nederland hem ongetwijfeld zal inspireren tot grotere successen dan op het Aziatische podium.

 

 

Dick Jaspers en Jean Paul de Bruijn, beide 56 jaar, de Zeeuw 131 dagen ouder dan de Brabander, hebben talloze keren tegen elkaar gespeeld in hun carrière. In de laatste tien partijen won Jaspers acht keer, alleen niet in de twee laatste partijen voor deze Grand Prix finale: die won De Bruijn in Sluiskil enkele weken geleden voor de competitie en in de Grand Prix van Rosmalen in 2020.

Het was bijna een hattrick geworden, want De Bruijn was de beste starter in de finale (15-5 in vijf) en na een tegenaanval van Jaspers (21-17), kreeg De Bruijn als eerste de finish in zicht met een serie van tien. De Zeeuw kwam op 28-21, voelde zijn tegenstander terugkomen naar 31-30 en 'attakeerde' nog eens met vijf naar 36-30. De trillingen van een aankomende sensatie gingen door de rijen toeschouwers, maar in die spanning stond de meester op voor een weergaloos slot. Het was de allerbeste Jaspers die nog één keer naar het biljart ging en finishte met tien. Het werd beloond met een daverend applaus.

 


 

De opbouw naar de finale was voor Jaspers hoogstaand en degelijk met een uitschieter in zijn eerste knock-out partij tegen Joey de Kok in 11 beurten en een zelden vertoonde eindsprint met drie opeenvolgende series van 8, 12 en 13. Jean Paul de Bruijn vertoonde een opgaande lijn in zijn optreden naar de finalepartij toe met zijn beste wedstrijd in de halve finale tegen Dave Christiani (40-30 in 27). De kwaliteitsinjectie werd voor het laatst bewaard.

De kwartfinales draaiden voor een paar spelers uit op een anti-climax. Therese Klompenhouwer speelde een uitstekend toernooi tot in die fase, maar liet het afweten tegen Dave Christiani. Het wapen van de sterke start, zoals tegen Jaspers, kon niet worden benut tegen Christiani. De Limburger kwam beter vanuit de acquit en leidde al met 21-7 na 11 beurten. Die marge kon Therese niet inspireren tot een come-back, want na 31-13 en een kleine opleving eindigde de wedstrijd in 40-29 in 31.

Raymund Swertz maakte ook zo'n vrije val mee na zijn prachtige start en toch nog moeizame winst tegen Harrie van de Ven. Raimond Burgman had Swertz vanaf de opening volkomen onder controle, liep snel uit naar 22-6 in 8, naar 37-9 in 14 en velde het vonnis na 19 beurten met 40-20.

Sam van Etten verzaakte in die ronde net zo kansloos tegen Jean Paul de Bruijn. De aanzet was voor beide spelers matig, met een 9-8 in 11 en toen de Zeeuw de aanval inzette, werd het 19-8 en 22-9 zonder echt te schitteren. Daar slaagde Van Etten ook in het slot van de partij niet in, De Bruijn speelde uit met 40-22 in 30.

Dick Jaspers trof wel een opponent die zijn niveau haalde, maar liep in een soepele tred door die 'kwarter' van het toernooi. Hij bedwong Roland Uijtdewillegen, die hij heel de wedstrijd op een kleine tien caramboles hield en dat ook bekroonde met 40-30.

 

Halve finales

Het beeld van spelers met een onverwachte curve in het toernooiverloop zette zich in de halve finales voort. Jean Paul de Bruijn had in de wedstrijd het initiatief tegen Christiani, die ongewoon tam was in zijn tegenaanval, geremd door de defensieve posities die hij kreeg aangeboden. De Bruijn demarreerde met 6-1, 14-3 en stoomde bij 25-11 in 12 op naar een niet echt meer bedreigde winst: 40-34 in 25.

Dick Jaspers en Raimond Burgman, op voorhand aangekondigd als een wedstrijd die meestal boeit als klassieker, bleven tot halverwege dicht bij elkaar, totdat Jaspers bij een score van 25-20 de knock-out uitdeelde en finishte op 40-34.

De Grand Prix startte twee weken geleden met een record van 142 deelnemers. De wedstrijdleider, Paul Brekelmans, bedankte na afloop de twee eigenaars van De Hazelaar voor tien jaar onafgebroken Grand Prix organisaties.

Voor de ranglijst en de plaatsing voor de Masters telt hierna alleen nog de Grand Prix van Doetinchem in De Veemarkt van 6 tot en met 18 december 2021.

 

De eindstand van de Grand Prix in Rosmalen:
1 Dick Jaspers
2 Jean Paul de Bruijn
3 en 4 Raimond Burgman en Dave Christiani
5-8 Therese Klompenhouwer, Sam van Etten, Roland Uijtdewillegen en Raymund Swertz.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto Dick Jaspers, Jean Paul de Bruijn en de organisatoren Frank en Marco van De Hazelaar ©Paul Brekelmans
Foto's Jaspers en De Bruijn aan tafel ©Ton Smilde

 

 

Bruijn, Jean Paul de Driebanden Grand Prix
Volg ons online