Dick Jaspers briljante winnaar van historische World Cup in Veghel

Dick Jaspers is winnaar geworden van de World Cup in Veghel na een riante overwinning op Martin Horn in de finale met een moyenne van boven de 4.(!) De Nederlanders leverden een voortreffelijke prestatie in deze World Cup. Sam van Etten werd bij de huldiging gekroond tot Meest Waardevolle Speler. Dick Jaspers, de winnaar, kreeg 16.000 euro van de wereldbond.

Zaterdag om 23:20 een verslag in Studio Sport, direct na Studio Sport Eredivisie.

28 oktober 2023

VEGHEL – De veelwinnaar Dick Jaspers heeft zaterdagavond zijn eerste World Cup in Veghel gewonnen en zijn 28e in totaal. Dat succes in het prachtige Veghel ontbrak nog op het palmares van de 58-jarige Nederlandse ster in het driebanden. Voor eigen publiek, in een arena met volle tribunes, versloeg Jaspers de Duitser Martin Horn in de finale met 50-22 in 12 beurten (4.166 gemiddeld), een uniek niveau voor een finale in een World Cup. Op het podium stonden verder Eddy Merckx en Jean Paul de Bruijn, de winnaars van brons in deze World Cup. De jonge Nederlander Sam van Etten (27) kreeg de prijs voor de Meest Waardevolle Speler van 500 euro. Vanavond om 23:20 een verslag in Studio Sport, direct na Studio Sport Eredivisie.

 

 

Dick Jaspers won van zijn 28 World Cups in Nederland drie keer in Oosterhout en twee keer in Sluiskil. In drie World Cups in Veghel eindigde Jaspers nog niet als winnaar. ,,Ik speel altijd om te winnen, maar dit was speciaal. De World Cup in Veghel is een toernooi om trots op te zijn. Dat hoor ik ook van veel spelers. Ik ben er heel blij mee, want tot nu toe had ik dit jaar nog niet veel laten zien in de World Cups.’’

 
 

Het overwicht van Jaspers bleek onder meer uit het hoge gemiddelde van 2.480 en hoge series van 17 en 12. Voor Nederland was de World Cup een groot succes: Jean Paul de Bruijn eindigde in het eindklassement op de 3e plaats, Sam van Etten werd 9e. De jonge belofte overtrof zichzelf bovenal met een overwinning tegen Marco Zanetti, waardoor de Italiaan zijn eerste plaats op de ranglijst kwijtraakte.

In de Holland-Duitsland finale startte Jaspers met 10 en nam hij een voorsprong van 19-1 op de Duitser, die niet meer kon terugkomen van die grote achterstand. De Nederlander haalde een onwaarschijnlijk gemiddelde met series van 9, 5, 7 en 6 in zijn laatste vijf beurten. ,,Het liep ook allemaal heel mooi en ik had in die laatste dagen een feilloos gevoel’’, zei Jaspers later.

  

Hij versloeg Jean Paul de Bruijn in de halve finale met 50-25 in 19, en in de kwartfinale van Nikos Polychronopoulos, de Griekse speler van de geweldige serie van 25, met 50-45 in 20/19 beurten.

 
 

Dick Jaspers leeft deze weken in een hectische tijd: net terug van acht dagen China om demonstraties te geven, over een paar dagen weer vertrekken naar Zuid Korea voor de volgende World Cup. Zijn fitheid en morele weerbaarheid worden op de proef gesteld, maar Jaspers toont geen sprankje van vermoeidheid.

De World Cup kreeg een podium met uitsluitend Europeanen. Dick Jaspers: ,,Dat kan komen, omdat wij geen jetlag hebben en geen lange reis hebben moeten maken. Dat moeten de Koreanen en Vietnamezen wel. Zij komen in een koud land terecht, wij voelen ons hier thuis. Maar eerlijk gezegd heb ik ook al genoeg World Cups en toernooien gewonnen in Azië.’’

De jonge Koreaan Myung Woo Cho stijgt na deze World Cup naar de toppositie op de wereldranglijst. Hij onttroont de Italiaan Marco Zanetti. Ook voor de kleine Cho is het zijn eerste keer dat hij de ranglijst aanvoert.

 

 

Halve finales:

Dick Jaspers-Jean Paul de Bruijn 50-19 in 19
De Nederlandse clash tussen twee vrienden sinds jaren gaf niet de felle strijd te zien die werd verwacht. Zowel Jaspers als De Bruijn schitterde in de kwartfinales met prachtige slotseries van 8 en 10. Het onderlinge treffen startte met een ’zesje’ voor Jaspers, die de wedstrijd lanceerde. De Bruijn scoorde in zijn eerste 8 beurten alleen ’eentjes’ en raakte achterop toen Dick Jaspers met 8 uitliep naar 32-18 (13e beurt) en Jaspers definitief toesloeg met 12 voor een stand van 49-20. Drie beurten later finishte Jaspers met 50-25 in 19. Daarmee plaatste hij zich voor het eerst voor de finale van een World Cup in Veghel.

Martin Horn-Eddy Merckx 50-45 in 28
De spanning stond vanaf de start op deze partij, waarin Martin Horn voor een betere ranking speelde en Eddy Merckx (als hij de World Cup won) zelfs de nieuwe nummer 1 van de wereldranglijst zou worden. De twee rivalen kwamen gelijk op de tiende beurt (20-20), Eddy Merckx zette als eerste de aanval in met twee keer 3 en twee keer 4 voor een tussenstand van 34-22. De counter van Horn met een serie van 10 opende de slotfase, waarin Merckx door 7 nullen zijn tegenstander voorbij zag komen. De kanteling kwam toen de Nederlandse arbiter Willem Hofman een carambole van Merckx telde, die de Belg zelf niet zag. Hij mocht doorgaan en maakte een zes voor een stand van 42-41. Martin Horn had de beste eindsprint en won de partij met 50-45 in 28/27.

 

 

De weg richting de finale

Het was in het mooie Veghel in het voortraject de World Cup van Nikos Polychronopoulos, de Griekse wervelwind die een aanval op het wereldrecord hoogste serie (28) deed, maar miste op 25. De doodse stilte op de tribunes, gebiologeerd door die fantastische reeks, lanceerde een World Cup waar zo veel stuntwerk was te zien onder andere voor de Nederlanders ook met series van Dick Jaspers (17), Harrie van de Ven (15) en Glenn Hofman (14).
Marco Zanetti was de eerste grote kampioen die de World Cup moest verlaten door verlies in de thriller tegen de jonge Nederlander Sam van Etten met 40-39 in 21. De wereldkampioen Phuong Vinh Bao volgde in diezelfde ronde samen met Sameh Sidhom in een groep van vier met Berkay Karakurt en Jung Han Heo. De volgende was Tayfun Tasdemir, de net afgetreden wereldkampioen, die door Jun Tae Kim en Ruben Legazpi naar huis werd gestuurd.

Eddy Merckx schakelde in de ronde met de beste 16 Torbjörn Blomdahl uit met 50-17 (!), Nikos Polychronopoulos de volgende Vietnamees, Quyet Chien Tran en Jung Han Heo had geen ontzag voor Myung Woo Cho, die een gooi doet naar de nummer 1 positie in de wereld. Sam van Etten, een jonge Nederlander met een grote toekomst, stuitte op een ex-winnaar in Veghel, Haeng Jik Kim. De twee beste Nederlanders gaan door met winnen: Dick Jaspers tegen Jun Tae Kim met een slotserie van 8, Jean Paul de Bruijn tegen Ruben Legazpi met een slotserie van 10.

Dat resulteert in de finaleronden met vier Europeanen: Dick Jaspers (verslaat Polychronopoulos), Eddy Merckx (wint van Heo), Jean Paul de Bruijn (wint van Thai) en Martin Horn (verslaat Haeng Jik Kim).
De World Cup in Veghel krijgt een nieuwe winnaar na Haeng Jik Kim, Dani Sánchez en Torbjörn Blomdahl in voorgaande jaren. De organisatie van BEN toonde zich zeer tevreden met de opkomst van het talrijke publiek. Het toernooi, met zijn vele vrijwilligers, kende een feilloos verloop. Volgend jaar keert Veghel opnieuw terug op de kalender, in het jaar daarop (2025) is de organisatie zelfs kandidaat voor een Wereldkampioenschap driebanden en een World Cup in één week.

 

 

Eindstand World Cup in Veghel:

Dick Jaspers 14-2.480-17
Martin Horn 10-1.870-12
Eddy Merckx 9-1.892-10
Jean Paul de Bruijn 8-1.598-11
Nikos Polychronopoulos 6-2.030-25
Jung Han Heo 6-1.663-9
Hong Chiem Thai 6-1.430-8
Haeng Jik 5-1.761-13
Sam van Etten 6-1.505-10
Berkay Karakurt 5-1.647-9
Ruben Legazpi 5-1.637-10
Quyet Chien Tran 4-1.704-13
Myung Woo Cho 4-1.678-11
Jérémy Bury 4-1.539-7
Torbjörn Blomdahl 4-1.376-9
Jun Tae Kim 3-1.636-9
Thanh Luc Tran 3-1.544-8
Peter Ceulemans 3-1.500-8
Tayfun Tasdemir 3-1.437-9
Phuong Vinh Bao 2-1.886-11

 

De top 10 van de nieuwe wereldranglijst:

Myung Woo Cho 358
Marco Zanetti 357
Torbjörn Blomdahl 354
Dick Jaspers 348
Quyet Chien Tran 331
Eddy Merckx 319
Sameh Sidhom 282
Tayfun Tasdemir 259
Haeng Jik Kim 258.

 

Alle links op een rij

Alle artikelen World Cup Veghel (KNBB)
Alle info World Cup Veghel (KNBB)
Alle info (Biljart Evenementen Nederland)
Alle info (UMB)
Ticketverkoop/reserveren (Biljart Evenementen Nederland)
Live uitzendingen via AfreecaTV (Voor de beste beeldkwaliteit kiezen voor de app van AfreecaTV)
Live scores alle partijen (Cuescore/Five&Six)
Terugkijken alle live wedstrijden/video's (AfreecaTV, klik op de dag en je ziet alle live wedstrijden)

 

Tekst Frits Bakker.
Foto's UMB World Cup Veghel 2023 ©Ton Smilde

 

Bruijn, Jean Paul de Driebanden Internationaal
Volg ons online