D’n Babbel top gastheer voor gezellig & sfeervol NK in nieuwe opzet

Willy Rooijendijk de terechte en waardige kampioen!

Verslag Nederlands Kampioenschap Libre Klein Topklasse in Wintelre, door Ad van Mol

30 januari 2024

Op vrijdag 26 januari jl. om 09.45 uur opende Ad van Mol (voorzitter van District Kempenland en lid van de organiserende Biljartvereniging D’n Babbel) het Nederlands Kampioenschap in de spelsoort Libre Klein Topklasse. De opzet van het kampioenschap werd voor het eerst in nieuwe stijl gespeeld waarbij de voorronden en de finale in één weekend in één lokaliteit werden afgewerkt.

 

 

Biljartvereniging D’n Babbel had haar clublokaal met de gelijknamige naam ingericht als een klein biljartpaleis, voorzien van 3 prima biljarts. De spelers waren verdeeld over 2 poules met respectievelijk 6 en 8 deelnemers. Het was even puzzelen om een speelschema te maken waarbij geen enkele speler twee partijen achter elkaar diende te spelen. Een klein nadeel was dat spelers soms wat langere wachttijden hadden tot de volgende partij. Op vrijdag werd gespeeld van 10.00 uur tot 20.30 uur. Op zaterdag werd om 10.00 uur begonnen met het restant van de voorronde partijen. Om 16.30 uur kon de ranking van de 14 biljarters worden opgemaakt.


 

Van poule A plaatsten de spelers Willy Rooijendijk, Harold Megens en Peter Schuitema zich voor de finale. In poule B waren dat Maurice Sangen, Hein van de Hurk en Erik Wennekes. Omdat Harold Megens op zondag verhinderd was, werd Rob Kok uit poule B de 6e finalist.

Op zaterdag om 17.30 uur begonnen de 6 finalisten aan hun eerste finale partij. Tegen 22.00 uur waren twee finaleronden gespeeld en kon de tussenstand worden opgemaakt. Na twee dagen biljarten kon men de conclusie trekken dat het niveau in de breedte niet erg hoog lag. Bij sommige partijen werden de 300 caramboles in 2 of 3 beurten bij elkaar getikt. Echter in meerdere partijen lukte het de biljarters niet om de 300 caramboles in het maximum aantal van 12 beurten te verzamelen. De hoogste serie (291) van het toernooi werd in de voorronde gerealiseerd door thuisspeler Hein van den Hurk. In de finale kon Hein het benodigde niveau, om mee te doen voor de prijzen, niet halen en moest hij genoegen nemen met de 6e plaats.

Rob Kok begon als beste aan de finale door zijn partij in 4 beurten te winnen van Peter Schuitema. Echter ook Rob kon het niveau niet vasthouden en eindigde op de 5e plaats. Peter Schuitema kwam na een minder goed begin beter in vorm en had uitzicht op een zeer hoge klassering. In de 4e en vooral de laatste (5e ) ronde verloor Peter het stuivertje wisselen met Maurice Sangen en Erik Wennekes en eindigde hij uiteindelijk op de 4e plaats. Erik Wennekes liet in zijn laatste 2 partijen (3 en 5 beurten) zien dat hij wel een potje kan biljarten en eindigde op de 2e plaats. De derde plaats was voor Maurice Sangen. Hij was de enige speler die kampioen Willy Rooijendijk in de finale een puntje kon afsnoepen.

Willy Rooijendijk mocht na de 4e ronde beide armen ten teken van het Nederlands Kampioenschap Libre Klein Topklasse al omhoog steken. Willy speelde uitermate gefocust en met prima verzorgd en degelijk spel resulteerde dat in een gemiddelde van 65,217 (promotie). Een terechte en waardige kampioen!

 


 

De sluitingsceremonie met daarin opgenomen het huldigen van de spelers werd verzorgd door de voorzitter van KNBB Vereniging Carambole (KVC) Ad Ketels. Ad bedankte Hein en Cindy, de uitbaters van Café zaal D’n Babbel, voor de geweldige gastvrijheid en het beschikbaar stellen en inrichten van de prachtige biljartlocatie. De organiserende vereniging Biljartvereniging D’n Babbel werd in de persoon van wedstrijdleider Jan Tegenbosch bedankt voor het uitstekende verloop van de wedstrijden en het arbitreren van de voorronde partijen op de vrijdag. Natuurlijk werden ook de nationaal arbiters bedankt voor hun aandeel in het prima verloop van het kampioenschap.

In zijn toespraak gaf Ad Ketels te kennen zeer content te zijn met het verloop van dit kampioenschap in de nieuwe organisatievorm. Mede dank zij de deelname van twee biljarters uit de directe omgeving van Wintelre was het bezoekersaantal verspreid over het geheel weekend best hoog. Het aantrekken van meer biljartsupporters is een van de redenen voor het spelen in de nieuwe toernooivorm.

 


 

Artikel Eindhovens Dagblad
Alle info over het NK Libre Klein Topklasse (KNBB)

 

Tekst: Ad van Mol
Bewerking: KNBB
Foto’s intro: KNBB
Foto podium: Ad Ketels
Alle overige foto’s: Jan Rosmulder

Carambole/libre KVC NK
Volg ons online