De machtsovername komt ook vanuit Europa

Jonge Vietnamezen en Koreanen laten zich steeds vaker zien in de internationale top. Maar ook in Europa is er potentiële opvolging van de huidige sterren – en gelukkig ook in Nederland!

25 mei 2024

HO CHI MINH CITY - Al jarenlang zijn we in het mondiale driebanden getuige van een geleidelijke machtsovername vanuit Aziatische hoek. Steeds vaker krijgen internationale-toppers-op-leeftijd als Dick Jaspers, Torbjörn Blomdahl, Frédéric Caudron en Marco Zanetti concurrentie van steeds betere, en ook steeds jongere, Aziaten. En op basis van hun aantal én hun kwaliteiten is het niet gek te veronderstellen dat in de nabije toekomst landen als Vietnam en Zuid-Korea (misschien ook wel China!) heersende driebanden landen gaan zijn en/of blijven.

Veel World Cups hebben slechts één Nederlander in het hoofdtoernooi: Dick Jaspers. De man die al jarenlang onze vaandeldrager is, nog altijd absolute wereldtop, maar met twijfels over de opvolging. Is er wel een Nederlander die in de internationale top kan komen als Dick geleidelijk aan zijn plaats zou gaan afstaan?

De World Cup Vietnam heeft een trend laten zien die al langer gaande is: dat ook in Europa jonge spelers aan de deur kloppen, en voor ons niet onbelangrijk: ook Nederlanders!

 

 

Laten we beginnen met de Nederlander die het dichtst tegen deze top aan schuurt: Glenn Hofman. Onlangs schreven we dit artikel al over de ongekende stappen richting de wereldtop van Glenn Hofman. En een maand later speelt hij Caudron van tafel met 40-21 in 12 beurten! Steeds hoger wordt Glenn’s basisniveau, steeds hoger zijn moyennes. Ja, het zal nog één stapje hoger moeten om niet alleen de wereldtop te kunnen verslaan maar ook echt onderdeel te zijn van deze wereldtop – maar de recente ontwikkelingen zijn zéér veelbelovend.

Veelbelovend is ook het woord dat op Sam van Etten van toepassing is. Als groot klassiek kampioen de durf te hebben om de volledige overstap naar driebanden te maken, wetende dat je daar van vrijwel onderaf moet beginnen – het is nogal wat. Maar gelukkig: het lijkt steeds meer zijn vruchten af te werpen. Steeds dichter komt Sam bij de 1.5 gemiddeld, steeds hoger zijn zijn uitschieters, steeds frequenter vindt hij zijn weg naar het hoofdtoernooi van de World Cups. En ditmaal gaf Sam in het hoofdtoernooi écht zijn internationale visitekaartje af, door Blomdahl te verslaan met grote cijfers: 40-24 in 21 beurten.

 

 

Ja, ook bij Sam geldt dat het basisniveau nog een stuk omhoog moet. Immers, ondanks de geweldige overwinning op Blomdahl lukte het Sam niet de poulefase te overleven – simpelweg omdat er nog net iets te veel partijen tussen zitten van rond of slechts iets boven de 1. Maar in het huidige tempo van progressie zitten zowel Sam als Glenn binnen afzienbare tijd bij de elite van het mondiale driebanden – en daar heeft het voor Nederland lang niet naar uit gezien.

Het eind van dit artikel behouden we voor het misschien wel grootste talent van allemaal: het Turkse toptalent Burak Hashas. Net 18 jaar staat hij al voor de stap naar de PBA. En na deze World Cup Vietnam, met prachtige overwinningen op Dick Jaspers en Eddy Merckx, en met steeds vaker ook Dick Jaspers-achtige moyennes, zullen weinigen nog enige twijfel hebben: Hashas gaat in de komende decennia één van de grote smaakmakers zijn van het mondiale driebanden.

 

 

Alle KNBB artikelen over Glenn Hofman op een rij
Alle KNBB artikelen over Sam van Etten op een rij

 

Tekst: KNBB
Archieffoto Glenn Hofman: Paul Brekelmans
Archieffoto Sam van Etten: Ton Smilde
Archieffoto Burak Hashas/Joris van 't Zelfden: Paul Brekelmans

Driebanden Etten, Sam van Hofman, Glenn
Volg ons online